søndag 23. august 2015

Enkel og god pizzabunn

Kunsten med å lage en god pizzabunn er å få riktig balanse i temperatur og vannmengde i forhold til mengde med mel. Jeg pleier å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok og får på den måten best resultat. Som regel pleier jeg ikke å måle opp mengden mel og vann,  men jeg skal her prøve å angi mengden slik at du har et utgangspunkt - så er det bare å prøve seg frem!

Til en stor pizzadeig trenger du:

1 kg pizzamel eller hvetemel
1ts salt
1-2 ts sukker
6 dl vann
1/4 pk fersk gjær
1 dl oliven-olje

Varm opp vannet til mellom 25 og 37 grader og blander den ferske gjæren ut i litt av vannet sammen med to te-skjeer sukker. Dette får i gang gjærcellene og sannsynligheten for suksess blir enda større. Du kan etterhvert se at det begynner å dannes små bobler i vannet når gjæren våkner til liv.
Dersom du bruker tørrgjær (1 pose pr kilo mel) i stedet for fersk gjær.

Hell mel og salt i eltebollen og sett kjøkkenmaskinen på sakte omdreininger slik at det tørre blandes. Hell først på vannet som du har rørt ut gjæren i og tilsett deretter olivenolje. Tilsett resten av vannet i en jevn stråle (vannet skal ha mellom 25 og 37 grader) mens eltekroken går rundt. Pizzadeigen blir passe når deigen slipper kantene og deigen er elastisk og glatt. Hvis deigen ikke slipper kantene i bollen justerer du med mel, hvis det ligger mel igjen i bunden av bollen eller deigen virker veldig massiv må du justere med mer vann. Elt deigen i 5-10 minutter.


Hvis du har fått tak i det mer finmalte "00" melet (pizzamel) vil bruk av dette melet gi deg en lett bunn som det er lettere å få sprø. Olivenoljen er også med på å lage bunnen sprø og god.

La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted i ca 1 time. Hvis du er litt sulten og ikke har lyst til å vente så lange, slik som vi ofte er når vi setter deigen til heving kan du hjelpe deigen litt med å sette den til heving et (ikke for) varmt sted som f.eks på det varme gulvet på badet eller med litt varmt vann i kjøkkenvasken. Legg et rent kjøkkenhåndkle over eltebollen og la pizzadeigen stå til heving i ca 20 minutter.

Strø godt med mel på bordet og del opp deigen i passe pizzaemner (ca200g) og la klumpene hvile litt under ett rent kjøkkenhåndkle.

Ha godt med mel på arbeidsplassen og kjevle eller dra pizzaemne utover til en tynn bunn. Vi gjør begge deler og er strengt tatt fornøyd med resultatet både på den ene og den andre måten, men du får en litt mer levende og spennende pizza med litt kanter når den dras utover.

Grunnen til at kokkene som står på det italienske kjøkkenet har en kasteteknikk når de skal forme ut deigen er at man helst ikke skal kjevle den ut, men trykke eller rotere den ut. På denne måten beholder man deigen mer luftig og smidig. Dersom du kjevler ut pizzabunnen vil mye av luftboblene som gjæren har laget bli borte.

Topp bunnen med dine favoritter og stek pizzaen i ovnen i 10-13 minutter på 220-250 grader alt ettersom hvilket pizzafyll du har fylt den med. Følg godt med for å få beste resultatet.

Tips

Lag mer deig en det du skal bruke og halvstek resten av pizzabunnene på 220-250 grader i 5 minutter. Avkjøl de halvstekte pizzabunnene på rist før du pakker dem i plastikk og legge dem i fryseren. Når du har lyst på pizza i en travel hverdag kan du raskt ta en frossen hjemmelaget pizzabunn opp fra fryseren, stryk på litt pesto og legg på dine favorittingredienser før du steker den i ovnen som beskrevet ovenfor. Nybakt pizzabunn er å foretrekke, men den frosne blir også svært god.

1 kommentar: