lørdag 22. august 2015

Hjemmelaget ripsgelè

Høsten er herlig og det er så mye man kan høste inn fra hagen og fra skog og mark. Ripsbærbuskene i hagen har gitt mye bær i år, og selv etter vi har laget råsaft av ti kilo, laget kaker og spist rips til dessert noen ganger er det fremdeles bær igjen på buskene!

Når jeg lager ripsgele tar jeg utgangspunkt i råsaft av rips.  Råsaften kan være nylaget slik den var ved denne anledningen, eller du kan ta den opp fra fryseboksen midt på vinteren og glede deg over å kunne lage deilig syrlig og søt ripsgele og smake på sensommeren mens minusgradene uler rundt hjørnet...

Du trenger:

3 liter råsaft av rips
2 kg sukker med pektin (stivelsesmiddel)

Hell råsaften over i en stor gryte og la den småkoke ett par minutter. Tilsett sukker litt etter litt og rør til sukkeret har løst seg opp.

Jeg brukte sukker med tilsatt pektin når jeg lagde ripsgeleen denne gangen. Ripsene på buskene hjemme i hagen hadde fått lov til å stå litt for lenge og var blitt gode og modne. Pektinen i bærene reduseres når bærene modnes og hvis du som jeg bruker godt modne bær kan det være lurt å bruke sukker som har tilsatt pektin, eventuelt tilsette pektin. Her er det bare å prøve seg frem!

Etter at sukkeret har løst seg opp skal geleen koke i 10-20 minutter. Det er viktig at du fjerner skummet som dannes i gryten underveis mens det koker. Er du flink til å fjerne dette skummet vil du få en klar og fin gelè. Ha en skål ved siden av gryten som du legger alt skummet på. Skummet smaker som vanlig ripsgelè, så hvis du har noen som tigger ved kjøkkenbenken som vil ha en brødblings mens du holder på så har du rosa skum tilgjengelig som syltetøy :) Når skummet stivner til en form for gelè vil også saften i gryten gjøre det og ripsgelèen er klar!

Kok opp syltetøyglass og lokk slik at de steriliseres og ha ripsgelèen over i glasset med det samme. Sett på lokket og snu glassene opp ned slik at de står med lokket ned. Grunnen til at dette er at det kokende innholdet dekker lokket og vil forhåpentligvis drepe eventuelle mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket. En god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset (“klikklokk” skal ikke ha “poppet ut”). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og innholdet må regnes som ferskvare. Oppbevar ripsgelèen kjølig.
  
Her i huset brukes ripsgelè både på brødskiven, på ostefatet og som tilbehør til vilt.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar