søndag 6. september 2015

Verdens beste nypesyltetøy!



I dag var det en litt tung og regnfull dag og en perfekt dag til å plukke og rense nyper til nypesyltetøy. I mange år, helt siden vi var i Danmark med et vennepar og fant ut at vi skulle benytte det litt dårlige været til å plukke og rense nyper fra de flotte nypebuskene som vokste lange stranden, har jeg i august/september plukket inn nyper og laget syltetøy.  Hjemmelaget nypesyltetøy er utrolig godt, og kanskje det beste syltetøyet jeg vet om.  Det passer utmerket som tilbehør på et godt brød med sammen med litt brie.

Når du beveger deg rundt i nærmiljøet ditt kan du i løpet av sommeren merke deg hvor det vokser nypebusker. Du vil antagelig bli overrasket over hvor mange nypebusker det faktisk er rundt omkring, og det som nesten er enda mer overraskende er at det nesten ikke er noen som plukker dem.

Når du skal plukke nyper er det lurt å ha på lange ermer og bukser, de har som andre roser torner, og krattene er som oftest tette. Min erfaring er at nypene bør være gode og røde i skallet før man plukker dem, men ikke myke. Hvis de er myke blir de klissete og vanskelige å rense.

Plukkingen tar ikke så lang tid. Nypene er store og du plukker raskt mer en du klarer å rense. Det er nemlig rensingen som tar tid. Mye tid - det er derfor dette er en fin syssel på en regnfull dag. 

Når du har plukket inn nypene og setter deg til å rense trenger du en skarp kniv til å dele nypene med, og noe til å skrape ut frøene i nypene med. Jeg bruker feil ende av en teskje. Fjern stilk og restene etter blomsten og del nypen i to. Skrap deretter ut alle frøene. Skyll de rensede halve nypene slik at du får bort rusk og småkryp som måtte ha lurt deg med fra busken. De rensede nypene kan fint fryses og tas opp i løpet av vinteren for å lage syltetøy.

Du trenger:
1/2 kg ferdig rensede nyper
vann
1/2 kg sukker
1 sitron

Legg nypene i en gryte og fyll opp vann slik at vannet dekker det meste av nypene. Kok opp og la nypene koke til de er møre – ca. 15 minutter. Sil nypene og legg dem til side. Vannet du silte av skal du nå bruke videre. Ha vannet tilbake i gryten og tilsett sukker. Kok opp sukkerlaken og la den småkoke til alt sukkeret har løst seg opp. 

Ha nypene tilbake i gryten sammen med sukkerlaken og tilsett saften av en sitron. La syltetøyet koke videre til  nypene er ordentlig myke og mer eller mindre går i oppløsning. Syltetøyet skal nå ha begynt å tykne. Syltetøyet  tykner når det blir kaldt, så det trenger ikke være så tykt som du ønsker det nå mens det koker. 

Jeg pleier nå mose eller bruke stavmikseren i syltetøyet slik at det blir litt jevnere. Her må du prøve deg frem og finne ut hva du liker best. Selv liker jeg at det er litt biter igjen i nypesyltetøyet, men ikke for store….

Kok opp syltetøyglass og lokk slik at de steriliseres og ha nypesyltetøyet over i glassene og sett på lokk. Snu glassene opp ned og oppbevar dem kjølig. Hvis du lurer på hvorfor du skal sette glassene opp ned, så kan du ta en titt her.

Nytes best en tidlig, stille morgen på terrassen sammen med godt brød, noen skiver brie og din favorittkaffe.

11 kommentarer:

  1. Dette ble veldig bra og min test frister til gjentagelse . . . .

    SvarSlett
  2. Jeg skal prøve, skal legge kommentar etter☺🤗😊

    SvarSlett
  3. Eg mosar nypene før eg kokar dei.Tilset sukkeret før nytt oppkok

    SvarSlett
  4. Problemet for meg var at dette ble altfor søtt da skjønte jeg at dette neppe var en oppskrift for villnyper - det burde kanskje vært presisert. Så da må jeg ut i bushen og plukke mer for å tynne ut. 400 g, som i en annen oppskrift, høres riktigere ut.

    SvarSlett
  5. Perfekt resultat!

    SvarSlett
  6. Sukkeret må alltid tilpasses med smaking. De fleste oppskrifter har alt for mye sukker, like deler sukker og bær blir ofte for søtt.

    SvarSlett
  7. Sukkermengden i oppskriftene virker tilpasset "hagenyper" og ja, 400 g sukker maks. Prøv deg fram. Ikke så godt som mos, verd ekstraarb. å dele de.

    SvarSlett
  8. Har brukt denne oppskriften flere ganger, med meget godt resultat! Bruker villnyper. Å renske er en langsom jobb, men belønningen er fantastisk!

    SvarSlett
  9. nypene modnes ujevnt, kan de ettermodnes inne?

    SvarSlett
  10. Kan nyrene som henger igjen på treet nå også brukes ?

    SvarSlett