I dag var det en litt tung og regnfull
dag og en perfekt dag til å plukke og rense nyper til nypesyltetøy. I mange år,
helt siden vi var i Danmark med et vennepar og fant ut at vi skulle benytte
det litt dårlige været til å plukke og rense nyper fra de flotte nypebuskene
som vokste lange stranden, har jeg i august/september plukket inn nyper og
laget syltetøy. Hjemmelaget nypesyltetøy
er utrolig godt, og kanskje det beste syltetøyet jeg vet om. Det passer utmerket som tilbehør på et godt
brød med sammen med litt brie.
Når du beveger deg rundt i nærmiljøet
ditt kan du i løpet av sommeren merke deg hvor det vokser nypebusker. Du vil
antagelig bli overrasket over hvor mange nypebusker det faktisk er rundt omkring, og det som nesten er enda mer overraskende er at det nesten ikke er noen
som plukker dem.
Plukkingen tar ikke så lang tid. Nypene
er store og du plukker raskt mer en du klarer å rense. Det er nemlig rensingen
som tar tid. Mye tid - det er derfor dette er en fin syssel på en regnfull dag.
Når du har plukket inn nypene og setter deg til å rense trenger du en skarp kniv til å dele nypene med, og noe til å skrape ut frøene i nypene med. Jeg bruker feil ende av en teskje. Fjern stilk og restene etter blomsten og del nypen i to. Skrap deretter ut alle frøene. Skyll de rensede halve nypene slik at du får bort rusk og småkryp som måtte ha lurt deg med fra busken. De rensede nypene kan fint fryses og tas opp i løpet av vinteren for å lage syltetøy.
Du trenger:
1/2 kg ferdig rensede nyper
vann
1/2 kg sukker
1 sitron
Legg nypene i en gryte og fyll opp vann slik at vannet dekker det meste av nypene. Kok opp og la nypene koke til de er møre – ca. 15 minutter. Sil nypene og legg dem til side. Vannet du silte av skal du nå bruke videre. Ha vannet tilbake i gryten og tilsett sukker. Kok opp sukkerlaken og la den småkoke til alt sukkeret har løst seg opp.
1/2 kg ferdig rensede nyper
vann
1/2 kg sukker
1 sitron
Legg nypene i en gryte og fyll opp vann slik at vannet dekker det meste av nypene. Kok opp og la nypene koke til de er møre – ca. 15 minutter. Sil nypene og legg dem til side. Vannet du silte av skal du nå bruke videre. Ha vannet tilbake i gryten og tilsett sukker. Kok opp sukkerlaken og la den småkoke til alt sukkeret har løst seg opp.
Ha nypene tilbake i gryten sammen med
sukkerlaken og tilsett saften av en sitron. La syltetøyet koke videre til nypene er ordentlig myke og mer eller mindre
går i oppløsning. Syltetøyet skal nå ha begynt å tykne. Syltetøyet tykner når det blir kaldt, så det trenger
ikke være så tykt som du ønsker det nå mens det koker.
Jeg pleier nå mose eller bruke
stavmikseren i syltetøyet slik at det blir litt jevnere. Her må du prøve deg
frem og finne ut hva du liker best. Selv liker jeg at det er litt biter igjen i
nypesyltetøyet, men ikke for store….
Kok opp syltetøyglass og lokk slik at
de steriliseres og ha nypesyltetøyet over i glassene og sett på lokk. Snu
glassene opp ned og oppbevar dem kjølig. Hvis du lurer på hvorfor du skal sette
glassene opp ned, så kan du ta en titt her.
Nytes best en tidlig, stille morgen på terrassen sammen med godt brød, noen skiver brie og din favorittkaffe.
Nytes best en tidlig, stille morgen på terrassen sammen med godt brød, noen skiver brie og din favorittkaffe.
Dette ble veldig bra og min test frister til gjentagelse . . . .
SvarSlettJeg skal prøve, skal legge kommentar etter☺🤗😊
SvarSlettPlukker nyper i dag👍
SvarSlettEg mosar nypene før eg kokar dei.Tilset sukkeret før nytt oppkok
SvarSlettProblemet for meg var at dette ble altfor søtt da skjønte jeg at dette neppe var en oppskrift for villnyper - det burde kanskje vært presisert. Så da må jeg ut i bushen og plukke mer for å tynne ut. 400 g, som i en annen oppskrift, høres riktigere ut.
SvarSlettPerfekt resultat!
SvarSlettSukkeret må alltid tilpasses med smaking. De fleste oppskrifter har alt for mye sukker, like deler sukker og bær blir ofte for søtt.
SvarSlettSukkermengden i oppskriftene virker tilpasset "hagenyper" og ja, 400 g sukker maks. Prøv deg fram. Ikke så godt som mos, verd ekstraarb. å dele de.
SvarSlettHar brukt denne oppskriften flere ganger, med meget godt resultat! Bruker villnyper. Å renske er en langsom jobb, men belønningen er fantastisk!
SvarSlettnypene modnes ujevnt, kan de ettermodnes inne?
SvarSlettKan nyrene som henger igjen på treet nå også brukes ?
SvarSlett