lørdag 31. oktober 2015

Harissa

Harissa er en nord-afrikansk chilli-paste som kan brukes til mange retter. Harissa passer helt nydelig som tilbehør til grillet kjøtt, særlig lammekjøtt og kan også brukes som marinade. Vi bruker også en teskje eller to harissa når vi lager chrispy chicken - kanskje ikke så vanlig, men vi synes det gir chrispy chicken litt ekstra futt :)


I følge wikipedia har harissa sitt utspring fra Tunisia etter den spanske okkupasjonen mellom år 1535 og 1574. Det finnes en haug med oppskrifter og de varierer i forhold til hvor i nord-Afrika man befinner seg.


Du trenger:

32 tørka chili
8 fedd hvitløk
6 ss extra virgin olje
2 ts korianderfrø
2 ts kuminfrø
1 ts karvefrø
2 ss saft fra fersk lime
1/2 ts maldon salt





Legg chilien til bløt i varmt vann. Vi pleier å koke opp vann i vannkokeren og helle det over. La chilien ligge ca. 30 minutter i bløt. Knus krydder i en morter og tilsett chili og hvitløk i morten mens du knuser alt til en jevn masse. Tilsett olje og lime og bland alt godt. 

Oppbevar harissaen på et lite glass toppet med et lite lokk med extra virgin oil for bedre holdbarhet.

Dette blir garantert en smakfull og sterk opplevelse! Enjoy!

fredag 30. oktober 2015

Pizza med pære, gorgonzola og italiensk pølse

Vi synes alltid det er spennende å prøve noe nytt på pizzaen, og for ett års tid siden begynte vi å prøve ut en kombinasjon med pære og blåmuggost. Det er en spennende kombinasjon og kanskje ikke den mest barnevennlige pizzaen, men 5-åringen vår synes den er god - de to andre velger heller andre varianter...


Vi fant ut at det passer bra å kombinere den kraftige gorgonzolaen og den søte pæren med en smakrik og litt salt pølse. Det varierer litt med hvilke type pølse vi bruker, men det må være av den rå typen - og gjerne med litt mye smak. Hvis du får tak i faste pærer, enten fra treet hjemme i hagen eller i butikken, er disse best og gir ikke så mye væske på pizzaen, men den vanlige litt bløtere sorten som ofte er i butikken går også bra. Hvis du er skeptisk til å ha blåmuggost på pizza eller synes gorgonzola er for kraftig kan du prøve med litt mildere varianter som for eksempel castello.

Først lager du pizzabunn og en pizzasaus du liker. Vi synes det passer fint med pesto til denne pizzaen. I tillegg til vil du trenge:


Gorgonzola
Pære
Siciliana picante pølse
Sjalottløk
Oregano
Ost

Ta skinnet av de rå pølsene og lag små kjøttboller av pølsekjøttet. Du trenger ikke så mye pølse - en pr. pizza er nok. Kjøttbollene lager du så små at de blir ferdig stekt i ovnen samtidig som du steker pizzaen.


Bruke en skarp kniv eller en ostehøvel til å skjære tynne skiver av pæren. Start på toppen av pæren og skjær fine runde pæreskiver. Hvis du klarer å skjære den tynt vil du antagelig ha nok pære til en pizza når du kommer ned til kjernen.

Kjevle ut pizzadeigen til en tynn pizzabunn og fordel en spiseskje pesto over. Skjær charlottløk i tynne sirkler og fordel dem over pestoen. Legg deretter på kjøttbollene, pæreskivene og bryt gorgonzolaen i små biter som du strør over. Topp pizzaen med ost. Du trenger ikke så mye ost på denne pizzaen da også blåmuggosten vil smelte og flyte utover.

Stek pizzaen i ovnen på 220-250 grader i ca. 10 minutter. Ha gjerne på grillelementene på slutten av steketiden, men hold litt øye med pizzaen på slutten slik at den ikke blir brent.


Hvis du inviterer på pizza er det fint å lage noen pizzaer av hver sort. Alternativer kan være Thai pizza med kylling og cachewnøtter,  Pizza med italiensk salami og Pizza med artichoke, cherrytometer og serranoskinke.

Prego!

Pizza med artichoke, cherrytomater og serranoskinke

Pizza kan varieres nesten i det uendelige, men alle hjemme hos oss har sine favoritter som kommer på ønskelista når det er pizzakveld...

En slik favoritt er tynn italiensk pizza med artichoke, cherrytomater og serranoskinke, toppet med parmesan og basilikum - Jeg tror den pizzaen er noe av det beste jeg får! Og den er også ynglingspizzaen til vår mellomste på 9 år. Sammensetningen er kanskje ikke så ny eller unik, men vi har allikevel funnet vår variant som til stadighet kommer på bordet og som mange ganger serveres hvis vi har pizza på menyen når det kommer gjester.

Start med å lage en god pizzabunn og pesto til pizza.

I tillegg trenger du:

Hermetisk artichokehjerter
Cherrytomater
Ost - gjerne mozzarella, eller en annen ost du liker på pizza 
Parmasan
Seranoskinke
Basilikum

Del artichoke-hjertene i passe store båter og cherrytomatene i to før du dekker pizzabunnen med et tynt lag pesto. Fordel artichoke-hjertene ut over pizzaen og strø deretter revet ost.  Legg deretter på halve cherrytomater med kuttflaten opp. Når de halve tomatene legges med kuttflaten opp vil de beholde det meste av væsken, slik at de ikke gjør pizzabunnen våt. I tillegg vil tomatene grilles i ovnen i stede for å kokes når de legges på toppen av osten.

Stek pizzaen på 220 -250 grader i ovnen i 10 minutter. Se etter på slutten av steketiden om pizzaen er gylden og crispy på toppen - Trenger den mer tid i ovnen kan du sette på grillen de siste minuttene, men hold ett øye med pizzaen, det er fort gjort å få en pizza med brente kanter... 

Ta pizzaen ut av ovnen og direkte over på en serveringsplate. Rasp litt parmesan over pizzaen. Fordel serranoskinke og en neve basilikumblader jevnt utover og pizzaen er klar til servering.





Syltet gresskar med ingefær og krydder




I vår plantet vi gresskarfrø som vi hadde spart fra Halloween i fjor. Plantene spirte og grodde som bare det og vi hadde mange fine små planter. Da været ble fint med en stabil temperatur og det var på tide å plante plantene utendørs hadde vi så mange planter at vi delte med en god nabo. Vi plantet gresskarplantene ut i hagen og gledes oss til de skulle bære frukt. Våre gresskarplanter ble spist av snegler før det var gått en uke! Men naboens planter overlevde og har nå på høsten kommet med mange fine gresskar og som plaster på såret har vi fått ett av dem :)

Det nærmer seg Halloween og gutta her hjemme har lyst på hjemmelagede lykter til kvelden. Siden plantene våre ble spist opp så har vi i år kjøpt gresskar i butikken, og som du ser er det stor forskjell på gresskarene fra butikken og det fra hagen, selv om de i utgangspunktet er samme typen gresskar. 

Når lyktene er hult ut og skåret til er det jo fint å bruke kjøttet fra gresskaret til noe. Vi bestemte oss for å sylte gresskarene. Syltede gresskar smaker fortreffelig som tilbehør til godt krydrede kjøttretter og er en fin måte å bruke gresskar på. Her har vi laget to forskjellige varianter som smaker ganske forskjellig, men som begge to er veldig gode.   

Du trenger:

1 kg gresskarkjøtt
4 dl eplesidereddik
4 dl vann
750 g sukker
---
30 gram ingefær
1 ts allehånde
2 kanelstenger
---
30 gram ingefær
4 rawit-chili
2 nellik


Hvis du skal bruke gresskaret til Halloween er det viktig å bevare gresskaret helt. Det gjør det selvsagt vanskeligere å utnytte alt kjøttet inne i gresskaret, men det er mulig å få ut ganske mye selv med et lite hull på toppen. Skjær toppen av gresskarene på skrå innover. Dette hjelper til med å holde lokket på plass når lykten er ferdig. Skrap ut frø og den løse innmaten. Skjær deretter ut mest mulig av kjøttet i gresskaret. Vi har hatt best resultater med å bruke en is-skje og hule ut gresskaret.

Lag eddiklake med å løse opp sukker i vann og eplesidereddik. Hvis du skal lage to typer syltede gresskar fordeler du laken i to gryter. Tilsett ingefær kuttet i smale strimler, allehånde og kanelstenger i den ene gryten og ingefær kuttet i smale strimler, rawit-chili delt i to på langs og nellik i den andre gryten. Gi blandingene et oppkok og tilsett halvparten av gresskarkjøttet skåret i passe biter til hver av grytene. La blandingene småkoke til gresskarbitene er møre.

Ta gresskarbitene over på rene sterile glass og fyll glassene opp med laken før du setter på lokk. Avkjøl glassene med syltede gresskar i romtemperatur og oppbevar dem deretter mørkt og kjølig. 

Tegn øyne, nese og munn på gresskarskallene og bruke en liten skarp kniv til å skjær dem ut. Til munnen kan det være lurt å tegne den ene siden på et dobbelt papir og deretter overføre det til gresskaret for at den ikke skal bli så alt for skjev...

mandag 19. oktober 2015

Råpresset eplesaft



Det er alltid morsomt å lage noe på en ny måte og da vi fikk mulighet til å kjøpe oss inn i fruktpresse-utstyret til naboen kastet vi oss på.
Dette er altså en metode til å lage rå-presset juice/saft/most på for de som er litt over gjennomsnittet interessert i å lage mat, og som er villig til å legge litt penger i utstyret som skal til.  Dette er ikke utstyr som brukes så ofte, så det kan være en god ide og gå sammen med noen om innkjøpet slik som vi har gjort.

Det er også en fin måte å bruke epler på hvis du har tilgang på mer epler enn det du når over ved å lage syltetøy, gele ol. Eplene vi har brukt denne gangen er faste og syrlige med kraftige rødfarger på skallet.

Plukk inn så mye epler som du tror du kommer til å presse og vask dem i rent vann. Del eplene grovt opp og kjør dem gjennom en rasp. Fyll pressen med de raspede eplene. Det er lurt å fylle pressen helt opp og gjerne trykke eplebitene litt sammen slik at du får fylt den godt opp. Vår opplevelse var at vi fikk mer saft ut av pressen når den var fylt godt opp.

Nå er det på tide å presse! Eplesaften kommer piplende ut hullene i pressen og samles opp i den underliggende rennen som leder saften opp i en oppsamler. For at saften ikke skal bli brun når den reagerer med luften bør du tilsette et lite dryss med askorbinsyre (c-vitamin) for hver 3 liter. Askorbinsyre får du kjøpt på apoteket i pulverform.



Samle all saften du presser i en stor gryte med lokk. Når du har presset det du orker, eller så mye du hadde planlagt, tar du gryten med deg inn på kjøkkenet og setter den på platen. Saften skal nå varmes opp til ca. 70 grader.  Oppvarmingen av saften gjøres for å pasteurisere saften slik at den får lengre holdbarhet. Når saften varmes opp vil bakterier som kan ødelegge saften drepes. Oppvarming av saften og sterilisering av flasker og korker før saften tappes på flasker og korkes vil gjør at du kan oppbevare saften og glede deg over den utover høsten.


Vi tilsatte i tillegg natriumbenzoat - som er et konserveringsmiddel som du blant annet finner naturlig i f.eks tyttebær og multer. Dette tilsettes for å hindre vekst av mikroorganismer som sopp og bakterier i saften og fås kjøpt på apoteket.

Vanlige mengder i andre oppskrifter er typisk 1 ts pr liter saft. Vi valgte å tilsette litt mindre natriumbenzoat, og landet på ca. 0,5 gram pr. liter saft. Men en mindre mengde konserveringsmiddel slik vi har valgte her vil saften ikke egne seg til langtidslagring, og bør drikkes innen rimelig tid.
 
Etter at du har pasteurisere og konservert saften skal den tappes på steriliserte flasker og korkes.  En enkel måte å sterilisere flaskene på er å vaske dem godt, skylle dem og steke dem i stekeovnen på litt over 100 grader i minimum 15 minutter.

Flaskene kan lagres kjølig og mørkt i ikke alt for lang tid. 

lørdag 17. oktober 2015

Kylling i grønn thai curry

Vi liker å lage thaimat året rundt og ofte setter vi på musikk som gjenspeiler det vi har tenkt å lage. Dersom du setter på litt tradisjonell thaimusikk gir det en god stemning på kjøkkenet. Du får på denne måten den ene foten i Thailand og den andre på kjøkkenet ditt i Norge.

Denne grønne kylling curryen har masse smak, men er ganske mild. Den passer derfor godt hvis du skal introdusere barn for thaimat.

Til 5 personer (2 voksne og 3 barn) trenger du:


4 kyllingfileter
1 bunt asparges
150 g sukkererter
2 ss brunt sukker
400 ml kokosnøttmelk
4 vårløk
2 lime
8 stk Kaffirlimeblad
1 ss hel svart pepper
1 stor rød chili
3 ss grønn thai curry

Skjær kyllingen i passe strimler og surr kjøttet i en wok med litt olje på forholdsvis sterk varme. Rør om av og til slik at du ikke svir kjøttet i bunnen. Når du ikke lenger kan se rå områder på kyllingstrimlene kan du tilsette grønn thai curry og la det putre sammen i ett minutt. Tilsett kokosnøttmelk, en rød chili skåret i skiver, kaffirlimeblader, vårløk og sukker. Rasp et tynt lag av det ytterste grønne på limen oppi wok'en. Tilsett deretter saften fra en hel lime (den andre limen skal brukes til garnityr).

Knus de hele pepperen i en morte og tilsett i wok'en. Knekk av aspargesene der hvor det bryter naturlig når du bøyer på den. Dette er for å slippe det hardeste området som er bunnen. Tilsett sukkererter og asparges når det er noen minutter igjen til maten skal serveres.

Server cyrryen med nudler eller jasminris, bruk limebåter, korianderblader og basilikumblader til garnityr.

Grønn thai curry


Det finnes mange oppskrifter på grønn thai currypaste, dette er en vi liker godt og bruker en del. Curryen er av det milde slaget, men det kan alikevel være viktig å smake til det sterke i curryen slik at det ikke blir for sterkt, særlig dersom du f.eks skal servere dette til barn eller til sarte ganer.

Det er mange som mener at dersom det mange ingredienser i en oppskrift så er den vanskelig og alt for komplisert. En annen ting jeg hører av og til er at mange av ingrediensene ikke er så lette å få tak i. Hovedjobben når du skal lage denne curryen er å rense og hakke opp ingrediensene. Hvis du ønsker å gjøre det enkelt å lage curryen, eller du har dårlig tid, kan du enkelt og greit bruke en stavmikser, and you're done! Den andre påstanden om at det er vanskelig å få tak i enkelte ting er for så vidt sant, men det er mulig å bytte ut de ingrediensene du ikke finner med varer som du finner i vanlige butikker. Vi pleier av og til å bytte ut:
  • Gapi/rekepasta <=> litt salt eller fiske saus
  • Galangal <=> ingefær
  • Thai basilikum <=> vanlig frisk basilikum
  • Frisk sitrongress <=> sitrongress i vann på glass
Du trenger:

1 god håndfull frisk koriander
1 god håndfull frisk basilikum
8 fedd hvitløk
3 cm ingefær
8 lange grønne chili
2 ss fish sauce
2 ss olivenolje
1 ss gapi/rekepasta
2 stilker sitrongress
1 ss cuminfrø
1 ss korianderfrø
2 stk korianderrot
3 sjarlottløk

Rens ingefær, hvitløksfedd, sitrongress og sjarlottløk og knus dem til en paste med morten, eventuelt kan du skjær dem opp i biter og legg dem i en beholder som det er lett å bruke stavmikseren i og kjør stavmikseren på curryen til du får en passe paste. Knus koriander- og cuminfrø med morter og tilsett sammen med alt det andre. Hell resten av ingrediensene sammen med pasten og bland godt. Hvis du bruker stavmikser er det ikke nædvendig å kjøre curryen helt jevn, den kan godt ha litt biter.   

Så enkelt lager du en grønn thai curry som nå er klar til bruk i en mengde spennende retter, f.eks kylling i grønn thai curry.

torsdag 15. oktober 2015

Spansk fiskegryte med blåskjell




I morges våknet vi til rim på plenen for første gang denne høsten og da solen tittet frem var himmelen isblå. En av disse fantastisk fine klare høstdagene. Inspirert av denne fine dagen fant jeg ut at jeg skulle lage en god, rykende varme gryte. Det er få ting som gir meg en så god høststemning som en fiskegryte. Denne gryten er litt varm og lun med masse god fisk og deilige grønnsaker.

Til denne gode gryta trenger du:

1 løk
5 fedd hvitløk
1 chili (jeg brukte Rawit - en av de små og sterke)
1 fennikel
2 gulrøtter
80 gram serranoskinke
500 gram hermetisketomater
1 neve hasselnøtter
1 ts timian
1 ts rosmarin
6 dl fiskekraft eller fiskebuljong
1 dl fløte
400 gram laks
400 gram steinbit
200 gram ferdig rensede blåskjell
olivenolje til steking
salt og pepper

Start med å skjære løk i strimler og finhakk hvitløk og chili.  Stek løk og chili i olivenolje på middels varme til løken er gylden og myk. Skjær tynne strimler av fennikel og gulrot og ha grønnsakene i gryten sammen med løken.  La grønnsakene surre videre i noen minutter. Tilsett deretter serranoskinken i som du har skåret opp i strimler og de hermetiske tomatene. La alt surre i noen  minutter. Spe ut med fiskekraft og la det småkoke i 4-5 minutter.

Rist hasselnøtter, timian og rosmarin lett på en tørr stekepanne. Når nøttene og urtene varmes utvikles smaken og den kommer bedre frem.  Ha blandingen over i en liten skål og kjør det til mel med en stavmikser. Tilsett litt vann i melet slik at det blir en puré.

Rør nøtteblandingen forsiktig i retten og smak til med salt og pepper om nødvendig. Tilsett fløte og
fisk i terninger og la dem trekke med i gryten i noen minutter.


Rett før du skal servere gryta tilsetter du rensede blåskjell. Skjellene skal kun bli varme.
Server fiskegryten rykende varm med eltefritt brød med pesto og oliven ved siden av.

Eltfritt brød med pesto og oliven




Hvis jeg planlegger en god suppe eller gryte til lørdags- eller søndagsmiddagen sier det nesten seg selv at jeg også planlegger et godt brød å servere ved siden av. Jeg har som dere sikkert har merket blitt veldig glad i eltefrie brød og rundstykker de siste årene og lager ofte brød på denne måten i løpet av helgen. Eltefrie brød passer godt som tilbehør til høsten gryter og det er enkelt å tilsette smaksvarianter til brødet før du setter det til etterheving. På den måten kan du gjemme små smaksoverraskelser i brødet som setter en ekstra spiss på måltidet.

Du trenger:

350 gram hvetemel
50 gram siktet rugmel
50 gram sammalt rugmel, grovmalt 
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
1 ts akasie honning
4 dl romtemperert vann

2 ss Pesto alla Genovese
Oliven med hvitløk

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland det sammen med en slikkepott. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Deigen skal være litt mer klissete enn når du lager et vanlig brød som du elter med maskin, men den skal ikke være så klissete at den flyter utover i bollen. Juster med hvetemel hvis den blir for flytende. 

Dekk bakebollen med plast og sett bollen på en lun plass på kjøkkenbenken. Deigen skal heve i romtemperatur natten over. Når det er ca. tre timer til du har tenkt å servere middagen er det på tide å fortsette prosessen. 

Strø godt med mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut på benken. Den klissete deigen vil flyte noe utover. Smør et par spisesjeer med pesto over deigen og legg 15-20 oliven jevnt utover. Brett sidene på deigen inn mot midten slik at pesto og oliven pakkes godt inn i brødet. Pass på at du hele tiden har godt med mel på benken slik at deigen ikke setter seg fast. Ikke dra så mye i deigen at den sprekker og pestoen blir synlig. Jeg pleier å brette til deigen holder på formen. Ha godt med mel i bakebollen og legg deigen tilbake i bollen med brettene ned og dekk til med plast. Deigen skal nå etterheve 1 ½ -2 timer i romtemperatur. 

En halv time før brødet skal i ovnen setter du ovnen på 250 grader samtidig som du setter risten inn på nederste nivå sammen med en jerngryte med lokk. Kontroller at gryten (og lokket) tåler den høye temperaturen. Når gryten er glovarm og deigen er ferdig hevet lirker du deigen så raskt som mulig over i jerngryten. Rugg gryten litt frem og tilbake for å få brødet ordentlig på plass i gryten og sett på lokket. Brødet skal nå steke på 250 grader i 30-35 minutter. 

Dunk litt på toppen av brødet og kjenn etter om brødet har fått en god stekeskorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe kan du senke temperaturen til ca. 220 grader og steke videre i 5 minutter før du sjekker på nytt – i min ovn og med min jerngryte er det sjelden nødvendig, men som sagt - her er det bare å kjenne etter og steke litt lengre hvis det er behov for det.   

Når brødet er ferdig stekt vipper det ut av jerngryten og avkjøl det på rist. Brødet passer ypperlig til Spansk fiskegryte med blåskjell eller andre varme gryter. 

Mors surmelkskake


Da jeg var liten hadde min mor en blå bok der hun skrev ned alle sine oppskrifter. Jeg mener bestemt at det bare var oppskrifter på brød, rundstykker, boller og kaker, masse kaker! - men det var antagelig ganske mye annet i den også... Det er bare jeg som husker brødene og kakene best :)

Den var som de fleste slike bøker, med flekker etter kakerøre og oppskrifter som enda ikke var overført på løse ark innimellom. I tillegg hadde den en ting som var veldig lur, nemlig alfabetet ramset opp på kanten av sidene i boka, slik at det var lett å slå opp på riktig oppskrift. Godt brukt var den også og hvis vi skulle lage noe som vi laget ofte var muligheten for at den slo seg selv opp på riktig side stor. Og vet du hva det beste er? Mor har akkurat den sammen boka enda!

Da jeg flyttet for meg selv tenkte jeg at jeg også ville ha en slik bok, men jeg måtte lete lenge før jeg fant en som fylte alle kriteriene. Boken min er akkurat lik min mors, men flekkene er nye.

En av oppskriftene som jeg har overført fra mors bok til min egen er oppskriften på surmelkskake. Dette er en kake som jeg typisk baker når jeg trenger en kake som er enkel å bake og som jeg husker ingrediensene til når jeg står i butikken og husker at jeg har lovet å komme med kake til en avslutning dagen etter.


Kaken kunne like gjerne hetet krydderkake og den er veldig saftig på grunn av bruken av surmelk. For å bake den trenger du:

1l surmelk
1l sukker
1l hvetemel
250 gram smeltet smør
2 ts natron
1 1/2 pakke kanel


Bland alle de tørre ingrediensene med surmelken og rør til en glatt og klumpfri røre. Jeg pleier å bruke Kenwood maskinen på lav hastighet. Ha til slutt i smeltet smør i en lang stråle mens du lar maskinen gå på lav hastighet.

Ha røren over i en stor langpanne kledd med bakepapir og stek den nederst i ovnen på 180 grader i 45 minutter. Test om kaken er ferdig med å stikke et grillspyd i tre på skrå ned i kaken. Hvis det henger kakedeig igjen på pinnen når du drar den opp må den stekes lengre.

Kaken er saftig og god og kan fint spises uten noe mer pynt, men hvis du vil ha litt glasur på toppen smaker det også godt:

100 gram smør
250 gram melis
2 ss kakao
1 ts. vanlijesukker
3-4 ss espresso (eller sterk kaffe)

Når kaken har avkjølt seg litt lager du glassuren. Glassuren kan du godt ha på mens kaken fremdeles er litt varm. Smelt smøret og tilsett kakao. Rør inn melis og vaniljesukker godt slik at det ikke blir klumper. Juster med melis eller kaffe til du får en passe glatt glassur. Fordel glassuren jevnt utover og sett kaken til avkjøling.

tirsdag 13. oktober 2015

Hjemmelaget eplegelè


I nabolaget hos står det mange epletrær og bugner av frukt. Dessverre er det alt for lite av denne fruken som brukes og jeg tror terskelen for å spørre eierene av de fruktbærende trærne er ofte litt for stor. De fleste hageeiere som selv ikke klarer å bruke opp alle eplene sine blir høyst sannsynlig glade hvis noen ønsker å plukke og bruke eplene.

Selv om vi har to epletrær i hagen venter vi fremdeles på at de skal gi store avlinger. Det ene treet er gammelt nok til å gi mye frukt, men avlingene er veldig variable, og ofte har gutta mine spist opp det meste av frukten før den egentlig er helt moden. Det andre treet vårt plantet vi nylig og vi venter fremdeles på at det skal bli så stort at det bærer noe særlig frukt. Men vi er heldige som har en nabo med stor eplehage der vi får plukke så mye vi orker...

Du trenger:

1,5 liter råsaft av epler
ca. 1 kg sukker
1 pakke fruktpektin

Råsaften av epler helles over i en stor gryte og kokes opp. Ta deg tid til å koke den opp litt sakte, slik at saften ikke fosskoker. Du vil da få mindre skum i overflaten på saften. Tilsett fruktpektinen og rør til alt har løst seg opp.  Tilsett sukker litt om gangen mens du rører jevnt. Når alt sukkeret har løst seg opp lar du gelèen få et lite oppkok.

Hvis du ønsker en klar gelè er det lurt å skumme av hvis det danner seg skum i overflaten. Dra skummet til en side i gryten og ta det forsiktig opp med en spiseskje. For å kontrollere om du har laget gelè (og ikke veldig søt saft) kan du helle en spiseskje av gelèen på en asjett og la det bli kaldt. Hvis du kan dra en fing gjennom gelèen uten at den går sammen igjen vil saften du har i gryten stivne til gelè på glassene når den blir kald.

En enkel måte å sterilisere glass og lokk på er å vaske dem godt, skylde dem og steke dem i stekeovnen på litt over 100 grader i ca. 15 minutter. Fyll eplegelèen på de sterile glassene, sett på lokket og snu glassene opp ned slik at de står med lokket ned. Grunnen til at dette er at det kokende innholdet dekker lokket og  det vil forhåpentligvis drepe eventuelle mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket. En god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset (“klikklokk” skal ikke ha “poppet ut”). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og innholdet må regnes som ferskvare. Oppbevar gelèen kjølig.
  
Her i huset brukes gelèen både på brødskiven, på ostefatet og som tilbehør til vilt. Det er også fint å tilsette i sauser der du både trenger litt sødme og den syrlige eplesmaken.

mandag 12. oktober 2015

Råsaft av epler

Vi har god tilgang på epler, ikke fra egen hage men fra snille naboer. For å rekke å bevare mest mulig av eplene som nå bugner på trærne lager vi råsaft av en god del av dem.

Epler er gøy å plukke for du får jo så raskt så mye av dem! Det er faktisk litt vanskelig å stoppe i tide... Vi prøver å ikke plukke mer en det vi klarer å lage noe av på samme dag. Hvis vi trenger mer er det jo bare å ta en tur til.

Vi bruker en saftkoker når vi lager saft. Det gjør saftingen enkel og gir en rikelig mengde saft på forholdsvis kort tid. Plukk inn så mye epler at du fyller opp saftkokeren. Vi plukker fra mange forskjellige trær og lager dermed saft av flere forskjellige eplesorter. Alle sortene er faste og syrlige epler. Til denne saften brukte vi mange røde epler, noe som gir saften en fin rød/orange fagre.

Vask eplene og del dem i grove biter. Du trenger ikke å fjerne skalle eller kjernen - bare del eplene i biter og putt dem i saftkokeren - enkelt og greit! Fyll vann i bunnen av kjelen plasser hele stabelen med gryter på ovnen.

Når jeg lager råsaft bruker jeg å safte uten å tilsette ekstra sukker. På den måten kan jeg senere tilsette sukker i mengder som er tilpasset det jeg skal lage. Råsaften kan blant annet brukes til å lage eplegele, sorbet, sirup og gløgg. Eller kanskje du vil bruke den som tilsetning i sauser eller når du skal dampe blåskjell? Det bare fantasien som setter grenser for det du kan bruke eplesaft til :)

Damp eplene i 30-45 minutter alt etter hvor store biter du har på eplene dine. Du vil se at mengden eplesaft som drypper ned i oppsamleren minker når det ikke er mer saft igjen i frukten. Eplene vil i tillegg ha sunket ned til nesten halvparten av sitt opprinnelige volum og fruktmassen får en litt grålig farge.

Råsaften vil i saftkokeren samles opp i den midtre kjelen og kan tappes direkte på flasker. Hvis du har fylt saftkokeren helt til topps så kan det være lurt å tappe ut saften i flere omganger da rommet som saften samles opp i ikke rommer så mange liter.

Fyll råsaften over på rene og sterile flasker. Saften kan fint fryses. På den måten kan du kan lage mye spennende på den til vinteren. Jeg gleder meg iallfall til en mørk vinterkveld med snø ute, fyr på peisen og et godt glass med eplegløgg!





søndag 11. oktober 2015

Hjemmelaget hasselnøttpålegg


Da jeg var liten var jeg ofte med min far for å plukke hasselnøtter på høsten. Jeg synes jeg hører ham når han sier "Du e pukka nødt til å plukke nøtt". Jeg har derfor lyst til at mine egne unger skulle finne ut hvordan hasseltreet ser ut og være med å plukke nøtter. På turer i nærområdet hos oss har vi i løpet av sommeren sett at det i år har vært mye hasselnøtter på trærene og vi har sjekket hvor modne de var et par ganger nå på ettersommeren før vi konkluderte med at de nå var klare til å plukkes.

Hele familien var ute på tur for å plukke hasselnøtter og vi møtte tre ekorn som var rimelig uenige med oss i hvem som skulle ha nøttene, noe vi med litt dårlig samvittighet prøvde å ignorere. Vi plukket med oss en liten pose og etterlot hele resten av nøttene i skogen til ekornene.

Nøttene er fortsatt litt grønne selv om de er modne og skallet får først den karakteristiske brune fargen etter rensing og en ukes tørketid. Vi renset nøttene for bladverk og lot dem tørke en uke eller to. Nøttene er litt mindre enn dem du kjøper i butikken, men smaker helt likt.

Du trenger:
  • 200 g hasselnøttkjerner
  • 100 g vanlig melkesjokolade
  • 100 g kokesjokolade
  • 2 ss smør
  • 1 ts maldon salt

Knekk alle nøttene og ta vare på kjernene eller selve nøttene. Rist hasselnøttkjernene i ovnen i 10 minutter på 200 grader. Hold øye med nøttene slik at de ikke brenner seg. Det er ikke nødvendig å riste dem, men det gir en ekstra god smak. Etter å ha ristet dem legger du alle utover på et brett og  piller av den brune hinnen som ligger rundt nøttene. Denne hinnen løsner ganske lett når du har ristet nøttene på forhånd. Om du ikke får av alt av den brune hinnen er det ikke så farlig.



Ha nøttene oppi en hurtigmikser eller bruk stavmikser til du har laget nøttemel. Dette bør gå ganske raskt. Pass på at ikke maskinen du bruker brenner seg. Det kan bli ganske tungt for maskinen å jobbe med denne massen dersom den fortsatt er litt fuktig.

Kok opp vann og smelt sjokolade, smør og salt i en skål oppi vannet. Når alt har smeltet rører du det sammen og tilsetter nøttemelet. Ha  hasselnøttpålegget i en krukke eller glass og oppbevar det tørt.

Dette var en morsom og lærerik måte å skaffe seg nøttepålegg på. Gutta var med på alt, fra å plukke nøtter til å lage nøttepålegget - og selvsagt spise det! Dette falt i smak hos store og små, men det smaker litt annerledes enn nugatti fra butikken.



Ta med ungene på nøttetur og kos dere!




Eltefrie rundstykker

I denne varianten av eltefrie rundstykker har jeg laget en deig som er litt fastere enn deigen normalt sett er når jeg lager eltefrie varianter av brød og rundstykker. Grunnen til det er at jeg hadde lyst til å kunne forme rundstykkene litt mer slik som en gjør når en baker vanlige rundstykker.

Eltefrie rundstykker er utrolig godt, men selv om det er superenkelt å lage krever det at du på forhånd har planlagt det du ønsker å lage - du må nemlig begynne dagen før med å bruke noen minutter på å  røre sammen deigen.

Du trenger:

350 gram hvetemel
50 gram sammalt hvete
100 gram siktet rugmel
50 gram sammalt rugmel, grovmalt
0,5 ts tørrgjær
1/4 ts salt
1 ts akasie honning
1 ss solsikkeolje
4 dl temperert vann




Ha alle de tørre ingrediensen i bakebollen og rør dem sammen. Lag deretter en grop i det tørre der du heller temperert vann, olje og honning. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott. Denne deigen blir fastere en mine vanlige eltefrie blandinger men litt mer klissete en en vanlig gjærdeig. Det er heller ikke i denne varianten nødvendig å elte deigen, men pass på at du får rørt inn alt melet i deigen.

Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving på kjøkkenbenken natten over.
Strø godt med mel på bakebordet ditt og hvelv deigen ut på bordet. Del deigen i 12 emner og rull emnene til rundstykker som du setter på en stekeplate dekket med bakepapir. Dekk rundstykkene med et rent klede og sett dem til heving på en varm og lun plass. La dem etterheve ca. 2 timer.

Pensle rundstykkene - jeg har denne gangen penslet dem med melk - og stek dem på 225 grader i 15 minutter. Avkjøl rundstykkene på rist.

Rundstykkene smaker fortreffelig med litt eplesyltetøy, eller med bri og honning.

Rundstykker som ikke spises med det samme kan fint fryses. La rundstykkene tine i romtemperatur og varm dem i ovnen ved 200 grader i noen minutter. De vil da fremstå som nybakte.





 

Eplesyltetøy




Vi har en utrolig snill dame med mange epletrær til nabo og vi får lov til å plukke så mye vi orker... Vårt lille innhugg i eplene hennes er så altfor lite og jeg ser med litt dårlig samvittighet på alle eplene som bare blir hengende igjen på treet og som til slutt ramler ned og råtner. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe! På vinteren kommer rådyrene til eplehagen og sparker frem eplene som er gjemt under snøen.

I eplehagen plukker vi epler fra mange av trærne, men alle sortene er litt syrlige og passer godt til  eplesyltetøy. Syltetøyet blir derfor en blanding av flere forskjellige epler og smaker litt syrlig da jeg ikke synes det er nødvendig med så mye sukker i dette syltetøyet.

Du trenger:

ca 2 kg ferdig rensede epler
2 dl vann
2 dl sukker

Plukk med deg masse epler, enten fra egen hage eller fra noen som har litt til overs, men husk å spørre om lov først... Det er bare fint å blande flere typer epler, men jeg synes syltetøyet blir best når jeg bruker epler som er faste og litt syrlige.

Vask og skrell eplene. Skjær bort epleskrotten og eventuelle dårlige områder på eplet og del eplene i terninger. For å slippe brune eplebiter er det lurt å samle de ferdige bitene i en stor gryte som du har fylt med kaldt vann. Når du har fylt gryta med ferdig rensede eplebiter heller du av vannet og setter gryta bort på stekeplaten.

Ha 2 dl vann i gryten sammen med eplene og kok opp. Når vannet begynner å koke rører du i eplebitene av og til. Eplene vil raskt dette litt sammen og begynne å løse seg opp til en sammenhengende eplemasse. Eplene skal koke til eplenebitene er møre og det er passe mange og store biter i syltetøyet. Dette er jo litt avhengig av smak - så her er det bare å prøve seg frem. Når syltetøyet er slik i konsistensen som du ønsker er det på tide å tilsette litt sukker. I dette syltetøyet er det ikke nødvendig med så mye sukker. Til disse eplene var det ganske passe med to desiliter for å få ett friskt og litt syrlig syltetøy. Når du har tilsatt sukkeret lar du syltetøyet få ett oppkok slik at alt sukkeret er oppløst.

Ha syltetøyet på steriliserte glass og oppbevar dem kjølig. Lager du mye syltetøy kan du ta syltetøyet i plastbokser som du setter i fryseboksen. Det er utrolig deilig å ha hjemmelaget syltetøy til vinteren! 

tirsdag 6. oktober 2015

Pasta alfredo med røkt ørret

Raske middager er påkrevd her i huset, særlig på de dagene der guttas treninger begynner tidlig og gjerne er fordelt videre utover kvelden. Når du kommer hjem fra jobb under en time før første guttungen skal kjøres på en aktivitet sier det seg selv at du må ha noen raske middager som kan stå på bordet i løpet av kort tid. Du lager alfredo-sausen like raskt, hvis ikke raskere enn tiden det tar å koke pastaen, og med røkt ørret (eller laks) til får man i tillegg med litt fet fisk i kosten...


Alfredo-saus er en italiensk klassiker - den er meget enkel, men smaker fantastisk! I en saus som denne med så få ingredienser er det selvsagt viktig at du bruker gode ingredienser og jeg anbefaler at du kjøper et stort stykke god parmesan som du selv rasper opp når du skal lage denne sausen.

Du trenger:

Linguini, tagliatelle ol.
200 gram røkt ørret i skiver
100 gram smør
100 gram raspet parmesan
1-2 dl fløte
Salt og hvit pepper

Kok opp en stor gryte med vann og kok pastaen etter anvisningen på pakken. Smelt smøret i en gryte og tilsett fløte. Varm opp og la blandingen småkoke noen minutter før du tilsetter raspet parmesan. Rør til parmesanen har smeltet og smak til med salt og hvit pepper.

Sil godt av pastaen og ha den tilbake i gryten, hell alfredo-sausen over og bland godt slik at sausen kleber seg til all pastaen. Skjær ørreten i strimler.

Fordel tagliatellen i serveingsskåler og og server med det sammen med revet parmesan, nykvernet hvit pepper og røkt ørret.

lørdag 3. oktober 2015

Grove scones med frø og nøtter

Scones er utrolig raskt og enkelt å lage og trenger ingen hevetid. Det er erfor perfekt å lage hvis du får overraskende lunsjbesøk eller du har gått tom for brød på en søndag - eller at du rett og slett har lyst på noe godt!

Disse sconesene inneholder mye grovt mel og jeg har i tillegg tilsatt litt frø og nøtter, noe som gir en god  og nøtteaktig smak på sconesene.  Scones blir søtere en gjærbakst, og det er derfor ikke nødvendig med mye søtning for at de skal oppleves som søte. I denne oppskriften har jeg også tilsatt litt eplejuice som er med på å gi smak.

Til 12 store scones trenger du:

250 gam hvetemel
100 gram sammalt hvete, finmalt
100 gram sammalt hvete, grovmalt
20 gram solsikkekjerner
10 gram linfrø
10 gram sesamfrø
20 gram valnøtter
20 gram hasselnøtter
2 ts natron
2 ss sukker
100 gram smør
2,5 dl kefir
0,5 dl eplejuice

Egg til pensling
Hakkede hasselnøtter til pynt


Bland sammen alt det tørre i en bakebolle og smuldre smøret i blandingen. Tilsett kefir og eplejuice og elt massen raskt sammen. Du har nå en litt løs deig som vil være klissete hvis du elter den, men som ikke vil klisse hvis du strør lett med mel. Hvis du har behov for det juster du med hvetemel.

Rull deigen ut til en tykk pølse og del den i 12 emner. Sett emnene med litt avstand på et bakebrett.
Pensle sconesene med vispet egg og strø over litt hakkede hasselnøtter.

Scones trenger som sagt ikke noe hevetid og du kan steke dem midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 min. Avkjøl på rist.

Sconesene smaker best mens de enda er varme, gjerne med brie og litt hjemmelaget nypesyltetøy... Du kan også varme dem i 5 minutter på 50-100 grader rett før du skal servere dem.  De vil da få litt lunk og fremstå som nybakte.