tirsdag 13. oktober 2015
Hjemmelaget eplegelè
I nabolaget hos står det mange epletrær og bugner av frukt. Dessverre er det alt for lite av denne fruken som brukes og jeg tror terskelen for å spørre eierene av de fruktbærende trærne er ofte litt for stor. De fleste hageeiere som selv ikke klarer å bruke opp alle eplene sine blir høyst sannsynlig glade hvis noen ønsker å plukke og bruke eplene.
Selv om vi har to epletrær i hagen venter vi fremdeles på at de skal gi store avlinger. Det ene treet er gammelt nok til å gi mye frukt, men avlingene er veldig variable, og ofte har gutta mine spist opp det meste av frukten før den egentlig er helt moden. Det andre treet vårt plantet vi nylig og vi venter fremdeles på at det skal bli så stort at det bærer noe særlig frukt. Men vi er heldige som har en nabo med stor eplehage der vi får plukke så mye vi orker...
Du trenger:
1,5 liter råsaft av epler
ca. 1 kg sukker
1 pakke fruktpektin
Råsaften av epler helles over i en stor gryte og kokes opp. Ta deg tid til å koke den opp litt sakte, slik at saften ikke fosskoker. Du vil da få mindre skum i overflaten på saften. Tilsett fruktpektinen og rør til alt har løst seg opp. Tilsett sukker litt om gangen mens du rører jevnt. Når alt sukkeret har løst seg opp lar du gelèen få et lite oppkok.
Hvis du ønsker en klar gelè er det lurt å skumme av hvis det danner seg skum i overflaten. Dra skummet til en side i gryten og ta det forsiktig opp med en spiseskje. For å kontrollere om du har laget gelè (og ikke veldig søt saft) kan du helle en spiseskje av gelèen på en asjett og la det bli kaldt. Hvis du kan dra en fing gjennom gelèen uten at den går sammen igjen vil saften du har i gryten stivne til gelè på glassene når den blir kald.
En enkel måte å sterilisere glass og lokk på er å vaske dem godt, skylde dem og steke dem i stekeovnen på litt over 100 grader i ca. 15 minutter. Fyll eplegelèen på de sterile glassene, sett på lokket og snu glassene opp ned slik at de står med lokket ned. Grunnen til at dette er at det kokende innholdet dekker lokket og det vil forhåpentligvis drepe eventuelle mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket. En god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset (klikklokk skal ikke ha poppet ut). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og innholdet må regnes som ferskvare. Oppbevar gelèen kjølig.
Her i huset brukes gelèen både på brødskiven, på ostefatet og som tilbehør til vilt. Det er også fint å tilsette i sauser der du både trenger litt sødme og den syrlige eplesmaken.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar