lørdag 16. januar 2016

Thai-inspirert kyllinggryte

Det er alltid gøy å prøve ut nye kombinasjoner og denne retten så dagens lys på en vanlig hverdag der vi for en gang skyld ikke hadde aktivitetene på rekke og rad på ettermiddagen. Den tar nok litt lengre tid å lage enn det du kan tillate deg når du skal nå treningen til ungene rett etter middag, men ikke så veldig mye lengre.


Kryddersammensetningen i denne kylling-gryten er velkjent fra thailandske oppskrifter, men retten er ikke "hot", bare smaksrik! Du kan fint servere dette til barn. Våre tre gutter pluss en kompis av 5-åring vår spiste alle godt, selv om besøket kanskje syntes det var litt nye smaker...

Til ca. 5 voksne trenger du:


600g Kyllingfileter
4 tørkede chili
4 fedd hvitløk
1 rød løk
1 grønn paprika
1 gul paprika
2 lime
5 vårløk
2 ss brunt sukker
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummen
1 liter kyllingbuljong
4 cm ingefær
1 ss fiske saus
1 ss østers saus
2 ss soya saus
1 neve frisk koriander

Skjær opp kyllingen i terninger og surr den i woken sammen med finhakket hvitløk, ingefær og rød løk skjært i skiver. Når kyllingen er nesten gjennomstekt tilsetter du kyllingbuljong og lar retten koke opp. Tilsett krydder, sauser og saften av 1 lime sammen med hele tørkede chilier. De tørkede chiliene setter ganske fort smak på maten, så smak på suppen innimellom og fjern chiliene når suppen har oppnådd ønsket "hotness". Skjær opp paprikaene i strimler, vårløken i passe store biter og legg til side. Når det er noen få minutter igjen til middagen skal serveres tilsettes paprika og vårløk. Husk at grønnsakene skal være spenstige når du serverer.

Grovhakk korianderen og rør halvparten inn i suppen og bruk resterende til garnityr. Skjær den siste limen opp i båter og bruk lime-båtene til garnityr. Server med ris eller nudler.

Velbekomme!

søndag 10. januar 2016

Sebastians grove lunchpannekaker


Her i huset er det veldig gøy å lage mat, særlig synes gutta at det er gøy hvis de kan få ansvar for noe av matlagingen helt alene. Sebastian, 10 år, tok i dag ansvar for å lage lunch til seg selv og brødrene sine. Da han i tillegg fikk lov til å prøve ut takken helt alene koste han seg godt på kjøkkenet!

Pannekaker lager gutta rett som det er, så vi prøver å fortelle dem at hvis de lager litt grovere pannekaker blir de litt sunnere. Budskapet har tydeligvis glidd inn for i dag var pannekakene laget blant annet med grovt rugmel.

Til 3 (veldig) sultne gutter (og litt til mamma og pappa) trenger du:

400 gram siktet hvetemel
100 gram sammalt rugmel, grovmalt
1 ts salt
2 ss melis
2 egg
9 dl helmelk


Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle, rør inn melk til en klumpfri røre og visp deretter inn eggene. Disse pannekakene skal være litt tykke, så røren kan godt være litt tykkere en det du bruker til vanlige tynne pannekaker.

Stek pannekakene på en takke eller stekepanne til de har en gylden farge. Pannekakene trenger ikke være så store i og med at de er litt tykkere en vanlig.

Server med brunost og et godt syltetøy!

Glassert chiligryte



Vi prøver rett som det er nye varianter av måltider som vi liker. Her har vi brukt mange av de smakene vi liker fra thailandske retter, men glassert kjøttet slik som en kan gjøre når en lager spare-ribs. Ikke la deg avskrekke av mengden chili! Vi har brukt de store røde chiliene som du finner i butikkene nå for tiden og de er ikke så veldig sterke. I tillegg har vi kuttet chilien ganske grovt så det er mulig å ta den ut. Retten er sterk og har mye smak.

Til  4 voksne personer trenger du:

2 kg nakkekoteletter

Marinade
2 ts chili pulver
2 ss sukker
5 ss mørk soya saus
2 ts salt
3 cm ingefær

Bland alle ingrediensene til marinaden og legg dem i en pose/frysepose. Kutt opp nakkekoteletter i gode terninger og legg dem i marinaden. Det er viktig å blande alt kjøttet godt inn i marinaden. La kjøttet marinere romtemperert i 1-2 timer før det skal stekes. Hvis du ikke har tid til å marinere kjøttet så lenge er det ikke noen krise, dette kommer til å smake mye og godt likevel.

Stek kjøttet brunt i en gryte eller wok. Vi pleier å ha med beinene i retten da de tilfører ekstra kraft og god smak. Mens kjøttet brunes lager du glasseringen.

Glassering
4 ss brunt sukker
3 ss fish sauce
5 røde chili
4 fedd hvitløk
4 cm ingefær
2 dl eddik (blank 7%)

Hakk opp hvitløk, ingefær og bruk morteren til å lage en liten pasta. Grovhakk chiliene i 1/2 cm rundinger og legg alt i en skål. Tilsett resten av ingrediensene i skålen og bland godt.

Tilsett glasseringen i woken/gryta og rør inn glasseringen mens det putrer i gryta. Lukten av eddiken kan bli litt intens mens gryta putrer, men trøst deg med at resultatet blir velsmakende het og god.

Garnityr
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk koriander

Server retten med ris eller nudler og bruk grovopphakket frisk basilikum og koriander som garnityr.

lørdag 9. januar 2016

Smaksrik vintergryte!



Nå på vinteren med minusgradene snikende rundt husveggen er det deilig med en stor gryte som kan stå å putre og sende gode lukter rundt i hele huset. I denne gryten er hele middagen samlet under ett lokk og du kan fint lage den nesten ferdig tidlig på dagen og bare varme den opp og tilsette de siste grønnsakene når du kommer inn etter en deilig tur i akebakken. Gryta er full av gode smaker og duften som møter deg når du kommer inn fra kulden er helt fantastisk!

Til en god familiegryte (5 personer) trenger du:

1,2 kg nakkekoteletter
3 løk
3 fedd hvitløk
1 brokkolibukett
1-1,5 kg poteter
1 liter grønnsaksbuljong
1 ts muskat
2-3 stjerneanis
1 ts kanel
1/2 ts chilipulver
1 ts ingefær
1 ts brunt sukker
1 ss østerssaus
2 ss soyasaus

Skjær bort bein og de største fettrandene fra nakkekotelettene og del kjøttet i passe store terninger.  Brun kjøttet i litt olje eller smør i en stor gryte eller stekepanne.

Mens kjøttet brunes finhakker du hvitløk og deler løk, poteter og brokkoli i litt grove biter. Når kjøttet er brunt tilsetter du hvitløk og løk og steker videre på middels varme i noen minutter.

Tilsett potetbitene og grønnsaksbuljongen og la gryta få et oppkok. Tilsett muskat, stjerneanis, kanel, chilipulver, ingefær, østerssaus og soyasaus og rør alle smakene godt inn. Smak til med litt brunt sukker. La gryta småkoke til væsken begynner å tykne og potetene er møre.

Hvis du skal på skitur eller i akebakken noen timer kan du sette lokk på gryta og sette den fra deg når du har fått alt oppi og det har kokt litt sammen. Når du kommer inn etter turen klikker du bare på plata og varmer gryta opp slik at den småkoker.

Når væsken har tyknet og potetene er møre er gryta egentlig ferdig. Legg brokkolien på toppen av gryta og legg over lokket. La alt sammen putre under lokk i 3-4 minutter. Ikke la gryta koke for lenge - brokkolien skal fortsatt være spenstig.

Sett gryta på midten av bordet og la alle forsyne seg godt!. Her i huset blir det til at alle - fra fem år til over førti - forsyner seg både to og tre ganger...

mandag 4. januar 2016

Lapper


I mange år har vi snakket om at det hadde vært kjekt å ha en takke og til jul i år fikk vi en takke under treet! I dag var det prøvesteking og vi begynte med noe som er kjent og kjært for de fleste fra vestlandet - nemlig lapper. Oppskriften vi har brukt er ganske standard, men vi har tilsatt litt kardemomme som vi synes gir en fin smak.

Til ca. 24 gode lapper trenger du:

4 egg
6 ss sukker
2 ts natron
1 ts hornsalt
500 gram hvetemel
1-2 ts kardemomme
1 liter skummet kulturmelk

Start med en stor bolle og rør egg og sukker godt sammen. Rør ut natron og hornsalt i litt av kulturmelken og la blandingen heve litt. Tilsett så kulturmelk-blandingen og resten av kulturmelken og rør alt sammen. Bland kardemommen i melet og rør melet inn litt etter litt.  Røren skal være ganske tykk, men ikke tykkere en at den flyter litt ut over takken/stekepannen når du skal steke lappene.

Pensle takken med litt smør og sett takken på middels til sterk varme. Vi pleier å lage lapper med en diameter på ca. 15 cm. Dette gir gode store lapper som fremdeles er mulig å hanskes med når du skal snu dem på takken. Ha røren på takken i passe størrelse og vent til overflaten på den ustekte siden av lappen er full av bobler og hull. Snu lappen raskt og stek ferdig på den andre siden.
På takken vår får jeg plass til 6-7 lapper av denne størrelsen om gangen. 

Lapper er ganske anvendelige og kan brukes til både frokost og dessert.

Amerikansk frokost-variant servert med bacon og lønnesirup. Salt og søtt er utrolig godt! Kanskje ikke den frokosten som bør velges hver dag, men det er da lov å skeie ut en gang i mellom.
 



En annen og mer klassisk norsk dessert-variant servert med rømme og rørte jordbær. Også utrolig godt - men en helt annen smak.