mandag 22. februar 2016

Coq au vin

Coq au vin er en av de mest kjente av Frankrikes klassikere, og ikke uten grunn. Det florerer med gode smaker og kjøkkenet fylles av deilige dufter mens du forbereder maten.

Coq au vin er morsom å lage. Du bruker hele kyllingen og har du ikke gjort det tidligere får du muligheten til å flambere kjøtt for første gang. Det i seg selv kan jo være morsomt for både store og små, men pass på at alle små øyenbryn og lugger holdes på en trygg avstand til flammene.
Gjør gjerne flamberingen med litt med takhøyde slik at det ikke skjer noen ulykker.
Flammen kan gjerne strekke seg høyt opp av gryta og det kan være lurt å ha et grytelokk klart hvis flammene skulle bli for høye! 


Til en stor gryte med Coq au vin trenger du:
1 hel stor rå kylling
200g bacon
2 ss smør
Salt og pepper (etter smak)
1/2 kopp cognac
1 flaske ung rødvin
2 kopper med kyllingfond
1ss tomatpure
4 fedd mortet hvitløk
2 ss finhakket frisk timian
1 laubærblad
15 små gyldenstekte sjarlottløk (egen oppskrift under)
230 g sautert sopp (egen oppskrift under)
3 ss hvetemel
2 ss romtemperert smør
Kvister av fersk persille
Start med å dele opp kyllingen i passe biter. Del baconet opp i 2-3 cm strimler og surr baconet i en stekepanne med smør inntil baconet er litt brunt. Ta baconet til side og brun kyllingbitene i baconfettet i stekepannen. Krydre kyllingen med salt og pepper og ha baconet tilbake i stekepannen sammen med kyllingen, legg på lokket og la det surre under svak til middels varme i 10 min. Snu kyllingbitene etter 5 minutter.

Nå skal du i gang med den spennende delen - flamberingen! Mål opp cognac i en ildfast kopp eller noe annet som tåler varme. Bruk en gassbrenner og sett fyr på cognacen og hell den umidelbart forsiktig over kyllingen. Vi sier det igjen - Pass på at alle små øyenbryn og lugger holder en trygg avstand til flammene og gjør gjerne flamberingen med litt med takhøyde slik at det ikke skjer noen ulykker!
Rist stekepannen og la flammene dø av seg selv etter å ha brent opp alkoholen fra cognacen.

Når flammene har slukket kan du helle oppi vin og kylling-fond. Det skal til sammen være nok væske i retten slik at det dekker kyllingen i gryten. Rør inn tomatpuré, hvitløk og urter og la det få et oppkok før du setter lokk på gryta og la kyllingen småkoke i minst 30 minutter.

Mens kyllingen småkoker lager du de gyldenstekte sjarlottløkene og den sautert soppen.

Gyldenstekt sjarlottløk:
15 små sjarlottløk
2ss smør
2ss olje
1/2 kopp kylling fond
3ss finoppkuttet persille
1/2 laubærblad
1ss finoppkuttet timian
Salt og pepper
Rense alle sjarlottløkene. Når smøret og oljer begynner å frese legges i alle sjarlottløkene i pannen og stekes mens du rører jevnt og trutt slik at alle løkene brunes så likt som mulig. Dette tar ca. 10 minutter. Hell på kyllingfond og smak til med krydder.  La det putre i inntil 50 minutter. Det er meningen at løken skal holde fasongen sin og ikke smuldre opp.

Sautert sopp:
2ss smør
1ss olje
250g steinsopp (hele om de er små, ellers kuttes dem opp i 4 båter)
2ss finhakket sjarlottløk
Hvis du er så heldig å ha fersk steinsopp er dette selvsagt supert, hvis ikke kan du kjøpet tørket steinsopp og legge den i bløt som forskrevet på pakningen. Den kan da brukes som fersk sopp og smaken er godt beholdt i tørkeprosessen selv om konsistensen ikke er helt den samme. 
Smelt smøret i olje og tilsett steinsopp og sjarlottløken når smøret slutter å skumme. Sauter noen minutter inntil smøret og oljen er absorbert inn i soppen. Når soppen er gylden kan du sette den til siden.
 
Bland sammen smør og mel i en stekepanne og rør god sammen. Hent ca. 1 dl kraft fra kyllinggryten og spe den sakte i smør- og melblandingen mens du rører fort slik at du ikke få klumper i jevningen. Hell jevningen opp i gryta sammen med kyllingen. Dander gryta med de gyldenstekte sjarlottløkene og sautert steinsopp og pynt med kvister av frisk persille.


Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar