søndag 27. mars 2016

Spanske chorizo-pølser

Vi har laget oss en meget hyggelig tradisjon med å lage pølser i påsken. Vi lager ganske mye når vi først setter i gang slik at vi kan grille og koser oss med hjemmelagede pølser i løpet av sommeren. Det er noe eget med å kunne grille dine egne pølser en deilig sommerdag.


Sett av godt med tid, gjerne en helg med litt dårlig vær. Det tar nemlig litt tid og lage pøser. Selv om det tar tid er det ikke så vanskelig - så det er bare å gå i gang.

Til chorizo-pølsene trenger du:

2,6 kg malt svineribbe
8 ss paprikapulver
2 ss salt
4 ts chilli-flak
2 ts spisskummen
3 ts malt pepper
2 ss balsamico-eddik
1,5 dl rødvin
10 fedd hvitløk

Ca. 5 meter svinetarm

I pølser er det viktig å få inn nok fett. Du kan enten kjøpe rent kjøtt og spekk hver for seg, eller så kan du, som vi har gjort her, kjøpe svineribbe som inneholder både kjøtt og fett samlet. Se gjerne litt etter på svineribben når du kjøper den og beregn hvor mye fett den inneholder. Et fettinnhold på 40 % vil gi en god og saftig pølse. Det høres gjerne mye ut men hvis du tar så lite fett som 30 % risikerer du å få litt tørre pøser.

Start med å ta av svoren og bena på ribben. Selve ribbena kan du lage spareribs av, så legg dem til side. Mal opp kjøtt og fett. Vi pleier å male to ganger, først grovt, og deretter litt finere.
Finhakk hvitløk og stek paprikapulver i en tørr panne. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt med hendene.

Det kan være en god ide å holde tilbake på litt av krydderet slik at du har mulighet til å smake litt til i løpet av prosessen. Vi pleier å blande det meste av krydderet i kjøttblandingen og blande godt før vi steker en liten smaksprøve av farsen på stekepannen. Hvis du er fornøyd med prøve-kaken er det bare å fortsette, hvis ikke tilsetter du mer krydder av den sorten du mener mangler.  Husk at særlig chilli-flak kan variere mye i styrke, så her gjelder det å  smake seg frem til et godt resultat.

La kjøttfarsen sette seg, gjerne natten over, men et par timer går også greit. Når kjøttet har satt seg litt og smaken har utviklet seg legges tarmene i vann og skylles godt. Det står på pakkene hvordan du skal behandle tarmene før bruk.

Tre tarmen inn på pølse-hornet og fyll pølsene med farsen. Tvinn pølsene slik at de blir passe store. Vi har laget våre chorizo-pølser ca. 10 cm lange. Stikk små hull i pølsene med en nål slik at eventuelle luftbobler kan komme ut og at trykket i pølsen ikke blir for stort når du griller pølsene.

Grill chorizo-pølsene på middels varme til pølsene er gjennomstekte.

torsdag 24. mars 2016

Tilslørte ryper

For litt siden fikk vi servert en variant av tilslørte bondepiker som hentet hovedingrediensen fra de norske myrene. En litt annerledes variant med multer som ble kalt tilslørte ryper, og siden det de siste årene har vært mye multer å finne på myrene rundt hytta er det fremdeles mange glass med multer i fryseboksen. Vi har derfor laget en egen variant av tilslørte ryper som vi håper faller i smak!


Tilslørte ryper er en søt og god dessert som er enkel å lage og som tar seg lekkert ut på selskapsbordet, særlig hvis du som her serverer den i gjennomsiktige glass med høyt stett.
Desserten er ganske mektig, så pass på at du ikke lager porsjonene for store!


Til dessert til 10-12 personer trenger du: 
  • 150 gram mandler
  • 50 gram palmesukker 
  • 3 eggehviter
  • 1 dl sukker
  • 1-2 ts saft fra lime
  • Finrevet skall fra en lime
  • Et glass multer eller hjemmelaget multesyltetøy

Finnrasp mandler og palmesukker og bland mandelmassen og sukkeret godt. Vask limen godt og riv det grønne på limskallet. Pass god på at du bare river det grønne på limen, det hvite skallet rett under det grønne vil gi desserten en beisk smak.

Skill egg og plomme og legg plommene til side, den kan du bruke til noe annet.  Ha deretter eggehviten i en ren metallbolle. Når du skal piske eggehviter er det tre ting som er viktig 1) Romtempererte egg, 2) Rene redskaper uten noe fett (derfor metallbolle) og 3) eggehvite uten noe av plommen (det er nemlig fett i plommen). 

Visp eggehvite på sakte fart og tilsett sukker litt etter litt. Tilsett deretter  saften fra lime og halvparten av limeskallet i eggehvite-blandingen. Visp videre på sakte fart til sukkeret har løst seg opp og eggehviten er hvit og luftig. Eggehviten skal ikke piskes helt stiv, men skal legge seg litt utover når du legger desserten i serveringsglass.  Når eggehvitene begynner å bli luftige kan du sette opp farten på vispen.

Når du skal lage de tilslørte rypene legger du først ett lag med mandelmasse, deretter en skje med multer og så en skje med pisket eggehvite. Gjenta lagene to ganger og avslutt med mandelmasse.

Strø til slutt litt finrevet lime over de  og server.




onsdag 23. mars 2016

Hjemmelaget lemonade juice

Denne oppskriften er like god som den er enkel. Lemonaden smaker best kald og bør drikkes med en gang mens den er fersk. Første gangen vi laget denne lemonaden ble vi overrasket over at en så enkel oppskrift kan smake så godt.

Kunsten med denne lemonaden er å balansere mengden  sitron og eple. Det kan også variere en hel del på hvor mye juice epler inneholder. Det er derfor viktig at du smaker deg frem til det som er riktig mengde epler og sitron for deg.

Til ca. 1 liter lemonade trenger du:

  • 9 grønne epler
  • 2 sitroner

Vask eplene og husk å fjerne klistremerker om du har kjøpt dem i butikken. Eplene trenger du ikke gjerne skallet på dersom du har en juicer med rasp. Fjern skallet på sitronen slik at alt det hvite fjernes. Det hvite under det gule på skallet smaker svært bittert og passer dårlig i lemonaden.

Kjør eplene i juiceren og smak deretter til med en og en sitron. Bland lemonaden mellom hver sitron og smak før neste kjøres inn i juiceren.

Tilsett litt is hvis frukten ikke var kald når du kjørte den gjennom juiceren. Server lemonaden med det samme.

mandag 21. mars 2016

Nypresset appelsinjuice med lime og ingefær

Nå som det er priskrig på appelsinene og de er så billige som nå kan man tillate seg å fråtse litt og eksperimentere med forskjellige oppskrifter på appelsinjuice. Dette er en enkel og grei oppskrift hvor resultatet blir en nydelig smak av ferske appelsiner med et friskt inslag av lime og ingefær.

Det er først når du lager juice selv at du skjønner hvor godt juice faktisk kan smake. I tillegg kan du finne dine helt egne oppskrifter som passer perfekt for deg. Det er enklest å lage juice dersom man har  en juicer/presser. Disse koster alt i fra 500.- til i overkant av 1500.- Dersom du skal kjøpe en juicer anbefaler jeg å vektlegge enklest mulig rengjøring ettersom den må rengjøres etter hver gang man lager juice.

Vi foretrekker å lage juice av avkjøl appelsinene slik at juicen blir god og kald når den skal serveres. Hvis du ikke har avkjølet frukt er ett godt alternativ å avkjøle juicen med isterninger, men isterningene vil vanne ut juicen litt.

Til ca. 1 liter juice (avhenger av saftigheten på appelsinene) trenger du:
    • 7 appelsiner
    • 1 stor lime
    • Ingefær (ca 4 cm)






    Skrell alle appelsinene, limen og fyll opp juiceren og sett den på. Det er viktig å få bort skallet på appelsinen og spesielt det hvite under skallet på appelsinen siden det blir en svært besk smak. Vi pleier derfor å skjære skallet av apelsinene med kniv slik at det hvite skjæres bort samtidig.
    Ingefæren trenger du ikke skrelle, du skjærer bare et så stort stykke av knollen som du ønsker og legger stykket direkte i juiceren.

    Den ferske juice som kommer ut av maskinen kan nytes ved frokostbordet eller som en forfriskning i solveggen.

    Vi legger til litt lime for å gjøre juicen litt mer syrlig og ingefær lager en svært god ettersmak på juicen. Men vær litt forsiktig med mengden ingefær, Vår erfaring er at barn fort synes det kan bli for sterkt dersom du tar for mye ingefær.

    En ting nye juicere må være oppmerksomme på er at nypresset juice som regel alltid skiller seg i forskjellige lag når det står en liten stund. Dette er forskjellige enzymer som jobber. Slik fersk juice kalles derfor en levende juice.

    Nytes helt fersk og gjerne som tilbehør til en bedre frokost eller lunch med god gjærbakst!


    Eltefrie rundstykker med havre

    Jeg tror aldri jeg blir lei av å sitte med en kopp kaffe en tidlig morgen og kjenne duften av nybakte rundstykker bre seg i huset og vite at om ikke så lenge blir det en deilig frokost med varme rundstykker.


    Mange er kanskje etter hvert kjent med det å lage eltefritt brød eller rundstykker. Det er mange pluss med denne metoden, og et stort pluss er at du kan lage varme rundstykker en tidlig morgen til frokost. Et annet er at det nesten er umulig å ikke få et flott bakverk når du baker på denne måten.



     Til 12 rundstykker trenger du:

    • 400 gram hvetemel
    • 150 gram siktet rugmel
    • 50 gram sammalt rugmel, grovmalt
    • 50 gram havregryn
    • 1 ts salt
    • 1/2 ts gjær
    • 5 dl temperert vann




    Kvelden før du skal sette rundstykkene på bordet blander du alt det tørre i en stor bakebolle og rører det lett sammen. Tilsett det tempererte vannet og rør ingrediensene sammen til en klissete deig. Deigen skal være klissete men den skal ikke flyte utover. Dekk deigen til med plast og sett den på kjøkkenbenken til heving til neste dag.

    Neste morgen strør du godt med mel på benken og hvelver deigen ut på melet. Del opp deigen i 12 like store emner. Vi bruker ofte muffensbrett til å steke rundstykkene. Hvis du også ønsker å bruke muffensbrett til rundstykkene pensler du brettet med en smakløs olje og putter deigemnene oppi brettet. Eventuelt setter du emnene på et bakebrett kledd med bakepapir. Legg et kjøkkenhåndkle over rundstykkene og etterhev rundstykkene en times tid på kjøkkenbenken.

    Forvarm ovnen til 200-220 grader og stek rundstykkene i 15-20 minutter midt i ovnen.
    Avkjøl rundstykkene litt på rist før du serverer dem - gjerne sammen med ett glass nypresset juice til frokost.


    lørdag 19. mars 2016

    Ovnsbakt fiken med chevré, valnøtter og rosmarin

    Ovnsbakt fiken på denne måten er utrolig anvendelig og kan brukes både til forrett, som en mellomrett, til dessert og som ekstra lekkert tilbehør til ost. I tillegg er retten enkel å lage både til to og til mange, men pass på at du har plass i ovnen rett før retten skal lages - den bør helst servers med det samme den tas ut av ovnen.


    Til hver person trenger du:
    • 1 fiken
    • 20 gram chevre
    • 1 ss valnøtter
    • 1 kvist rosmarin
    • 1 ts akasie honning

    Skjær to dype snitt i fikenene slik at snittene danner et kryss. Finhakk litt av valnøttene og dryss en liten mengde valnøtter inn i fiknene. Skjær passe skiver med chevre og putt disse inn i fikenen. Hakk resten av valnøttene i litt grove biter og strø dem oppå chevreen. Stikk en kvist rosmarin inn i osten. Drypp til slutt halvparten av honningen over fiknene. 

    Overfør fiknene til en ildfast form og stek dem i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter til osten er gylden og fiknene er myke. Ta gjerne varmluft på de siste minuttene, men hold et øye med fiknene slik at de ikke blir brent. Avhengig av hvor dypt du har snittet fiknene og hvor modne de er vil fiknene i varierende grad legge seg utover. Hvis du ønsker at de skal holde på formen er det lurt å sette fiknene i en muffinsform av silikon som ikke gir etter i kantene.

    Når fiknene er ferdig bakte tar du dem ut av ovnen og over på det du skal servere dem på. Drypp over resten av akasie-honningen og server.

    torsdag 17. mars 2016

    Pizza med chevre, valnøtter, pære og parmaskinke

    Tenk deg smaken av chevre og valnøtter med et lite hint av noe søtt blandet med litt salt. En utrolig god smakskombinasjon og vel verdt å teste ut!

    I denne pizzaen bruker vi grønn pesto i bunnen i stedet for vår vanlige røde pizza pesto. Vi bruker Pesto alla genovese. Du finner denne pestoen i forskjellige varianter i butikken, men prøv deg litt frem hvilke av merkene du liker best! Vi synes det er stor smaksforskjell på de forskjellige merkene og har funnet frem til våre favoritter.  


    Start med å lage en god pizzabunn, hvis du ikke allerede har oppskriften i fingrene så kan du sjekke ut vår enkle og gode pizzabunn.  Vi synes vi får best resultat når vi bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok, men har du ikke det så funker det bra uten også!

    Til en pizza trenger du:

    Pizzabunn
    2 ss Pesto alla genovese
    1 Pære
    100 gram chevre
    3-4 ss valnøtter
    3-4 flak parmaskinke
    Mozerella eller annen pizzaost
    Akasie honning
    Basilikum

    Fordel  pesto jevnt ut over pizzabunnen og skjær tynne skiver av chevre som du legger oppå pestoen. Grovhakk valnøttene og strø dem over før du skjærer pæren i tynne skiver og fordeler over pizzaen. Bruk gjerne en ostehøvel for å få pære-skivene så tynne som mulig. Hell litt akasiehonning over pizzaen i en tynn stråle før du fordeler mozerella eller en annen ost som du liker å bruke til pizza over til slutt. Du trenger mindre ost på denne pizzaen enn du ville tatt på en annen pizza siden det allerede er chevre på.

    Stek pizzaen på 220 grader i forvarmet ovn til osten er gylden, 10-12 minutter. Bruk gjerne grillelementene mot slutten av steketiden.

    Ta pizzaen ut av ovnen og over på et serveringsfat. Legg på strimler av parmaskinken og basilikum før du serverer.

    lørdag 12. mars 2016

    Halvgrovt rugbrød

    Det er få ting som slår duften av nybakt brød i huset... eller kanskje det å spise et deilig brød med knasende sprø skorpe faktisk er et lite hakk bedre? Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva jeg synes er best, men det ene følger jo som oftest det andre, så det er ikke så farlig!

    Eltefritt brød lager vi som oftest i helgen, fra fredag til lørdag eller fra lørdag til søndag. Du må starte dagen før du ønsker å ha det på bordet, så det krever litt planlegging, men til gjengjeld krever det minimalt med innsats. Hevetiden er lang og fleksibel så du kan velge når på dagen du ønsker å ha brødet ferdig.

    I dette halvgrove brødet har rugmelet fått selskap av litt frø. Dette gjør at brødet får en fin nøtteaktig smak. Rugmelet gir brødet en fyldig smak og gir ett saftig brød, men rug har dårlig bakeevne og det er derfor nødvendig å ha en stor andel hvetemel i brødet for å få et luftig og godt brød.

    Til et brød stekt i 24 cm i diameter jerngryte tregner du:

    450 gram siktet hvetemel
    100 gram siktet rugmel
    100 gram sammalt rugmel, grovmalt
    30 gram sasamfrø
    30 gram linfrø
    1/2 ts gjær
    1 ts salt
    5 dl temperert vann

    Ha alle tørre ingredienser i en stor bakebolle, men hold igjen en del av hvetemelet slik at du kan justere med mel til du har en passe deig.
    Bland de tørre ingrediensene lett sammen og tilsett romtemperert vann. Hvis du ikke har temperert vann kan du ha vannet i vannkokeren og sette den på noen sekunder slik at det kalde vannet fra springen varmes litt opp. Husk at vannet kun skal være romtemperert, ikke varmt eller lunkent. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott. Deigen skal ikke flyte utover, men er kanskje klissete.

    Dekk bakebollen med plast og sett den på kjøkkenbenken til heving. Deigen skal nå stå og heve seg over natten. Den lange hevetiden på 10-20 timer gjør at du selv kan styre når du ønsker at brødet skal være ferdig.

    Når det er rundt tre timer til du skal spise brødet må du igjen vie deigen noen minutters oppmerksomhet. Strø godt med mel på benken og hvelv deigen ut på melet med hjelp av en slikkepott. Deigen vil flyte litt utover og er veldig klissete - det er helt greit! Dra litt i deigen og brett fliken du har dratt i inn til midten av deigen. Gjenta denne øvelsen rundt og rundt på deigen til det begynner å bli vanskelig å brette den mer.

    Strø godt med mel på en pizza spade eller en skjærefjøl og legg deigen til heving på melet med skjøtene ned. Sett bakebollen over deigen og la brødet etterheve på kjøkkenbenken i 1 1/2 -2 timer. Når det er 1/2 time igjen av hevetiden setter du jerngryten med lokket på inn i ovnen på nederste rille og setter ovnen på 250 grader.

    Ta jerngryten ut av ovnen, husk den er varm! Overfør brødet så forsiktig som du kan opp i gryta og rist litt forsiktig på den slik at brødet sklir på plass. Sett på lokket og stek brødet oppi gryten i 30 minutter på 250 grader. Når det har gått 30 minutter tar du av lokket og dunker forsiktig på brødet. Hvis det lager en hul lyd og du er fornøyd med sprøheten i skorpen tar legger du brødet til avkjøling på en rist. Hvis brødet ikke er helt ferdig eller du ønsker sprøere skorpe steker du brødet 5 minutter til uten lokk.

    Avkjøl brødet på rist en liten stund før det spises, det blir litt letter å skjære skiver av brødet når det er noe avkjølt.