søndag 10. april 2016

Japansk ramen

Vi har blitt inspirert av David Chang i serien The mind of a chef som er en glimrende kokk og som har ramen som sitt spesialfelt. Ramen er en form for nudler som er ekstra elastiske og som brukes i forskjellige supper. Ramen ble i gamle dager ofte sett på som fattigmannskost, men har i dag blitt en del av det japanske moderne kjøkkenet. Denne oppskriften viser vi hvordan ramen-nudler kan lages fra bunnen av på japansk vis.


 Til en stor gryte med ramen trenger du:
8 dl spesial hvetemel med høyt innhold av gluten
2 dl speltmel (som har lavt gluteninnhold)
7 små egg (4-5 store)
4 ts salt
1 ss vann pr egg
Bland mel og salt i en passe stor bolle og lag en grop i midten av melet. Knus eggene og ha dem oppi gropen i melet sammen med vann. Bland sammen ingrediensene med rene hender og kna inntil deigen blir fast og det fuktige slipper saket på hendene dine. Speltmel bruker litt lenger tid på å absorbere inn vesken i seg og det tar derfor litt tid å kna deigen slik at den blir jevn og slipper fingrene. Resultatet skal bli en forholdsvis fast og fin deigklump som vist på bildet. Siden det er ganske stor forskjell på et lite og et stort egg kan være lurt å blande inn et og et egg til du har en passe deig.


Når du har eltet deigen ferdig for hånd skal den hvile. Pakk ramen-deigen inn i ett lett fuktet kjøkkenhåndkle og legg den til å hvile. Hviletiden avhenger at temperatur, alt fra 30 minutter til 2 timer avhengig av om det er kaldt eller varmt i omgivelsene. Er det sommer og varmt trenger deigen  ikke hvile i mer enn i 30 minutter.
Etter hviletiden kan du gå videre til selve utkjevlingen, men du kan også pakke ramen-deigen inn i plast og legge den i kjøleskapet til utkjevling neste dag.

Del deigen opp i tre deler slik at du klarer å håndtere ramen-flakene. Deigen skal nå kjevles flat og skjæres til nudler. Deigen er seigere og mer elastisk en en pasta-deig og er ganske tung å kjevle ut. Hvis du har en pastamaskin kan det være fint å bruke denne til å kjevle deigen flat, hvis ikke er det håndkraft som gjelder. Ha hele tiden litt mel på ramen-flakene etter hvert som de kjevles tynnere og tynnere.

Når flakene er passe tynne skal de skjæres i strimler. Det er flere måter å gjøre dette på. Har du pastamaskin kan du la den gjøre jobben - enkelt og greit. Hvis du skal skjære flakene til nudler brettes de lange flakene med deig over hverandre og du kutter den brettede deigen til tynne ramen-nudler. Husk å ha godt med mel på flaket når du bretter slik at du får ramenen fra hverandre etter at deigflakene er kuttet opp til ramen.

Vi har prøvd å kjære deig-flakene til ramen både for hånd og i pastamaskinen og synetes begge deler fungerte bra, men hvis du skal bruke pastamaskinen til å gjøre jobben kan det være lurt å holde seg til de tykkere oppskjæringshjulene.

Legg ramenen i en gryte med kokende vann og la den koke til den er myk. Når den oppnår passe konsistens avhenger selvsagt av tykkelse på ramenen. Prøv med 3-4 minutter, men smakte på innimellom slik at du kjenner når det er på tide å stoppe kokeprosessen. Hvis ramenen skal brukes i supper er det lurt å stoppe kokeprosessen raskt med å skylle ramenen i kaldt vann.

Ramenen kan brukes til hjemmelaget kylling ramen, eller andre gode ramen retter.

torsdag 7. april 2016

Seterlefser med mango og skinke

Denne lette småretten er utrolig god og passer utmerket til piknik og som lett vår og sommermat i hagen. Vi prøvde denne for første gang en varm sommerdag da vi feiret at vi hadde kjøpt oss leilighet sammen for første gang. Vi ordnet piknikkurven i stand hjemme hos noen venner av oss (som for tiden var på ferie) som vi bodde hos i mangel av egen plass å bo og dro i parken...

Selvsagt smaker en god rett enda bedre når en har et minneverdig og hyggelig minne å forbinde den med, men denne enkle retten klarer fint å friste i seg selv! Prøv den da vel!

Til fire porsjoner trenger du:

4 store seterlefser
150 gram philadelphia
4 blader chrispy salat
1 avokado
1 paprika
1 mango
4 store skiver renskåret skinke

Legg lefsene ut over ett bord og smør et godt lag med philadelphia eller en annen smøreost du liker på.  Legg et salatblad på hver lefse og skjær avokado, paprika og mango i strimler. Fordel strimlene med avokado, paprika og mango oppå salatbladet og topp med en stor skive renskåret skinke.

Brett lefsene som en wrap og server. Hvis du skal ha lefsene med deg på piknik eller på stranda så pakker du dem godt inn i ett kjøkkenhåndkle eller liknende slik at de ikke glir fra hverandre.

onsdag 6. april 2016

Eltefrie rundstykker med hakkede mandler

Vi synes det er godt med litt nøttesmak i brødet og bruker ofte nøtter som vi hakker i varierende grad i brød- eller rundstykke-deigen. I disse rundstykkene har vi brukt mandler som gir en god og noe mildere nøttesmak enn endel andre nøtter.

Rundstykker med hakkede mandler er perfekte når du vil servere rundstykker med noe ekstra som til en bedre lunch med gode venner eller som et deilig måltid i hus/hytteveggen nå i vårsolen.




Når vi bruker mandler i deigen pleier vi å hakke dem finere enn når vi bruker valnøtter eller hasselnøtter, men dette er jo en smakssak - så her er det bare å prøve seg frem.

Til 12 rundstykker trenger du:

500 gram hvetemel
50 gram sammalt hvete, grovmalt
50 gram sammalt hvete, finmalt
50 gram finhakkede mandler
1 ts salt
0,5.1 ts gjær
5 dl temperert vann

Nybakte rundstykker til lunch er alltid deilig og som du sikkert allerede har forstått er dette en bakemetode som er mye brukt her i huset. Metoden gir vellykket resultat hver eneste gang og krever minimalt med innsats. Eneste ulempen er at du må ligge litt i forkant og røre sammen deigen kvelden før.

Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og rør dem lett sammen. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Den skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Juster med vann eller hvetemel ved behov. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving natten over på kjøkkenbenken (10-20 timer) .

Neste dag  strør du godt med mel på benken og hvelver deigen ut på den melete benken. Del deigen i 12 like store emner, pass på at du har godt med mel på benken slik at rundstykkene ikke setter seg fast.

Hvis du ønsker runde rundstykker kan du brette emnene før du setter dem på stekebrettet. Dette gjør du lettest ved å løfte opp rundstykkeemnet og la det flyte litt ut i hånden, brett inn kantene på deigen noen ganger til emnet har den fasongen du ønsker. Legg rundstykket forsiktig på bakepapiret med brettene ned. Det er viktig at du har tilgang på godt med mel når du skal gjøre dette - det er en deig som klistrer seg til fingrene, og gjør den det blir det vanskelig å få fine rundstykker...

Pynt gjerne med litt ekstra finhakkede mandler og etterhev rundstykkene på kjøkkenbenken i en god time.  Forvarm ovnene til 220 grader og stek rundstykkene i ca. 15 minutter til de har blitt gyldne.
Avkjøl litt på rist før du serverer.





mandag 4. april 2016

Pizzasnurrer med masse smak

Ofte når vi lager pizzasnurrer trenger vi en hel gjeng på en gang og vi baker derfor store porsjoner. Når en først lager en dobbel porsjon kan en jo like gjerne lage to typer, og selv om disse to typene pizzasnurrene ikke er så veldig forskjellige - det er kun en pølse som er byttet ut med en annen - så er smaken ganske forskjellig.

Her har vi laget pizzasnurrer med chorizo og bacon og pizzasnurrer med siliana salami og bacon, men det er i grunnen bare å lage snurrene med det du liker best! Vi bruker vår vanlige pesto til pizza også til pizzasnurrer.

En porsjon gjærdeig til pizzasnurrer:
(skal du lage to sorter slik som vi har gjort her dobler du bare):
3 dl melk
50 gram gjær
1 ts salt
2 ts sukker
100 gram smør
ca. 500 gram hvetemel
Til pizzasnurrer med chorizo og bacon
trenger du:
2-3 ss pesto til pizza
150 gram bacon
2-3 chorizo pølser (avhengig av størrelse)
Ost etter ønske
Til pizzasnurrer med  siliana salami og bacon trenger du:
2-3 ss pesto til pizza
150 gram bacon
130 gram siliana salami
Ost etter ønske

Start med å lage deigen til pizzasnurrene. Smuldre smøret i det meste av melet og varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjær i melken og tilsett salt og sukker. Rør til alt har løst seg opp.

Tilsett melken i melblandingen og elt deigen i ti minutter. Juster med mel hvis du har behov for det til du har en smidig og ikke for fast deig. Elt videre i 5 minutter før du dekker deigen med et klede og setter den til å heve på kjøkkenbenken. Hev deigen til dobbel størrelse, rundt 45-60 minutter. Elt deigen lett om før du kjevler den ut til et stort rektangel. Lager du dobbel porsjon deler du deigen i to før du kjevler den ut.

Fordel pesto, bacon, pølser og halvparten av osten over deigen og rull deigen sammen fra langsiden. Del pølsen i 2-2,5 cm brede snurrer og legg dem på en bakeplate dekket med bakepapir. Legg et rent klede over pizzasnurrene og la dem heve til dobbel størrelse, 40-60 minutter. Topp snurrene med litt ost og stek dem i 12-15 minutter i forvarmet ovn på 220 grader til de er gyldne.

Avkjøl noe på rist og server varme og nybakte.





søndag 3. april 2016

Brownie

Vi har opp gjennom årene laget mange varianter av brownie - for det er jo så utrolig godt! Denne oppskriften fikk vi av et vennepar for 10-12 år siden. Den er lett å lage og er nesten umulig å feile med - bedre enn det kan det nesten ikke bli :) Oppskriften gir en stor god langpanne og brownien blir seig og god i midten akkurat slik den skal være.


Trikset med å få denne brownien seig er å ikke røre for mye. Det er altså viktig å røre ingrediensene sammen for hånd og ikke røre mer en du må for å blende ingrediensene. Det gjør den til en genial kake å lage på hytta eller andre plasser der du har begrenset med kjøkkenutstyr.

Til en stor langpanne trenger du:

6 egg
8 dl sukker
3 ts vaniljesukker
4,5 dl hvetemel
300 gram smeltet smør
8-10 ss kakao
200 gram grovt hakkede mandler
Knekk eggene i en stor bakebolle og tilsett sukker. Rør egg og sukker sammen for hånd og ha resten av ingrediensene oppi. Rør kakedeigen sammen med så få omrøringer som mulig.

Ha bakepapir i en langpanne (vi bruker en langpanne som er 30x40 cm) og fordel kakedeigen i langpannen. Stek brownien i forvarmet ovn på 180 grader i 25-35 minutter på nederste rille.

Brownien blir nesten bare bedre av å stå en dag, så den kan trygt lages dagen før du skal ha gjester.
Sikt gjerne et dryss med melis over kakestykkene før servering.

Hvis du har mye brownie igjen eller du vet at du ikke trenger en hel stor langpanne er denne super fryse. Pakk da brownien i plastfolie og legg den i frysen. Den tiner raskt, så du kan ta den opp en times tid før du trenger den  og la den tine på kjøkkenbenken, eventuelt varme den i 5-10 minutter i ovnen på 150 grader.

fredag 1. april 2016

Focaccia med grønne oliven og timian

I dag har vi bursdagsfeiring i huset! Og i tradisjon tro får bursdagsbarnet velge middag - og ikke overaskende ble det tapas. Fast tilbehør på tapasbordet hjemme hos oss er focaccia, og siden vi alle har vært i barnehage, på skolen eller på jobb så er det nesten påkrevt at maten er forholdsvis enkel å lage. Denne focacciaen lager nesten seg selv, og passer utmerket når du har annet å gjøre men alikevel ønsker varmt og saftig brød på tapasbordet!




I denne varianten av focaccia som vi lager oftest er er brødet pyntet med grønne oliven og timian. Brødet tar mye smak av olivnene og det er derfor viktig at du velger oliven som du liker godt. 
For å finne din egen perfekte variant er egentlig bare å prøve seg frem med det du måtte ønske av krydder og grønnsaker. Normalt smaksettes focaccia med krydder og grønnsaker som du kan assosiere med pizza, men det er egentlig bare fantasien som setter grenser.


Til et rundt brød bakt i 28 cm traktørpanne:
600 gram hvetemel
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
5 dl romtemperert vann
Olivenolje
Timian
Gode grønne oliven
Maldonsalt

Kvelden før du skal servere focaccia har du hvetemel, salt, tørrgjær i en bakebolle og blander ingrediensene lett. Tilsett romtemperert vann og rør deigen sammen. Du trenger ikke å røre mye eller elte - dette brødet utvikler seg i den lange hevetiden, ikke under eltingen. Så altså, rør kun deigen lett sammen. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover. Ha litt olivenolje over deigen og dekk bakebollen med plast. Deigen skal nå heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer. Den kan helt fint stå fra kvelden og til neste ettermiddag når du kommer hjem fra jobb før du gjør noe mer med den.

Når det er et par timer før du vil servere maten legger du bakepapir i den formen du skal bruke og pensler papiret godt med olivenolje. Ta deigen over i formen og la den fordele seg på den plassen den har. Hvis den trenger litt hjelp er det lurt å ta godt med olje på fingrene. Når deigen er jevnt fordelt i formen fordeler du grønne oliven over deigen og dytter dem litt nedi. Trykk også kvister med frisk timian ned i deigen. Drypp over olivenolje og strø til slutt med litt maldonsalt. Dekk til brødet og la det heve i en times tid.

Forvarm ovnen til 230 grader og stek brødet nederst i ovnen i 35-40 minutter. Focaccia skal være gylden med sprø skorpe. Avkjøl noe på rist før du skjærer brødet i gode terninger og setter det på bordet.