søndag 29. mai 2016

Ramsløk pesto

Ramsløk er nordens svar på hvitløk og har en smak som kan minne om en blanding mellom hvitløk og gressløk. Den vokser vilt i lavlandet langs kysten fra Trøndelag og sørover. Her hos oss finner vi den på plasser som har delvis skygge, delvis sol og der det er våt jord. For å finne ut hvor det vokser ramsløk i ditt nærmiljø kan du gå inn på artskart på artsdatabanken. Hvis du skal prøve å finne ramsløk der du bor er det viktig at du ikke forveksler den med liljekonval som er giftig. En god test på om det er ramsløk du har funnet er å brekke av litt av bladene og lukte. Ramsløken lukter sterkt av hvitløk.


Ramsløk kan brukes nesten på samme måte som hvitløk og pestoen smaker godt til grillet kjøtt og som smak i kryddersmør. Den er også god som basis når du skal dampe blåskjell eller i stede for annen pesto i salater.



Til 2-3 glass ramsløk-pesto
trenger du:

250 gram ramsløk
125 gram pinjekjerner
1 lime
60 gram parmesan
1 neve frisk basilikum
2 ts salt
400 ml olivenolje




Vask og tørk alle ramsløkbladene. Vi bruker kun bladene og ikke blomstene eller stilken til ramsløken. Ha bladene oppi en pose og legg posen på vekten for å sjekke ønsket mengde.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylden brune. Dette framhever smaken i pinjekjernene. Legg klumper av parmesan, pinjekjerner, salt, ramsløk og frisk basilikum i en blender og kjør på sakte fart mens du heller tynn stråle med olivenolje og limesaft oppi. Kjør til det blir en jevn og fin pesto.

Vi bruker små syltetøyglass med lokk til å oppbevare pestoen. Det er viktig at både syltetøyglassene og lokket er rene. Du kan koke glass og lokk i en gryte med vann eller steke dem i ovnen på 100-150 grader i 10-15 minutter for å sterilisere dem.

Hell syltetøyglassene nesten helt fulle, men spar litt plass til et "lokk" med olivenolje. Dette lokket gjør at du kan oppbevare pestoen lenge i kjøleskapet, opp til et år om du lager nytt lokk med olivenolje for hver gang du har brukt av glasset.




lørdag 28. mai 2016

Hvit pizza med salsiccia, fennikel og aubergine


Hvit pizza er utrolig godt, og mildere smaker kommer bedre frem en på de tradisjonelle pizzaene med pesto eller tomatsaus. I denne varianten kommer smaken av fennikel og rosmarin godt frem sammen med de mildere smakene av aubergine og sjampinjong.


Vi har brukt hjemmelaget italiensk salsiccia pølse når vi har laget denne, men du kan selvsagt bruke en rå salsiccia eller en annen pølse med fennikelsmak fra butikken.

Vi har i tillegg til de ingrediensene du finner under brukt vår egen hjemmelagede pizzabunn
og rosmarinolje.

Til fyllet til en pizza trenger du:

Hjemmelaget italiensk salsiccia pølse (eller tilsvarende rå pølse kjøpt i butikken)
Fenikkel
Sjampinjong
Aubergine
Mozzarella

Til den hvite sausen trenger du:

1 dl Crème fraîche
3-4 fedd hvitløk
1 ss finhakket rosmarin

Start med å lage pizzabunn. Mens den hever klargjør du den hvite sausen og fyllet til pizzaen.
Finhakk hvitløk og rosmarin og bland det med Crème fraîche. Sett den hvite sausen i kjøleskapet til pizzabunnen er ferdig.

Lag små kjøttboller at den rå salsiccia pølsen og skjær tynne skiver av sjampinjong, fennikel og aubergine. Ikke bruk for mye av grønsakene - det skal bli en tynn italiensk pizza.
Ha litt rosmarinolje i en stekepanne og stek aubergine-skivene i oljen og ha på litt pepper.

Legg et tynt lag hvit saus på pizzabunnen og fordel pølsekjøtt, fennikel, sjampinjong og den stekte auberginen jevnt ut over pizzaen. Strø til slutt litt mozzarella over pizzaen og stek den i ovnen i 10-12 minutter på 220-250 grader. Sett gjerne på grillelementene på slutten av steketiden, men pass godt på slik at pizzaen ikke blir brent.

Ta pizzaen ut av ovnen og drypp litt rosmarinolje og noen kvister rosmarin jevnt ut over pizzaen. Server med det samme.


Italienske salsiccia pølser

Vi har en hyggelig tradisjon med å lage pølser på våren som vi griller og koser oss med i løpet av sommeren. Det er noe eget med å kunne grille dine egne pølser en deilig sommerdag. I år har vi satset på tre sorter: Spansk chirizo pølse, italienske salsiccia pølse og lammepølse.
Sett av godt med tid, gjerne en helg hvor det er meldt litt dårlig vær. Det tar nemmelig litt tid og lage pølser. Selv om det tar tid er det ikke så vanskelig - så det er bare å gå i gang.


Til chirizo-pølsene og salsiccia pølsene kan du ta utgangspunktet i samme kjøttfarse. Del farsen i to og tilsett forskjellige krydder slik at du får to forskjellige smaker på pølsene.

Til italienske salsiccia pølser trenger du:

2,6 kilo malt svineribbe
6 ss fennikelfrø
1,5 ss salt
2 ss malt sort pepper
1 ss rød chiliflak
7 fedd hviltøk
4 dl revet parmesan ost
2,5 dl rødvin

ca. 5 meter svinetarmer


I pølser er det viktig å få inn nok fett. Du kan enten kjøpe rent kjøtt og spekk hver for seg, eller så kan du, som vi har gjort her, kjøpe svineribbe som inneholder både kjøtt og fett samlet. Se gjerne litt etter på svineribben når du kjøper den og beregn hvor mye fett den inneholder. Et fettinnhold på 40 % vil gi en god og saftig pølse.

Start med å fjerne svoren og bena på ribben. Selve ribbena kan du lage spareribs av, så legg dem til side. Mal opp kjøtt og fett. Vi pleier å male to ganger, først grovt, og deretter litt finere.

Finhakk hvitløk og mal fennikelfrøene til pulver med en morte. Bland alle ingrediensene godt med hendene. Det kan være en god ide å holde tilbake på litt av krydderet slik at du har mulighet til å smake litt til i løpet av prosessen. Vi pleier å blande det meste av krydderet i kjøttblandingen og blande godt før vi steker en liten smaksprøve av farsen på stekepannen. Hvis du er fornøyd med "prøve-kaken" er det bare å fortsette, hvis ikke tilsetter du mer krydder av den sorten du mener mangler. I denne oppskriften er det særlig fennikelen som gir mye smak og som det kan være lurt å tilpasse gradvis slik at smaken ikke blir for dominerende.

La kjøttfarsen sette seg, gjerne natten over, men et par timer går også greit. Når kjøttet har satt seg litt og smaken har utviklet seg legges tarmene i vann og skylles godt. Det står på pakkene hvordan du skal behandle tarmene før bruk.

Tre tarmen inn på pølse-hornet og fyll pølsene med farsen. Tvinn pølsene slik at de blir passe store. Vi har laget våre salsiccia-pølser ca. 10 cm lange. Stikk små hull i pølsene med en nål slik at eventuelle luftbobler kan komme ut og at trykket i pølsen ikke blir for stort når du griller pølsene.

Chiliolje og Rosmarinolje


Disse to oljene er fantastisk som tilbehør til grillmat og pizza og er så enkle og lage at det slett ikke er nødvendig å kjøpe dem for en dyr penge i spesialbutikker. De er ganske drøye i bruk siden de gir mye smak i få dråper.

Chilioljen er virkelig hot og tilfører en ekstra sterk smak når du drypper den over pizzaen eller pensler grillmaten med den mens du griller. Men den er som sagt ganske sterk så det kan være lurt å la hver enkelt dryppe oljen over pizzaen selv... og kanskje sette på en ekstra advarsel på flasken!

Til 1 flaske chiliolje trenger du:

1/2 liter olje uten smak (feks. solsikke- eller rapsolje)
100 gram tørkede chili

Ha de tørkede chiliene og oljen  i en passe beholder og kjør oljeblandingen med stavmikser eller lignende til chiliene er fint fordelt i hele oljen. Sil oljen over i et glass eller en flaske med tett lokk. Denne prosessen tar litt tid, så du må være litt tålmodig...

Sett glasset med oljen til side til neste dag. Oljen vil nå være klar med et godt lag bunnfall i bånn. Hell den klare chilioljen over på en passe glassflaske og sett på lokket. Oljen er ferdig og klar til bruk.

Chilimassen fra den første avsilingen og bunnfallet kan du godt ta vare på og bruke det en gang til. Du fyller da bare på med mer olje og gjenntar prosessen.


Rosmarinoljen er god til pizza og salater og passer feks. perfekt til hvit pizza med salsiccia, fennikel og aubergine. Den er superenkel og lage, men krever litt tålmodighet og ventetid for å få frem en rik rosmarinsmak.

 Til en flaske rosmarinolje trenger du:

1/2 liter god olivenolje
3-4 kvister rosmarin

Skyll rosmarinen og la den tørke på et tørkepapir. Ha rosmarinkvistene på et glass og fyll opp med en god olivenolje. La rosmarinoljen stå å trekke smak i 2-3 uker. Den kan selvsagt brukes før, men for rik rosmarinsmak trenger den et par uker.

fredag 13. mai 2016

Krydret rabarbra- og jordbærchutney

Vi er akkurat i starten på et utrolig deilig halvår med masser av frukt og bær i hagen og ute i skogen. Første ut i hagen hos oss er rabarbra, og selv om den ikke har kommet så veldig langt avgårde enda så fikk jeg skåret en del stilker til en chutney, men jeg måtte robbe både vår egen og naboens hage! Heldigvis har vi snille naboer som ikke bruker alt av sine store rabarbraplanter.

Denne rabarbra- og jordbærchutneyen er det godt med krydder i. Den er ikke spesielt sterk og har litt asiatisk preg over seg.  Nydelig som smakfult tilbehør til grillet kylling eller kalkun.

Til  tre glass med krydret rabarbra- og jordbærchuteny trenger du:

0,6 kg rabarbra
0,4 kg jordbær
2 rødløk
2-3 fedd hvitløk
20 gram ingefær
1 chili

1/2 kanelstang
1 ts korianderfrø
1 ts kardemommefrø
1 stjerneanis
6 ss eplesider eddik

250 g brunt sukker
Litt salt



Finhakk løk og kutt opp rabarbra i passe biter. Ha løk, rabarbra og jordbær i en passe stor gryte. Finhakk hvitløk og chili og ha det i gryten sammen med raspet ingefær. Mal opp korianderfrø og kardemommefrø og tilsett kryderene i gryten. Ha i kanelstangen og stjerneanis og tilsett eplesider eddik og litt salt. Tilsett til slutt det meste av sukkeret, men hold tilbake litt, slik at du har mulighet til å justere sukkermengden i chutneyen.

Kok opp og la chutneyen småkoke i en times tid til den begynner å tykne. I løpet av denne prosessen er det viktig å smake chutneyen til. Tilsett mer sukker hvis du synes den er for syrlig i smaken. Hvor mye sukker som behøves er avhengig av hvor mye syre det var i rabarbraen din. Her er det eneste som hjelper å smake seg frem til en er fornøyd med resultetet. Når smaken i chutneyen er slik du ønsker fisker du ut kanelstangen og stjerneanisen.

Steriliser glass og lokk og ha rabarbra- og jordbærchutneyen over på glassene. Oppbevares kjølig og mørkt til du griller og vil servere et godt krydret tilbehør.

mandag 9. mai 2016

Pizza med grillet ytrefilet og gorgonzola

I dag klarte vi rett og slett ikke å bestemme oss for om vi skulle lage biff med en god gorgonzolasaus eller om vi skulle lage pizza. Resultatet ble pizza med grillet ytrefilet og gorgonzola. Utrolig godt og veldig smakfult!


Vi valgte å grille ytrefileten på grillen for å få en fin grillskorpe og la kjøttet på pizzaen etter at den var stekt. På den måten får du biffsmaken fint frem og du kan selv steke biffen slik du liker den best.

I tillegg til toppingen trenger du pizzadeig og vår røde pesto til pizza.

Til toppingen trenger du:

150 g ytrefilet av storfe
50 gram gorgonzola
100 g bacon
2 sjarlottløk skjært opp i ringer
Ost
Timian til garnityr
Salt/pepper

Lag en enkel og god pizzadeig, og kjevle den ut til passe tykke pizzabunner. Husk at det er utrolig fint å ha halvstekte pizzabunner i fryseren. Lag derfor en vanlig pizzadeig og stek pizzabunnene du ikke skal spise med det samme i fem minutter før du fryser dem. Da kan du ta bunnene opp fra fryseren, ta på ønsket pesto og topping og ha pizza klar like raskt som pizza fra frysedisken - bare så utrolig mye bedre!

Fordel vår røde pesto på pizzabunnen og skjær opp bacon og
sjarlottløk i tynne strimler. Fordel løk og bacon jevnt ut over pizzaen. Del gorgonzola i terninger og legg dem på pizzaen. Strø ost av ønsket type over til slutt. 

Stek pizzaen på 220 grader i forvarmet ovn til osten bobler og er gylden. Bruk gjerne grillelementene mot slutten av steketiden.

Mens pizzaen er i ovnen har du salt og pepper på ytrefileten og steker den på grillen på god varme. Stek fileten slik du selv liker den best. Husk at den skal ha tid til å hvile litt etter at den er grillet og før du skjærer den opp.

Ta pizzaen ut av ovnen og dryss noen kvaster timian over den. Skjær ytrefileten i så tynne skiver du får til og fordel dem jevnt ut over pizzaen.

Server gjerne med et bedre glass vin og nyt smaken av pizza, biff og gorgonzola!

søndag 8. mai 2016

Sweet mangochutney

Vi liker å ha godt med tilbehør til grillmaten og chutneyer er enkle å lage og fint å ha på lur i kjøleskapet når du plutselig en dag ser at temperaturen og sola lokker deg ut i hagen og bort til grillen. Chutneyer kan varieres etter smak og behag, men vi har funnet ut at det er fint å ha noen søte og noen sterke varianter på lur. Da kan alle forsyne seg etter egen gane og smak.


Denne mangochutenyen er syrlig og søt og egner seg godt til sterke retter. Ønsker du en sterkere variant tilsetter du bare med chili. Når du først skal lage chuteny kan du like gjerne lage en god porsjon, så har du til grillmaten i noen uker fremover.

Til ca. 1,5 liter mango chutney trenger du:

1,2 kg mango i terninger
300 gram syrlige epler i terninger
300 gram løk
60 gram ingefær
1 rød chili uten frø
300 gram sukker
1,5 dl eplesider-eddik
1 ts salt

Fjern skallet og steinen i mangoen og kutt den i terninger. Skrell eplene, fjern skrotten og del eplene i terninger. Finhakk løk og chili og rasp ingefær. Finn frem en passe stor gryte og ha mango, epler, løk, ingefær, chili, sukker, salt og eplesider-eddik i gryten. Kok opp og la gryten småkoke i en time, til chutneyen tykner.

Nå må du bestemme deg for hvordan du vil at chutneyen skal være i konsistens. Mye er jo allerede bestemt av hvor moden frukten du brukte var, men høyst sannsynlig kan du fremdeles skimte noen av ingrediensene oppi chutneyen din. Vi synes det er fint med litt biter i chutneyen, men ikke for store, så vi valgte å mose de størse bitene med en skje. Ønsker du en helt glatt chutney kjører du stavmikseren gjennom den en gang eller to, ønsker du å beholde alle biter gjør du det.

Steriliser glass og lokk i ovnen i 15 minutter på 100 grader. Hvis du har glass med gummistrikker legger du strikkene i kokende vann. Ha mangochutneyen over på glassene og oppbevar dem kaldt og kjølig til du skal bruke dem. Chutneyen holder seg fint i et par uker med rett oppbevaring.

torsdag 5. mai 2016

Tomatchutney med kanel og stjerneanis

Vårsola har begynt å varme og med økende temperatur kommer også grillduften snikende fra hagene rundt om kring. Vi griller gjerne fra påske og langt ut på høsten og varierer med kjøtt, kylling, fisk, sjømat, grønnsaker og frukt på grillen. Men uansett hva vi griller så løfter det måltidet å ha godt tilbehør.


Tilbehør til grillmaten som er enkelt å lage og fint å ha på lur i kjøleskapet er chutneyer. Du kan lage flere glass om gangen og oppbevare dem i kjøleskapet til du skal dekke bordet. Denne chutneyen er både syrlig, søt og hot på en gang, men du kan selvsagt variere hvor sterk du ønsker å ha den. Oppskriften gir en ganske hot chutney, men det avhenger selvsagt av hvor sterke chili du bruker. 

Til tre glass trenger du:

1 kg gode røde tormater
2-3 rødløk
2 røde chili med frø
80 gram ingefær
0,5 dl risvins eddik
1 ts maldon salt
1 dl sukker
1/2 kanelstang
1 stjerneanis

Finhakk rødløk og chili og skjær tomatene i terninger. Rasp ingefæren og ha alt i en passe stor gryte. Tilsett eddik, maldon salt og sukker og la alt sammen få et oppkok. Når grønsakene har væsket seg tilsettes kanelstang og stjerneanis. Kanelstangen og stjerenanisen skal koke med i tomatchutneyen og deretter plukkes ut når du synes smaken er slik du ønsker.

La blandingen koke til den er passe tykk og litt seig og klissete. Dette tar rundt en time, litt avhengig av hvor mye væske tomatene inneholder. Smak litt innimellom slik at du vet når du skal plukke ut kanelstangen og stjerneanisen.

Steriliser noen fine glasskrukker med skrulokk og ha chutneyen over på disse. Oppbevar tomatchutneyen mørkt og kjølig til du skal bruke den.

Hjemmelaget kimchi

Etter å ha sett Mind of a chef (Netflix) og Cooked (Netflix) fikk vi lyst til å lage Kimchi som er Koreas nasjonalrett. Grunnelementene i retten er fermenterte grønnsaker, noen ganger med reker og andre små sjødyr. I denne retten skal vi lage en basis som vi skal benytte i en japansk spesialitet som heter ramen (nudelrett).

Etter å ha sett på disse to seriene på netflix gikk det opp for oss hvor mye av maten og drikken vi konsumerer i dag som er fermenterte, f.eks sjokolade, vin, øl, forskjellige oster, brød osv. Vi bestemte oss for å teste ut en enkel oppskrift på Kimchi.

Kimchi er en siderett og passer til mye forskjellig. Det finnes en haug med forskjellige oppskrifter så her er det bare å prøve ut hva som passer deg. Smaken er noe spesiell første gang, men sammen med andre asiatiske retter blir det svært godt.
 Ikke la deg skremme av at det skal stå og gjære av seg selv i en uke eller to - kimchi spises det store mengder av i verden hver enese dag - og er det ikke morsomt å prøve å lage det selv?


 Til ett glass kimchi trenger du:
1 kinakål
0.5 dl salt (uten jod)
Vann
6 fedd hvitløk
1 ss ingefær
1 ts sukker
3 ss fish sauce
4 vårløk
200-250 gram reddiker (koreanske om du får tak i, ellers vanlige røde)
2-6 ss chilliflak

Start med å vaske og kutte kinakålen på langs og deretter på tvers i ca 5 cm strimler. Legg kålen i en bolle og gni inn alt saltet med rene hender. Bruk hansker om du har sensitiv hud. Du må gjerne bruke litt makt og knip inn saltet i kålen. Kålen skal etterhvert bli litt mykere og du kjenner at det begynner å bli fuktig. Etter ca 1-2 minutter med behandling fyller du opp bollen med vann slik at det kommer over kålen. Legg et asjett eller noe lignende som presser ned kålen i bollen slik at kålen hele tiden befinner seg under vannets overflate. La blandingen stå i 1-2 timer.


Etter at du har saltet kålen, bruker du et dørslag over vasken og hell kålen og vannet oppi. Skyll kålen godt 3 ganger før du lar den stå i dørslaget og dryppe av seg i 20 minutter.

Knus hvitløk og ingefær i en morter og lag en past av ingefær, hvitløk, fish sauce og sukker. Rør inn ønsket mengde chilliflak (2-6 ss)

Kutt opp vårløk i 1-2 cm brede strimler og skrell av det røde på reddiken og hakk den opp i fine strimler. Bland sammen kål, paste, reddiker og vårløk i en bolle. Masser forsiktig ingrediensene sammen i bollen inntil paste'en dekker alle grønnsakene i bollen.

Vask ett stort glass og lokket godt og legg kimchien ned i glasset. Press kimchien ned i glasset inntil saltlaken blir lagt som et lokk over grønnsakene. Skru lokket godt på glasset. La det være minst 2-2.5 cm med luft mellom lokket og innholdet i glasset.

La kimchien stå og fermutere i romtemperatur i 1-5 dager. Vi lot glassene stå på kjøkkenbenken. Følg med glasset og press ned kimchien under saltlaken med en ren finger eller en skje hver dag. På grunn av gjæringen kan det komme væske ut av glasset, så sett glasset på en asjett.

Når kimchien har gjæret ferdig settes den til avkjøling i kjøleskapet. Den kan spises med en gang, men smakerer best etter en uke eller to i kjøleskapet.

Vær oppmerksom på at jod i salt og/eller for mye klor i vannet kan hindre fermenteringen. Det er derfor lurt å bruke salt uten jod og vann fra butikken hvis du vet at du har mye klor i vannet i springen.

onsdag 4. mai 2016

Langtidsstekt kylling med timian, hvitløk og kokossaus

Nå på våren er det deilig å tusle i hagen og nyte solstrålene som endelig begynner å varme. Selv uten hage har du nok lyst til å bruke tiden i vårsolen i stedet for på kjøkkenet. Da er det utrolig fint å kunne sette en kylling eller to på svak varme i ovnen og rett og slett gå ut i sola uten å måtte tenke på middagen...


Kylling er noe av det vi i Norge kanskje spiser mest av og det gjenspeiler utvalget i butikkene. Utvalget er bredt og du kan kjøpe alle deler av kyllingen som du måtte ønske. I denne retten har vi brukt hel kylling av god kvalitet.

Til en lagtidsstekt kylling trenger du:

1 stor kylling
100 gram smør
4-5 fedd hvitløk
1 god neve hakket fersk timian
Salt
Pepper

Til sausen trenger du:

Kyllingkraft
1 boks kokoskrem
1 ss mushroom soyasaus
2 ss finhakket timian
1 ts hvitløkspulver
1 ts paprikapulver
Pepper
2-3 ts maizennamel til jevning

Skyll kyllingen og ta tak i skinnet på kyllingen øverst på brystet. Stikk fingrene inn mellom skinnet og brystet og skill skinnet fra brystet. Du må være litt forsiktig når du gjør dette for du har lyst til å bevare skinnet helt, du skal bare skape en lomme mellom brystkjøttet og skinnet. Det sitter en hinne midt mellom kyllingbrystene. Du kan enten lage to lommer eller du kan forsiktig klippe opp hinnen slik at du får en stor lomme.

Bland temperert smør, finhakket hvitløk og halvparten av den hakkede timianen. Fordel halvparten av kryddersmøret i lommen/lommene  og inni skrotten. Gni kyllingen inn med den andre halvparten av smøret. Legg kyllingen i en ildfast form og dryss resten av timianen over. Kvern over litt salt og pepper.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i ovnen på 80-100 grader, alt etter hvor lang tid det er til du har lyst på middag. Etter tre til fire timer - avhengig av temperatur og størrelsen på kyllingen tar du kyllingen ut av ovnen og setter opp temperaturen til 200 grader varmluft. 

Hell av kraften fra kyllingen og sett kyllingen tilbake i ovnen. Nå må du passe litt på... Stek kyllingen til den er passe gylden og ta den deretter ut av ovnen. Dekk kyllingen med aluminiumsfolie og et håndkle og la den hvile i et kvarters tid til du er ferdig med resten av måltidet.

Kok saus av like deler kyllingkraft og kokoskrem.  Tilsett mushroom soyasaus (vanlig soyasaus kan også brukes), timian, hvitløkspulver og paprikapulver. Smak til med kvernet pepper. Rør maizennamel ut i litt vann og jevn sausen til passe tykkelse.

Server gjerne med stekte/ovnsbakte potetbåter og ovnsbakt rotgrønnsaker.




søndag 1. mai 2016

Hjemmelaget kylling-ramen

Denne oppskriften på kylling-ramen er etter inspirasjon av David Chang i netflix serien "The mind of a chef". David Chang er noodle spesialist og eier en populær resturantkjede i USA som heter Momofuku. Chang pleier å legge nudler i bunnen av skålen for deretter å lage lag på lag med sjømat, kjøtt, grønnsaker m.m opp i høyden og avslutter med å helle på en suppe.

Denne retten ble kjempegod og med hjemmelaget ramen nudler ble dette en spennende smakskombinasjon med hvitløk, ingefær, kylling og japansk fermenterte soyabønner og sopp (miso).

En av signaturene til Chang er et bløtkokt egg som legges på toppen av alt det andre spennende som er i denne retten, og hvor han lager en liten rift i egget slik at plommen siver ut rett før servering.


Til fem gode porsjoner trenger du:
Ramen nudler

Kylllingsuppe:
1 hel rå kylling
6 fedd hvitløk
4 cm ingefær
6 ss soyasaus
4 ss riseddik
5 dl kyllingkraft
Miso paste til 5 dl vann
10 tørkede shitakesopp
Til graniteringen:
8-10 østerssopp
5-6 vårløk
10 små kvaster gressløk
5 egg 
Start med å legge shitakesoppen i bløt. Den skal ligge bløt i minst 30 minutter. Vår erfaring er at den trenger lengre tid i bløt en det som står i annvisningen.

For å sikre deg en saftig og mør kylling trekker du kyllingen i en gryte med vann. Ha i litt salt og pepper i vannet og la hele kyllingen trekke til kyllingkjøttet er ferdig. Hvor lang tid dette vil ta er avhengig av hvor stor kylling du har kjøpt. Legg kyllingen til side og la den ligge og hvile.

Kraften i fra kyllingen skal brukes videre som suppe. Finhakk hvitløk, ingefær og surr i en gryte på middels sterk varme i 1-2 minutter. Finn frem en sil og sil kraften i fra kyllingen oppi gryten med ingefær og hvitløk. Spe på med soyasaus, riseddik, miso og shitakesopp. La det få et oppkok.

Trekk 5 egg inntil de er bløtkokte. Her er timingen viktig siden eggene skal være klare akkurat samtidig som middagen er ferdig og klar til servering.  Tips til å få egge ditt akuratt slik du ønsker kan du finne på "Kunsten å koke et egg".

Skjær opp østerssoppen i lange, passe tykke strimler og vårløken i passe biter (1-2cm).

Partér kyllingen i passe deler og ha på litt salt og endel pepper. Grill kyllingen på grillen for å få fin farge og litt grillsmak. Dette kan gjøres rett før servering.

Finn frem en dyp suppeasjett og legg ønsket mende hjemmelagde nudler i bunnen på skålen. Pynt på toppen med kyllingbiter, shitakesopp, østerssopp og vårløk. Skrell forsiktig det bløtkokte/smilende egget. Hell over passe mengde med kraft/suppe og legg egget på toppen. Husk å lage et lite snitt i egget slik at plommen renner utover og inn i skålen. Pynt med et kryss av gressløk på toppen.