onsdag 29. juni 2016

Pizza med spekepølse og tre typer sopp

Når du rusler rundt i matbutikker når du er på ferie har du uante muligheter til å finne på nye retter du kan lage og fornye gamle retter som du har laget før, men som du kanskje ikke finner ingrediensene til når du rusler rundt i butikken og ser på det som er i hyllene og ikke minst i ferskvaredisken. 

Bruk denne situasjonen som en mulighet og ikke la deg skremme til å velge det trygge som du kjenne igjen navnene på... Hvis det er noe du ikke klarer å finne selv i butikken så er det bare å spørre. Vår erfaring er at de butikkansatte sjeldent snakker særlig godt engelsk og vårt ordforråd på språket der vi er er ofte begrenset. Dette er ingen stor hindring - de fleste er ivrige til å hjelpe og du kommer langt med det internasjonale tegnspråket og google translate...


På vår vandring i den lokale matbutikken fikk vi lyst på pizza. Utvalget av lokale spekepølser var stort og dermed falt valget på en god salami, sammen med sopp og lokale marinerte oliven. 

Til en pizza trenger du:

God salami
To-tre typer sopp, alt etter hva du finner:
- Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus)
- Brown beech mucroom (Hypsizgus marmorus)
- White beech mushroom (Hypsizgus marmorus)
Marinerte oliven
Charlottløk
Grillet paprika
Mozzerella
Parmesan

Start med å lage pizzabunn. Mens den hever klargjør du pestoen og fyllet til pizzaen.
Skjær spekepølse, oliven og løk i tynne skiver og hakk den grillede paprikaen i strimler.

Ikke bruk for mye av grønnsakene eller spekepølsen. Det er ganske mange ingredienser på denne pizzaen og det skal bli en tynn italiensk pizza.

Legg et tynt lag pesto på pizzabunnen og fordel grillet paprika, oliven, charlottløt, sopp og spekepølsen over pizzaen. Strø til slutt litt mozzarella over og stek den i ovnen i 10-12 minutter på 220-250 grader. Sett gjerne på grillelementene på slutten av steketiden, men pass godt på slik at pizzaen ikke blir brent.

Ta pizzaen ut av ovnen, strø over litt raspet parmesan og ha noen kvister rosmarin ut over pizzaen. Server med det samme.

søndag 26. juni 2016

Grisetryne på Collbató vis

I en liten landsby rett utenfor Barcelona var svigerfar og jeg og handlet inn til grilling i vår spanske feriehage. I kjøtt- og ostedisken kom en lokal Collbató-mann og bestilte noe som så ut som en haug med hud. Damen bak disken brettet ut huden som viste seg å være et grisetryne. Jeg kunne ikke dy meg og måtte spørre hvordan man tilberedte denne retten. Mannen fra Collbató hadde både god tid og syntes nok det var morsomt at turister som oss var interessert i den lokale maten. Han fortalte at vi skulle marinere grisetryne i saften av nypresset sitron og deretter ha på salt og pepper før vi grillet den.


For en fantastisk mulighet til å prøve noen lokale tradisjoner! Og for en utfordring! Svigerfar var helt enig og vi endte opp med å kjøpe et halvt grisetryne og fulgte mer eller mindre Collbató-oppskriften.

Du trenger:

Sitronsaft (ca. 1 dl)
1 dl olivenolje
4 hvitløksfedd
1 tørket chili
1/2 grisetryne
Salt
Pepper

Vask grisetrynet skikkelig slik at det blir delikat og rent. Vær nøye med å vaske godt og pass på slik at det ikke blir noen ørevoks igjen ;) Dersom det er hår på ørener eller huden kan du bruke en kjøkken-gassbrenner til å brenne bort hårene, eventuelt kan du bruke en barberhøvel og barbere grisetrynet. Skal du grille grisetryne på grillen slik som vi gjorde kan du bare la hårene være - de brenne opp på grillen.

Finhakk hvitløk, knus chilien og ha begge deler i olivenoljen. Tilsett nypresset sitronsaft og bland godt. Ha marinadeblandingen over grisetrynet og la det marinere mens du fyrer opp grillen.

Legg grisetrynet over glørene og grill det på god varme til det er gjennomstekt og litt crispy. Del opp i strimler og server med en kald potetsalat.


Dette ble grisegodt og kan anbefales av alle med bacon-elskere :-)

mandag 20. juni 2016

Pai med bacon og timian

I vår familie er det mange avslutninger og picniker nå i begynnelsen av sommeren og etter hvert som varmen brer seg og sjøen blir deilig og avkjølende blir det mange picniker til stranden. Da er det fint å ha mat som både er lett å ta med seg og som gjør deg god og mett!


Denne oppskriften gir 16 små paier som er perfekte når du er ute på tur eller skal servere noen småretter bak i hagen. De kan gjerne lages dagen før og spises kalde på stranden, men de er også nydelige når de spises varme.

Du trenger:

4 plater butterdeig fra frysedisken
120 gram god bacon
2-4 sjarlottenløk
Hvitost
3 fedd hvitløk
3 egg
3 dl fløte
Pepper
Timian

Strø litt mel på benken og kjevle ut butterdeigplatene. Det er lurt å kjevle ut platene mens de fremdeles er litt kalde. Har platene tint helt kan de være vanskeligere å jobbe med. Kjevle platene slik at de blir kvadratiske og del hver plate i fire like store deler.  Kle små paiformer eller muffinsformer  med deigen og la hjørnene stå opp - det gir bare en fin effekt.

Skjær bacon og løk i tynne strimler og legg litt i hver pai. Rasp ost og litt ost over paien.

Visp sammen egg og fløte og tilsett litt pepper.
Finhakk hvitløk og bland den i egg- og fløtemassen. Hell massen over paiene, men pass på så det ikke renner over.  Kvern til slutt litt pepper på toppen. Paiene stekes i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter til de er gyldne.

Avkjøl paiene litt før du lirker dem ut av formen. Pynt med litt timian og server - eller dra dem med deg i picnik-kurven. Skal du ta dem med deg kan det være lurt å la paiene få være i formen til de skal serveres. 


søndag 19. juni 2016

Rabarbrasirup med lime og rosmarin

Det nærmer seg slutten på rabarbra-sesongen det er nå på tide å høste inn resten av rabarbraen hvis du ikke allerede har brukt alt du har i hagen...

En fin og enkel måte å ta vare på smakene i rabarbraen er å lage rabarbrasirup. Den søte sirupen er nydelig over en god vaniljeis og kan brukes til desserter og i drinker. Prøv den til en deilig sommerdrink!

Du trenger:

400 g rabarbra
1 dl vann
saft av en lime
3 kvister rosmarin
ca 2,5 dl sukker

Vask rabarbraen i rennende vann slik at du får skyldt bort jord og rusk fra hagen. Skjær rabarbraen i terninger og ha den over i en passe stor gryte sammen med vann, saften av en lime og noen kvister rosmarin. Kok opp og la blandingen småkoke i 10-15 minutter. Sil rabarbramassen. La gjerne massen stå og dryppe godt av seg slik at du får med mest mulig av saften.

Mål opp hvor mye saft du sitter igjen med og og hell saften over i en ren gryte. Mål opp tilsvarende mengde sukker og tilsett i saften. Kok opp saft og sukker og la blandingen stå og småkoke til mengden er noe redusert og har tyknet litt. Hvis du ønsker en klar sirup er det viktig å skumme av. Jo bedre du skummer av jo klarere sirup. For å skumme av drar du skummet på toppen av sirupen mot kanten av gryten og løfter det forsiktig ut av gryten og over på en asjett. Når du ser at skummet tykner når du legger det over på asjetten er sirupen ferdig.

Avkjøl sirupen og hel den på en flaske. Nydelig til is eller andre desserter og helt perfekt når du skal kose deg med en kjølig sommerdrink.

onsdag 8. juni 2016

Smakfulle pølser av lammekjøtt

Vi lager pølser noen ganger i året og synes det er både morsomt og spennende. Det er ikke alltid det er like vellykket, men vi har etter en del prøving og feiling funnet noen oppskrifter som vi synes er gode. En ting vi raskt lærte oss var at det skal mer krydder og smakstilsetninger i pølsene enn en skulle tro, men det er viktig å smake seg frem til et resultat som man liker.


Til lammepølser trenger du:

2,1 kg lammekjøtt
1,4 kg spekk

1,5 ss salt
1 ss kvernet sort pepper
1 ss kvernet hvit pepper
1 ss røkt paprikapulver
3 ss finhakket timian
7 fedd finhakket hvitløk

ca. 5 meter svinetarm

I pølser er det viktig å få inn nok fett. Du får kjøpt svinespekk i butikker med godt utvalg eller du kan ta en tur til en slakter. Lammelåret inneholder mest kjøtt, så i disse pølsene er så godt som alt fettet fra spekket. Et fettinnhold på 30-40 % vil gi en god og saftig pølse. Det høres gjerne mye ut men hvis du tar så lite som f.eks 30% fett risikerer du å få tørre pølser.

Ben ut lammelåret og mal opp kjøtt og fett. Vi pleier å male to ganger, først grovt, og deretter litt finere. Finhakk hvitløk og stek paprikapulver i en tørr panne. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt med hendene. Spe med litt vann hvis deigen er for fast.

Når du har blandet farsen godt er det lurt å steke en liten smaksprøve. Hvis du er fornøyd med smaksprøven er det bare å fortsette, hvis ikke tilsetter du mer krydder av den sorten du mener mangler.  Her er det om å gjøre å smake deg frem til smakskombinsjoner du liker godt.

La kjøttfarsen sette seg, gjerne natten over. Når kjøttet har satt seg litt og smaken har utviklet seg legges tarmene i vann og skylles godt. Det står på pakkene hvordan du skal behandle tarmene før bruk.

Tre tarmen inn på pølsehornet og fyll pølsene med farsen. Tvinn pølsene slik at de blir passe store. Vi har laget våre lammepølser ca. 10 cm lange. Stikk små hull i pølsene med en nål slik at eventuelle luftbobler kan komme ut og at trykket i pølsen ikke blir for stort når du griller pølsene.

Varm opp vann til kokepunktet og la pølsene trekke i vannet i 10-15 minutter. Har du laget ca. 3,5 kilo pølser slik som vi har gjort her må du la pølsene trekke i flere omganger. Å trekke pølsene før du griller dem gjør det lettere å grille pølsene uten at de sprekker.

Frys pølsene til du skal bruke dem. Når du tiner dem er det lurt at det gjøres natten over i kjøleskapet slik at de tiner sakte. Grill pølsene på middels varme på grillen og bruk god tid, slik at de ikke sprekker og server med det du liker av tibehør. 

torsdag 2. juni 2016

Ramsløksalt

Vi var ute og plukket ramsløk denne helgen - det er nemlig nå på våren de smaker best! Det er ofte litt vanskelig å beregne mengden blader når en går slik å plukker og som vanlig endte vi opp med mer en det vi trengte til ramsløk-pestoen som vi hadde planer om å lage.

Ramsløk er nordens svar på hvitløk og har en smak som kan minne om en blanding mellom hvitløk og gressløk. Den vokser vilt i lavlandet langs kysten fra Trøndelag og sørover. Her hos oss finner vi den på plasser som har delvis skygge, delvis sol og der det er våt jord. For å finne ut hvor det vokser ramsløk i ditt nærmiljø kan du gå inn på artskart på artsdatabanken. Hvis du skal prøve å finne ramsløk der du bor er det viktig at du ikke forveksler den med liljekonval som er giftig. En god test på om det er ramsløk du har funnet er å brekke av litt av bladene og lukte. Ramsløken lukter sterkt av hvitløk.


Vi bestemt oss derfor for å lage ramsløksalt av det vi hadde til overs. Ramsløksalt lages på samme måte som andre urtesalter og krever egentlig bare ramsløk og salt og lang tid i ovnen på svak varme. Vi brukte både fint og grovt salt til ramsløksaltet. Grovt salt gir mer struktur, det fine saltet løser seg bedre opp i væsken fra ramsløken.

Ramsløksaltet kan brukes som smakssetter i varm mat (reduser da mengden vanlig salt tilsvarende) og i dipper og sauser.

Til ramsløksalt trenger du:

250 gram ramsløk
100 gram salt
100 gram grovt salt

Grovhakk ramsløken og putt den i blenderen. Hell over fint og grovt salt og kjør blenderen til en jevn masse.


Fordel massen på et bakebrett kledd med bakepapir i et tynt lag. Sett brettet i stekeovnen på 50 grader med varmluft og la ovnsdøren stå på gløtt. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente til saltet er helt tørt. Det kan ta ganske lang tid, alt etter hvor mye ramsløksalt du har laget og hvor tykt laget ditt med ramsløkmasse på bakebrettet er. Når massen begynner å tørke kan det være lurt å vende litt på massen for å bryte den tørre hinnen som dannes på toppen.

Denne oppskriften gir mye ramsløksalt, og du må regner rundt 12-18 timer for å få saltet helt tørt.

Når saltet er helt tørt knuser du det litt med en stekespade eller lignende og har det over på et lufttett glass. Husk å rengjøre glassene du bruker godt. Oppbevar ramsløksaltet mørkt og tørt.