onsdag 27. juli 2016

Indisk tandoori-wrap med mango-chutney og raita

Indiske wraps, kalt "kati rolls", er populært som street food i India, og vi forstår godt hvorfor! Disse wrapsene er fylt med deilig tandoori kylling, grønnsaker, mango chutney og raita - utrolig godt!
Kati rolls er like enkel å lage som den meksikansk-inspirerte wrap'en, så hvis du liker indiske smaker kan du enkelt bytte ut fredagens taco eller burrito med kati rolls.


Når du skal lage denne tandoori wrap'en kan det være lurt å planlegge litt i forkant slik at det ikke blir for mye å gjøre på en gang. Mango chutney kan du med fordel lage ferdig på forhånd slik at den står klar i kjøleskapet. Når vi lager chutney lager vi så mye at vi har chutney i kjøleskapet til mage forskjellige anledninger en stund fremover. Også raita kan lages ferdig tidligere på dagen og oppbevares i kjøleskapet til den skal spises.

Til 6 personer trenger du:

1 porsjon hjemmelagede tortilla
1 porsjon raita 
Litt mango chutney
900 gram kyllingfilet
1 rødløk
1 rød paprika
1 orange paprika
1 hode salanovasalat
1 agurk

Tandoori-marinade til kyllingfileten:

4 dl lettrømme
5 ts tandoori Masala
3 ts hakket og mortet frisk ingefær
6 fedd hakket og mortet hvitløk

Start med å skjære kyllingfileten i strimer og bland sammen med marinaden. Ha både marinaden og kyllingstrimlene i en pose og sett kyllingen til marinering.

Mens kyllingen marineres lager du hjemmelagede tortilla. Når du begynner å nærme deg ferdig med å steke tortillaene klargjør du grønnsakene. Skjær rødløk i tynne sirkler, paprikaen i tynne strimler og agurken i staver. Ta roten og bunnen av salanovasalaten.

Ta kyllingen opp av marinaden og stek den i stekepannen. Det gjør ikke noe at mye av marinaden blir med opp i stekepannen - det er masse god smak i den! Når kyllingen er ferdig stekt kjenner du på lukten at det nærmer seg ordentlig god mat!

La store og små selv lage sine wraps med å legge en passe mengde salat, tandoori-marinert kylling, raita, mango-chutney, rødløk, paprika og agurk på hver sin wraps og folde den sammen.
Så er det bare å nyte den runde men likevel litt hotte smaken av india!

søndag 24. juli 2016

Bringebær mojito

Det er sommer og temperaturen har krøpet opp til et nivå som vi her i Norge ikke har så mange uker i året. Det er med andre ord bare å nyte lange varme sommerkvelder når vi nå har muligheten, og hva er vel da bedre en å sitte ute i hagen sammen med hyggelige venner og nyte en iskald frisk bringebær mojito?


Oppskriften vi har laget her er for en bringebær mojito, men det er like enkelt å lage to eller fire!
Inviter noen gode venner over og nytt en den når det begynner å mørkne den lange deilige sommerkvelden  legger seg rundt deg og du sitter og lurer litt på om dere skal finne frem et pledd eller to, eller om dere rett og slett skal la det være...

Til et glass bringebær mojito trenger du:

6 bringebær (2 til garnutyr)
1/2 lime
8-10 friske mynteblader
1 ts sukker
4 cl rom
Sprite
Isbiter (gjerne knuste)

Finn frem et pent glass. Det trenger ikke å være så stort. Vi har brukt dessertglass til våre bringebær mojitoer. Del en halv lime i fire båter og press saften av to av båtene opp i glasset. Tilsett en liten t-skje sukker og rør runde slik at sukkeret begynner å løse seg opp.

Mos fire av bringebærene. En måte å gjøre dette på er å legge ett og ett bringebær i en skje og presse baksiden av en annen skje mot bæret slik at det moses. Hvor mye du velger å mose bringebærene påvirker fargen på mojitoen. Bær som er most mye avgir mye farve, bær som er mindre most avgir mindre farve. Ha bringebærmassen opp i glasset og rør godt.

Ha myntebladene i en morte og knus dem godt. Skrap myntemassen opp i glasset og rør godt slik at den knuste massen fordeler seg jevnt i bringbær/lime saften. Fyll på med 2-3 isterninger eller knust is og tilsett de siste to limebåtene. Hell til slutt 4 cl bacardi i glasset og fyll opp med sprite.

Pynt med to hele bringebær og toppskuddet fra en mynteplante og server mens isen ennå klirrer i glasset.

"Koko"-riddere

Av og til kommer det opp ønsker om arme riddere til lunch eller kveldsmat. En gang dette ønsket kom opp hadde vi eggehviter i kjøleskapet som rester etter noe annet vi hadde laget. Det ble derfor raskt enighet om at vi kunne lage arme riddere, men etter en rask ekspedisjon inn i kjøleskapet fant vi ut at vi dessverre ikke hadde melk. Skuffelsen hos minstemann var stor og vi fant derfor ut at vi kunne prøve å lage ridderene med kokosmelk, som vi så godt som alltid har i boden.


Vi satte i gang og til alles overraskelse ble kokos-ridderene kjempegode! De ble raskt døpt om til "koko"-riddere og en ny rett hadde sett dagens lys som et resultat av rester og mangler :)

Til ca. 8 store skiver "koko"-riddere:

8 skiver brød
8 eggehviter (eller 4 egg)
1/2 boks kokosmelk
2 ss sukker
Kanel

Du kan fint bruke hele egg og ikke bare eggehviter, eller du kan blande rester av egg du har brukt til noe annet med hele egg - alt fungerer :)

Bland egg, kokosmelk og sukker i en flatbunnet skål og visp godt slik at eventuelle klumper i kokosmelken løser seg opp i eggeblandingen. Legg så mange brødskiver som du har plass til i skålen og la dem trekke til seg eggeblandingen, snu skivene etter en liten stund slik at de blir gjennombløte.

Varm opp stekepannen til middels varme og ha litt smør i pannen. Når smøret har smeltet legger du de gjennomtrukne brødskivene i stekepannen og steker dem på begge sider til de er litt sprø og gyldne utpå og myke og varme inni.

Dryss litt kanel over "koko"-ridderne og server med det samme.

fredag 22. juli 2016

Hjemmelaget tortilla

Vi kjøper ofte tortillas ferdig i butikken, for selv om det er enkelt å lage hjemmelagde tortillas tar det fort litt lengre tid en og energi en det du har på en fredagskveld. Men når det er sagt er det en helt annen opplevelse å lage dem selv! Det er mye mer morsomt å lage tortillas selv, særlig nå hele familien kan stå på kjøkkenet og lage dem sammen - og selvsagt smaker de også bedre!


Det er ganske enkelt å lage hjemmelagede tortillas, og etter du har laget det en gang tipper jeg at det sitter langt inne å kjøpe dem ferdig på butikken hvis du har tid til å lage dem selv.

Til ca 14-16 tortillas trenger du:

3 mummikopper med hvetemel
1 mummikopp med varmt vann (ca 37 grader)
1 strøken teskje med salt
1 ts bakepulver
1/2 mummikopp med solsikkeolje

Start med å blande sammen det tørre og tilsett deretter det våte. Elt sammen, enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin inntil deigen er smidig og ikke altfor klissete. Blir deigen for klissete supplerer du med litt mer mel. Vi brukte en mummikopp som måleenhet, den rommer ca. 250 ml. Når deigen er ferdig eltet setter du den til side og dekker den med ett rent kjøkkenhåndkle. La tortilla-deigen hvile i ca. 15 minutter.

Del deigen i 16 like store biter. Dekk til tortilla-emnene med kjøkkenhåndklet. Strø godt med mel på bordet og finn frem det første emnet. Trykk det flatt med hendene og kjevle emnet ut så tynt som du klarer. Tortillaen vil dra seg litt sammen når du steker den, så den kan godt være litt tynnere en du egentlig tenker at tortillaen skal bli til slutt.

Vi brukte en takke til å steke tortillas, men du kan selvsagt også bruke en stekepanne. Fordelen med takken er at du kan steke tre tortillas om gangen. I tillegg har den ikke kanter slik at det blir enkelt å snu tortillaene.

Stek tortillaene kort tid på hver side på sterk sterk varme. Pass på at du ikke steker dem for mye. Blir tortillaen for mye stekt risikerer du å få tørre/stive tortillas. Tortillaene skal stekes tørre, dvs. kun med melet som henger på tortillaen etter at du har kjevlet den ut. Ikke bruk olje eller smør på stekeplaten. Dersom du får mel som blir brunt og brent på platen børset du melet av platen før du fortsetter.

Tortillaen vil danne bobler i større eller mindre grad når du steker dem. Nå boblene blåser seg opp og du får gyldne til mørke flekker på undersiden av tortillaen er den klar til å vendes.

Når du har stekt tortillaen kort tid på begge sider legger du den på ett lett fuktet kjøkkenhånkle og dekke den til med den andre enden på kjøkkenhånkleet. På den måte holder du tortillaen varm og myk.

Fyll tortillaen med noe godt og nyt resultatet!

onsdag 20. juli 2016

Bellini med rabarbra

Bellini er opprinnelig en italiensk drink som er laget av prosecco og fersken. Jeg ser for meg at den serveres når gjestene kommer og gjerne sammen med litt oliven, noen skiver parmaskinke rullet opp på en bit honningmelon - selvsagt ute i hagen, med blå himmel i et noe tørrere landskap enn her hjemme.

I denne drinken har vi i mangel av egenproduserte fersken brukt rabarbrasirup som smaksforsterker. Scenarioet ovenfor blir da litt anderledes - Rabarbra-bellinien serveres når gjestene kommer sammen med litt oliven, noen skiver parmaskinke rullet opp på en bit honningmelon - fremdeles ute i hagen, med blå himmel, grønt gress og en variasjon av grønne trær og busker rundt en hage som bugner av stauder og sommerblomster.

Vi valgte å bruke en frisk italiensk prosecco, men du kan også bruke cava eller en champagne (men champagne kan kanskje bli noe dyrt, og slett ikke nødvendig).

Pr. glass trenger du:
4 cl rabarbrasirup
frisk prosecco

Du kan enkelt justere både smak og søthet på drinken med å justere mengden sirup du tilsetter bellinien. Det kan være lurt å smake seg litt frem før du serverer i selskap siden både din valgte prosecco og hvor søt sirup du har vil være med på å avgjøre smak og søthet på bellinien.



Det å lage bellinien er enkelt. Mål opp 4 cl rabarbrasirup i hvert glass, fyll opp glasset med prosecco og ha en liten rørepinne i hvert glass. Rabarbrasirupen vil til dels legge seg i bunnen av glasset, rørepinnene er derfor fine å ha til å jevne smaken hvis det er ønskelig. 

Da er det bare å gjenta det norske scenarioet ;)  Server rabarbra-bellinien ute i hagen når gjestene kommer sammen med litt oliven, noen skiver parmaskinke rullet opp på en bit honningmelon - himmelen er blå, gresset er grønt og trær og blomster er bugnende og grønne på en måte som du må på den nordlige delen av jordkloden vår for å oppleve!

God sommer!



Hjemmelaget majones på under 2 minutter

Det er ikke så ofte vi bruker majones på noe, men når vi en fin sommerkveld har planer om å kose oss med reker på loff og et glass hvitvin er det utrolig godt med hjemmelaget majones til.

Du tror kanskje at majones er vanskelig å lage, men det er det slett ikke - det meste av det du trenger har du antagelig allerede i hyllene på kjøkkenet.  I tillegg er det morsomt å se transformasjonen eggeplommene går igjennom når de blir tilsatt eddik og olje.


Finn frem ingrediensene og gi det et forsøk! Du får ikke bedre majones en den du lager selv, men vi bør kanskje advare om at dette (så vidt vi kan forstå) ikke er en "lett" variant :)

Vi har noen triks som gjør at vi aldri feiler med majonesen, så les gjennom hele oppskriften før du setter i gang...


For å lage en god skål med majones trenger du:

4 romtempererte eggeplommer
1 ss eplecider-eddik
2 dl solsikkeolje
1/2 ts dijon sennep
1/2 ts nykvernet pepper

Vi har valgt solsikkeolje da den er ganske nøytral på smaken. Du kan også velge andre oljer, men bruk helst en olje som ikke har mye smak - om det er smak på oljen vil smaken sette sitt preg på majonesen, noe som kanskje ikke passer.

Rør sammen alle ingrediensene unntatt solsikkeoljen.
Solsikkeoljen skal nå tilsettes i en tynn stråle mens du rører kraftig i eggeplommene.

Flere ser på det å lage majones som det garanterte nederlaget siden det ikke er så lett å blande inn oljen i eggeplommene uten at massen skiller seg. Trikset er å bruke en stavmikser sammen med en beholder som nesten er like smal som stavmikseren. Dette skaper en rask nok sirkulasjon på bakgrunn av vakuum som oppstår i bunnen av beholderen når du bruker stavmikseren.

Tilsett nå solsikkeoljen i en jevn og tynn stråle mens du kjører stavmikseren på fult for å blande ingrediensene sammen. Her er det viktig å balansere slik at riktig mengde olje helles ned i eggeplommeblandingen. Det er nemlig viktig å ikke være for treg med å helle oljen oppi da reaksjonen mellom olje, eggeplommer og eddik gjør at majonesen fort blir ferdig.

Ha majonesen over i en pen skål og server den sammen med reker og hvitvin en fin sommerkveld!

tirsdag 19. juli 2016

Rørte blåbær

Nå har blåbærene begynt å bli modne i skogene her på østlandet og til stor glede for store og små ser det ut til å bli godt med blåbær i år! De har riktignok ikke blitt kjempestore enda, men det veies opp med at det er blått i blått ute i blåbærlyngen.

Pass på å ta med god niste og godt humør når du drar på bærtur. På turen i dag valgte vi å ta med sykler. Med mindre barn på bærtur er det lettere å komme seg et godt stykke inn på veiene i skogen før du må stoppe og begynne å plukke. I tillegg er det så greit å ha nedoverbakke hele veien hjem når gutta har gått leie av å plukke bær!

De siste årene har det vært mye fokus på at blåbær er rikt på antioksidanter og de inneholder også en del vitamin C. Det er jo fint og flott, men jeg synes det er to hovedgrunner til å lage rørte blåbær. Den første er at det er koselig å pakke en sekk med god niste og dra på tur i skogen sammen med familien (eller venner) for å plukke blåbær. Den andre grunnen er at rørte blåbær smaker utrolig godt.



Rørte blåbær er nok et av de enkleste og letteste syltetøyene du kan lage, hvis du ikke regner med innsatsen du (eller ungene) må legge inn for å plukke og rense bærene.

Til et kilo blåbær trenger du ca. 250 gram sukker, saften fra en halv sitron og eventuelt 1/2 pose frysepulver hvis du skal fryse ned glass med rørte blåbær for å ta opp i løpet av vinteren.

Sitronsaft er med på å forlenge holdbarheten på syltetøyet og gir en frisk smak. Frysepulvere er egentlig ikke nødvendig, men det gir et litt mindre rennende syltetøy når du tiner det.

Hvis du bruker frysepulver blander du det ut i sukkeret før du tilsetter det til bærene. Rør alle ingrediensene sammen med en sleiv. Det er ikke nødvendig å gå inn for å knuse alle bærene, syltetøyet blir gjerne litt rennende hvis du knuser alle bærene. Men litt må du jo mose bærene for å få syltetøy. Vi har en egen "klubbe" til å mose bær med som min far har dreid til oss, men lignende er å få tak i i kjøkkenbutikkene, eventuelt kan du bruke baksiden av en sleiv.

Ha syltetøyet over på rene syltetøyglass. Hvis du har laget mye syltetøy og ser for deg at du skal kose deg med det til vinteren fryser du glassene med det samme. Det kan være lurt å merke glasset med innhold og dato. Av erfaring er det ikke alltid lett å se forskjell på glassene i frysen et halvt år etter at du puttet det nedi, særlig hvis du i mellomtiden har rotet rundt der nede noen ganger for å finne det som lå helt på bunnen av fryseboksen...

Det du har tenkt å kose deg med til frokost ute på terrassen sammen med hjemmelaget gjærbakst neste morgen oppbevarer du i kjøleskapet og nyter med god samvittighet og fine tanker om bærturen dagen før!

Rabarbramojito

Nå på sommeren når kveldene er lange og lyse er det koselig å invitere venner og familie på besøk. Da er det deilig og rusle rundt i hagen med en god drink og godt selskap. Disse drinkene passer perfekt som en søt velkomstdrink eller som "dessert" litt utpå kvelden når roen har senket seg over hagen.


Drinken er av det søte slaget, men du kan justere litt på hvor søt du ønsker den med å justere mengden rabarbrasirup. Sirupen er meget søt i seg selv så du trenger absolutt ikke å tilsette ekstra sukker.

Hvis du har behov for en alkoholfrie varianter av denne drinken lar du være å ta oppi rom. Her er det så mange gode smaker at det fungerer helt fint, men det kan kanskje være lurt å ta en annen type glass til den alkoholfrie varianten slik at det er mulig å se forskjell på dem. 


Til et glass trenger du:

4-6 mynteblader
1/2 lime
2-4 cl rabarbrasirup med lime og rosmarin
2 cl bacardi
Is
Sitronbrus
Mintblader til pynt

Vask limen godt før du deler den i båter. Press saften av halvparten av limen opp i glasset, press litt av saften av den andre halvparten av limen i glasset, men ikke press mer en at båtene kan brukes som pynt i glasset.

Ta de intakte limebåtene opp i glasset og hell over 2-4 cl rabarbrasirup med lime og rosmarin, bacardi og 2-3 isbiter.

Knus myntebladene i en morte eller finhakk bladene. Hvilke metode du velger vil påvirke smak og utseende på drinken litt. Knuste blader gir mer mintsmak, men de knuste bladene blir mørke og ikke så pene å se på. Hakkede blader holder seg penere, men gir fra seg litt mindre smak. Begge deler fungerer, så det er opp til deg hvordan du ønsker drinken. Ha myntebladene opp i glasset og bland med en liten skje. Fyll opp glasset med sitronbrus og pynt med en liten kvist eller et toppskudd av mynte på toppen. Sett glassene på et pent fat og server ute i hagen.

Ha et sugerør eller en liten rørepinne i hvert glass ved servering. Sirupsblandingen vil synke til bunnen av glasset og lage et rosa lag nederst. Det ser flott ut ved servering, men det er også der det meste av smaken sitter, så gjestene må gi innholdet i glasset en liten svingom før drinken nytes!

torsdag 14. juli 2016

Eltefritt brytebrød

Hjemmelagde rundstykker blir på en måte enda kosligere når du lager brytebrød av dem og og du kan sitte ute i skogen på tur eller på strandpicnic og rive rundstykke løs fra brødet og lage deg noe godt av det.

Denne oppskriften gir to små brytebrød med 6 naturlige avbrytbare rundstykker. De er ikke så store så de er perfekte i kurven når du skal på picnic eller (hvis du pakke litt skånsomt) sekken når du skal på tur.

Til to små brytebrød med 6 avbrytbare rundstykker trenger du:

300 g hvetemel
100 g sammalt hvete, grovmalt
100 g sammalt hvete, finmalt
1/2 ts gjær
1 st salt
1 ta sukker
4 dl romtemperert vann

Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og rør dem lett sammen. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover. Juster med vann eller hvetemel ved behov. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving natten over på kjøkkenbenken (10-20 timer) .

Neste dag  strør du godt med mel på benken og hvelver deigen ut på den melete benken. Del deigen i 12 like store emner som skal bli til to brytebrød. Det er viktig at du har godt med mel på benken slik at deig-emnene ikke setter seg fast.

Nå skal du forme hvert emne til et rundstykke. Dette gjør du enklest ved å brette emnene før du setter dem på stekebrettet. Løfte opp rundstykkeemnet og la det flyte litt ut i hånden, brett inn kantene på deigen noen ganger til emnet har den fasongen du ønsker. Legg rundstykket forsiktig på bakepapiret med brettene ned. Det er viktig at du har tilgang på godt med mel når du skal gjøre dette - det er en deig som klistrer seg til fingrene, og gjør den det blir det vanskelig å få fine runde deigemner.

Sett et deigemne i midten av en plate og plasser fem andre deigemner jevnt rundt den første. Emnene skal stå med litt avstand slik at de vokser sammen i heveprosessen. Gjenta dette med de seks andre emnene. Jeg pleier å bruke to brett, et til hvert brødene, men har du store brett klarer du antagelig å få dem på samme brett.

Pynt gjerne med litt linfrø og etterhev brødene med et rent kjøkkenhåndkle over hvert av dem  på kjøkkenbenken i 40 minutter. Forvarm ovnene til 220 grader og stek brytebrødene i ca. 20 minutter til de har blitt gyldne.

Avkjøl brødene på rist. Hvis du skal ha dem med på picnic pakker du dem forsiktig inn i et kjøkkenhåndkle og legger dem i kurven uten andre ting over seg.