Nå har blåbærene begynt å bli modne i skogene her på østlandet og til stor glede for store og små ser det ut til å bli godt med blåbær i år! De har riktignok ikke blitt kjempestore enda, men det veies opp med at det er blått i blått ute i blåbærlyngen.
Pass på å ta med god niste og godt humør når du drar på bærtur. På turen i dag valgte vi å ta med sykler. Med mindre barn på bærtur er det lettere å komme seg et godt stykke inn på veiene i skogen før du må stoppe og begynne å plukke. I tillegg er det så greit å ha nedoverbakke hele veien hjem når gutta har gått leie av å plukke bær!
De siste årene har det vært mye fokus på at blåbær er rikt på
antioksidanter og de inneholder også en del vitamin C. Det er jo fint og
flott, men jeg synes det er to hovedgrunner til å lage rørte blåbær.
Den første er at det er koselig å pakke en sekk med god niste og dra på
tur i skogen sammen med familien (eller venner) for å plukke blåbær. Den
andre grunnen er at rørte blåbær smaker utrolig godt.
Rørte blåbær er nok et av de enkleste og letteste syltetøyene du kan lage, hvis du ikke regner med innsatsen du (eller ungene) må legge inn for å plukke og rense bærene.
Til et kilo blåbær trenger du ca. 250 gram sukker, saften fra en halv sitron og eventuelt 1/2 pose frysepulver hvis du skal fryse ned glass med rørte blåbær for å ta opp i løpet av vinteren.
Sitronsaft er med på å forlenge holdbarheten på syltetøyet og gir en frisk smak. Frysepulvere er egentlig ikke nødvendig, men det gir et litt mindre rennende syltetøy når du tiner det.
Hvis du bruker frysepulver blander du det ut i sukkeret før du tilsetter det til bærene. Rør alle ingrediensene sammen med en sleiv. Det er ikke nødvendig å gå inn for å knuse alle bærene, syltetøyet blir gjerne litt rennende hvis du knuser alle bærene. Men litt må du jo mose bærene for å få syltetøy. Vi har en egen "klubbe" til å mose bær med som min far har dreid til oss, men lignende er å få tak i i kjøkkenbutikkene, eventuelt kan du bruke baksiden av en sleiv.
Ha syltetøyet over på rene syltetøyglass. Hvis du har laget mye syltetøy
og ser for deg at du skal kose deg med det til vinteren fryser du
glassene med det samme. Det kan være lurt å merke glasset med innhold og dato. Av erfaring er det ikke alltid lett å se forskjell på glassene i frysen et halvt år etter at du puttet det nedi, særlig hvis du i mellomtiden har rotet rundt der nede noen ganger for å finne det som lå helt på bunnen av fryseboksen...
Det du har tenkt å kose deg med til frokost ute på terrassen sammen med hjemmelaget gjærbakst neste morgen oppbevarer du i kjøleskapet og nyter med god samvittighet og fine tanker om bærturen dagen før!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar