lørdag 29. oktober 2016

Frokostbrød

Her hos oss har høsten tatt ordentlig over og morningene er mørke og kalde - selv morgener som i dag med blå himmel og et rosa/orange slør i øst er det deiligst inne med fyr på peisen og en god kopp kaffe som nytes best mens lukten av nybakt brød brer seg i huset.


Til et nybakt frokostbrød trenger du:

350 gram siktet hvetemel
100 gram sammalt hvete, grovmalt
100 gram sammalt hvete finmalt
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts akasie-honning
1 ss rapsolje med nøtte og mandelekstrakt
4 dl temperert vann

Kvelden før blander du de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann, olje og honning. Bland vått og tørt sammen til en deig. Hold tilbake på litt av hvetemelet og juster til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken natten over.

Deig som er ferdig brettet og lagt til heving med skjøten ned.
Tidlig på morgenen strør du godt med mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Det er lurt å bruke en slikkepott eller en deigskrape både til å hvelve deigen ut at bakebollen og til bretteprosessen. Deigen er på dette stadiet veldig klissete. Brett deigen inn mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger og legg deigen til heving med skjøten ned. For enkelt å kunne lirke deigen opp i jerngryten når den er ferdig hevet er det lurt å etterheve deigen på noe som lett kan løftes opp og tippes litt. Vi pleier å bruke en stor pizzaspade.

Dekk til deigen med bakebollen og la den etterheve 45 minutter til en times tid. Nå er det tid til å fyre opp i peisen og ta seg en delig kopp kaffe... 

Sett jerngryten med lokk inn i ovnen og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet. Til dette brødet bruker vi en jerngryte med stor diameter slik at brødet får lov til å legge seg utover. Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en hul lyd når du banker på undersiden.


Ta brødet ut av ovnen og avkjøl det på rist. Det kan gjerne spises varmt, men det er litt enklere å skjære hvis det får hvile litt først.  

mandag 17. oktober 2016

Sursild med allehånde ingefær og tyttebær

Når vi lager sursild eller sennepssild pleier vi å kjøpe saltsild/spekesild fra frysedisken. På den måten kan vi enkelt lage vår egen sild i forskjellige varianter. Her er det i grunnen bare fantasi og smak som setter begrensninger, og du kan lage mange spennende og gode varianter som ikke finnes i butikkene.

Sild er for oss forbundet med vintermørke og koselige frokoster der sild og stearinlys  står side om side på bordet. Det er derfor noe som vi får lyst på nå når kveldene og morgenene har blitt mørkere.

Til 3 glass (a 5 dl) med sursild trenger du:

Melk til å spe silden med
500 gram spekesild
4 dl vann
3 dl sukker
2 dl 7% eddik
1 rødløk
5 store charlottløk
2 dl tyttebær
50 gram ingefær
2 ss allehånde
6 laubærblad
2 ss hel pepper

Sild du får kjøpt i frysedisken kan gjerne være litt for salt og vi pleier derfor å vanne ut saltet litt før vi behandler silden videre. Etter oppskrift fra Asbjørns mormor som jobbet på "Johnsen og Pedersens sildeeksport" på Askøy og som laget mye sild i hans barndom, vanner vi ut silde-fileene i melk.

Start derfor med å smake på en liten bit av spekesilden og avgjør om det er behov for å vanne ut silden før du fortsetter. Hvis det er behov for en litt mindre salt sild legger du silden i en skål og heller over litt melk slik at melken dekker silde-fileene. Dekk til skålen med sild og sett den i kjøleskapet til silden er passe salt. Rundt 4 timer passet da vi laget disse glassene med sursild, men du må prøve deg frem for å finne riktig saltnivå da det vil være avhengig av både sildens utgangspunkt og hvor salt du ønsker den. 

Varm opp vann og sukker til alt sukkeret har løst seg opp og avkjøl sukkerlaken. Mens laken avkjøles skjærer du rødløk, charlottløk og ingefær i skiver. Tilsett eddik og allehånde i sukkerlaken og skjær sildefileene i 0,5-1 cm brede strimler. Vi liker å ha sildebitene i ganske smale strimeler, men igjen er dette en smakssak, og du skjærer dem så tynne eller så tykke som du mener passer.  

Legg rødløk, charlottløk, ingefær, sild, tyttebær, pepper og laubærblader lagvis i rene sterile glass. En enkel måte å sterilisere glass og lokk på er å vaske dem godt, skylle dem og steke dem i stekeovnen på litt over 100 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl glassene med lokket på før du begynner å legge lagene. Når glassene er fylt opp heller du krydderlaken over i glassene slik at innholdet dekkes og setter på lokket.


lørdag 15. oktober 2016

Omelett med friske urter og chili

Den andre fredagen i oktober er det verdens egg-dag. Egg spises i alle verdens land og har vært en del av menneskers kosthold så langt bakover i tid som vi har oversikt over. I Norge brukes det i all hovedsak hønseegg, men også vaktelegg fås kjøpt i butikker med godt utvalg.

I denne sammenheng tenke vi å lage en spenstig omelett til frokost med bacon, chili, koriander og basilikum. Både barn og voksne synes dette ble veldig godt, men pass på slik at den ikke blir for sterkt.

Til en stor omelett trenger du:

150g bacon skjært i 1-2cm strimler
6 egg
En god neve frisk basilikum
En god neve frisk koriander
1/2 chili
1/2 paprika 
6 ss melk
Parmesan

Knus eggene og legg i en bolle og tilsett en spiseskje melk for hvert egg. Melken bidrar til at omeletten blir luftig og fin. Visp eggene til en luftig eggemasse. Hakk opp urter, paprika og chilien i strimler og ha det over i bollen med eggblandingen. Surr baconet i litt olje i stekepannen til baconet blir gyldent og hell eggeblandingen over baconet. La omeletten stå og steke på svak varme i ca. 10-15 minutter til eggemassen har stivnet. Når nesten all eggemassen er stiv drar du stekepannen av platen, legger på lokket og la omeletten hvile til egget er helt stivt. Pass på så du ikke har på for sterk varme, da vil det svi seg. Husk også å ta en liten smaksprøve av chilien slik at det ikke blir for sterkt, chili varierer mye i styrke.

Legg litt salat og paprika på en asjett og legg noen stykker omelett over. Rasp litt parmesan over omeletten og server med en liten kvast av basilikum som garnityr. Passer perfekt både til frokost og som en bedre lunchrett!


fredag 14. oktober 2016

Eplesyltetæy med ingefær og stjerneanis

Vår opplevelse er at epler passer godt sammen med ingefær, noe vi blant annet har prøvd ut i disse  småpaiene med eple og ingefær. Dette eplesyltetøyet med ingefær og stjerneanis viser nok en gang at kombinasjonen av epler, ingefær og krydder er utrolig godt!


Eplesyltetøyet tåler mye krydder, men her må du vurdere hva du har tenkt å bruke det til. Tilsetter du mye ingefær og stjerneanis i syltetøyet passer det kanskje best til vilt og andre kjøttmiddager. Har du mindre ingefær og stjerneanis i passer det også til brødmat og annet du bruker eplesyltetøy til.


Vi plukker epler fra mange forskjellige epletrær, men alle sortene er litt syrlige og passer godt til  eplesyltetøy. Syltetøyet blir derfor en blanding av flere forskjellige epler og smaker litt syrlig.

Du trenger:

ca. 2 kg ferdig rensede epler
2 dl vann
2 dl sukker
40 gram ingefær
2-3 stjerneanis

Vask og skrell eplene. Skjær bort epleskrotten og eventuelle dårlige områder på eplet og del eplene i terninger. For å slippe brune eplebiter er det lurt å samle de ferdige bitene i en stor gryte som du har fylt med kaldt vann. Når du har fylt gryta med ferdig rensede eplebiter heller du av vannet og setter gryta bort på stekeplaten.

Ha 2 dl vann i gryten sammen med eplene og kok opp. Når vannet begynner å koke rører du i eplebitene av og til. Eplene vil raskt  ramle litt sammen og begynne å løse seg opp til en sammenhengende eplemasse. Tilsett raspet eller finhakket ingefær og stjerneanis. La stjerneanisen koke hele med i syltetøyet. Disse plukker du ut av syltetøyet når du er fornøyd med smaken. Eplene skal koke til eplenebitene er møre og det er passe mange og store biter i syltetøyet. Dette er jo litt avhengig av smak - så her er det bare å prøve seg frem.

I dette syltetøyet er det ikke nødvendig med så mye sukker. Til litt syrlige epler er det som oftest nok med to desiliter for å få et friskt og litt syrlig syltetøy, men dette er selvsagt en smaksak, og det gjelder å smake seg frem til et resultat du er fornøyd med.  Når du har tilsatt sukkeret lar du syltetøyet få ett oppkok slik at alt sukkeret løses opp.

Ha syltetøyet på steriliserte glass og oppbevar dem kjølig. Glassene med syltetøy kan godt fryses og tas opp kvelden før du har tenkt å bruke det. På den måten bevarer du smaken av høsteplene lagt ut over vinteren.

tirsdag 11. oktober 2016

Eplesyltetøy med vanilje og kanel

Takket være en snill nabo med mange epletrær har vi tilgang på mer epler enn vi klarer å bruke nå på høsten. I løpet av høsten har vi derfor saftet, laget forskjellige typer eplesyltetøy og kost oss med amerikansk eplepai og minipaier...


Denne oppskriften tar utgangspunkt i vanlig eplesyltetøy, men har godt med kanel og et hint av vanilje i seg.... Syltetøyet passer perfekt i eplesnurrer og på brødskiven! Mengden kanel kan selvsagt tilpasses den som skal spise syltetøyet. Her i huset synes gutta at det godt kan være litt kanel i og syltetøyet får derfor en litt brun farge.

Du trenger:

ca. 2 kg rensede epler
2 dl vann
2 dl sukker
1-2 ts kanel
1 vaniljestang

Vask og skrell eplene. Det er bare fint å blande flere typer epler, men vi synes syltetøyet blir best når vi bruker epler som er faste og litt syrlige. Skjær bort epleskrotten og eventuelle dårlige områder på eplet og del eplene i terninger. For å slippe brune eplebiter er det lurt å samle de ferdige bitene i en stor gryte som du har fylt med kaldt vann. Når du har fylt gryta med ferdig rensede eplebiter heller du av vannet og setter gryta bort på stekeplaten.

Ha 2 dl vann i gryten sammen med eplene og kok opp. Når vannet begynner å koke rører du i eplebitene av og til. Del vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Tilsett vaniljefrøene, vaniljestangen og kanel til eplene. Eplene vil raskt dette litt sammen og begynne å løse seg opp til en sammenhengende eplemasse. Eplene skal koke til eplenebitene er møre og det er passe mange og store biter i syltetøyet. Dette er jo litt avhengig av smak - så her er det bare å prøve seg frem.

Når syltetøyet er slik i konsistensen som du ønsker er det på tide å tilsette litt sukker. I dette syltetøyet er det ikke nødvendig med så mye sukker. Til disse eplene var det etter vår smak passe med 1-2 desiliter sukker for å få ett friskt og litt syrlig syltetøy. Her må du altså prøve deg frem og se hvor mye du synes er passe i forhold til de eplene du bruker. Når du har tilsatt sukkeret lar du syltetøyet få et oppkok slik at alt sukkeret er oppløst.

Ha syltetøyet på steriliserte glass og oppbevar dem kjølig. Syltetøyglass steriliserer du enkelt med å rengjøre dem og deretter sette dem i stekeovnen på 110-120 grader i ca. 15 minutter. Lager du mye syltetøy kan du oppbevare glassene i fryseboksen og ta dem opp etter hvert som du har spist opp det du har i kjøleskapet. 


mandag 10. oktober 2016

Blomkålsuppe med bacon

På høsten kommer det masse nyhøstede tradisjonelle norske grønnsaker i butikkene. Blomkål er en av de grønnsakene som vi synes smaker best på høsten og blomkålsuppe er både enkelt å lage og smaker utrolig godt!


Når høsten har kommet krypende og det begynner å bli kaldt er det deilig med en varm- og tykkremet suppe. Denne blomkålsuppen er ganske tradisjonell og gjør nytte av hele blomkålhodet, også stilken.

Til en stor gryte (mer en nok til to voksne og tre sultne barn) trenger du:

2 blomkålhoder
1 løk
1,5 l kjøttbuljong
200 gram bacon
Salt og pepper
Gressløk til garnityr

Brekk eller kutt opp blomkålen i passe store biter og legg bitene opp i en stor gryte. Kutt også opp stilken hvis den er fin og ha med i gryten. Hakk opp løk i passe biter og legg i gryta sammen med blomkålbitene. Hell litt olivenolje i gryta og surr blomkålen og løken i ca 2-3 minutter på middels sterk varme.

Hell i kjøttbuljongen og la blomkålen småkoke til den er mør. Ta ut en del av blomkålbitene og legg til side. Disse bruker du som garnityr når du skal servere suppen.  

La resten av blomkålen koke en liten stund til. Når blomkålene er helt møre og ramler litt fra hverandre bruker du stavmikser til å jevne suppen. Smak til med salt og pepper, men husk at baconet  også er ganske salt - så vær litt forsiktig med saltet.

Del baconet i strimler og stek det på stekepannen. Fordel blomkålsuppen i suppeskåler, legg blomkålbuketter og bacon i hver skål og dryss over litt finhakket gressløk til slutt.  Server blomkålsuppen rykende varm med litt godt nybakt brød til.


søndag 9. oktober 2016

Spaghetti bolognese

Både barn og voksne pleier å like spaghetti bolognese og det sies at det finnes en oppskrift for hvert hjem i opprinnelseslandet Italia. Om det ikke er helt sant er det i hvert fall mulig å finne utallige oppskrifter på nettet! Denne oppskriften har som så mange andre utgangspunkt i flere liknende oppskrifter med fokus på de smaker og kombinasjoner som vi liker. Bolognesen er nok en voksen variant da den inneholder både rødvin og chili, men her er det lov til å følge egen smak og tilsette ingredienser du selv synes passer!

En bolognese blir som andre gryter bare bedre og mer smaksrik jo lengre den står og putrer i gryten, men det er jo ikke alltid det er tid til å la middagen stå en time eller to ekstra på komfyren. Vi synes denne gryta smaker supert etter at den har stått og putret i en halvtimes tid, men har du tid til mer vil det bare tilføre gryta en dypere og rundere smak. 

Til en god gryte trenger du:

1-2 ss olje til steking
600g kjøttdeig
150g bacon
3 store sharlottløk
1 stor gulrot
2 stangselleri stenger
100g sjampinjong
500g plommetomater
250g cherry tomater
6ss hjemmelaget pesto
3 fedd hvitløk
2 stk laubærblader
3 kvister rosmarin (bladene)
1 god neve basilikum
1 ts oregano
4 tørka chili
1 terning kjøttbuljong
2.5dl rødvin

Start med å kutte opp baconet i strimler og surr det i gryta med litt olje og finhakket hvitløk. Tilsett kjøttdeig og stek videre samtidig som du hakker kjøttdeigen i mindre biter. Tilsett pesto og vin når  kjøttdeigen er gyllenbrun. La dette stå og putre mens du hakker opp gulrot og stangselleri i strimler og tilsetter gryten. Kutt opp soppen i terninger, skjær sjarlottløk opp i skiver, plommetomater i terninger, cherrytomater i to og ha alt opp i gryten og la det småkoke videre.

Tilsett to hele laubaærblader og ta bladene av stilkene på rosmarinen og legg bladene i gryten. Hakk opp eller knus den tørkede chilien og skjær basilikum i tynne strimler før du har det i bolognesen sammen med kjøttbuljongterning og oregano.
La gryta stå og småputre i 30 minutter.

Server rykende varm med kokt spaghetti.