Til et nybakt frokostbrød trenger du:
350 gram siktet hvetemel
100 gram sammalt hvete, grovmalt
100 gram sammalt hvete finmalt
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts akasie-honning
1 ss rapsolje med nøtte og mandelekstrakt
4 dl temperert vann
Kvelden før blander du de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann, olje og honning. Bland vått og tørt sammen til en deig. Hold tilbake på litt av hvetemelet og juster til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken natten over.
Deig som er ferdig brettet og lagt til heving med skjøten ned. |
Dekk til deigen med bakebollen og la den etterheve 45 minutter til en times tid. Nå er det tid til å fyre opp i peisen og ta seg en delig kopp kaffe...
Sett jerngryten med lokk inn i ovnen og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet. Til dette brødet bruker vi en jerngryte med stor diameter slik at brødet får lov til å legge seg utover. Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en hul lyd når du banker på undersiden.
Ta brødet ut av ovnen og avkjøl det på rist. Det kan gjerne spises varmt, men det er litt enklere å skjære hvis det får hvile litt først.