Sauce mornay er egentlig bare en enkel hvit saus med ost. Opprinnelig ble det brukt Gruyèreost i denne sausen, men du kan variere typen ost etter hvilke smak du ønsker. Her har vi brukt den gode västerbottensosten fra Sverige.
Her er det så mange gode smaker at du overhode ikke kommer til å tenkt på at dette faktisk er en vegetarpizza! Den er så god at den raskt kan bli en ny favoritt - selv blandt alle de pizzaene vi har på menyen!
Sauce Mornay med västerbottensost:
- 20 gram smør
- 15 gram hvetemel
- 1,5 dl melk
- 100 gram västerbottensost
- Cambozola ost (eller annen blåmuggost)
- Rødløk
- Pepper
- Pizza-ost
- Valnøtter
- Akasiehonning
- Lime
- Ruccola
Start som vanlig med å lage pizzabunn. Når pizzabunnen står til heving starter du på sauce mornay med västerbottensost. Du kan selvsagt bruke andre oster, men sausen blir beste hvis du bruker oster med god og kraftig smak.
Smelt smøret på middels varme i en liten kjele og ha i melet mens du pisker godt med en visp. Ha i litt og litt av melken. Fortsett å piske hele tiden. La sausen få et oppkok mellom hver gang du tilsetter melk. Riv västerbottensosten og ha den i melkeblandingen. La osten smelte mens du rører jevnt. Smak til med pepper. Mengden vi har angitt her gir ca. 3 dl sauce mornay, noe som burde være nok til 3-4 store pizzaer.
Kjevle ut pizza-emnene og legg et lag sauce mornay på bunnen. Fordel cambozola ost (eller annen blåmuggost) og rødløkringer over osten og dryss over litt nykvernet pepper. Fordel litt av den osten du foretrekker til pizza over bunnen. Du trenger ikke mye ost på toppen av pizzaen siden den allerede har ost i sausen og i toppingen, men litt synes vi likevel er godt...
Stek pizzaen midt i ovnen på 220 grader i 10-12 minutter. Sett gjerne på grillen de siste minuttene, men pass på så den ikke blir for mye stekt!
Ta pizzaen ut av ovnen når du er fornøyd med den og strø over ruccola og valnøtter før du har drypper litt akasiehonning over pizzaen. Server med limebåter.