søndag 29. januar 2017

Pizza med sauce Mornay, blåmuggost og honning

Dette er en en pizza i den hvite familien, men i stedet for rømme- eller crème fraîche-basert pizzasaus har vi laget en sauce mornay som vi bruker som saus på pizzabunnen.

Sauce mornay er egentlig bare en enkel hvit saus med ost. Opprinnelig ble det brukt Gruyèreost i denne sausen, men du kan variere typen ost etter hvilke smak du ønsker. Her har vi brukt den gode västerbottensosten fra Sverige. 


Her er det så mange gode smaker at du overhode ikke kommer til å tenkt på at dette faktisk er en vegetarpizza! Den er så god at den raskt kan bli en ny favoritt - selv blandt alle de pizzaene vi har på menyen!

Sauce Mornay med västerbottensost:
  • 20 gram smør
  • 15 gram hvetemel
  • 1,5 dl melk
  • 100 gram västerbottensost
Topping til pizzaen før den settes i ovnen:
  • Cambozola ost (eller annen blåmuggost)
  • Rødløk
  • Pepper
  • Pizza-ost
Topping til pizzaen når den kommer ut fra ovnen:
  • Valnøtter
  • Akasiehonning
  • Lime
  • Ruccola

Start som vanlig med å lage pizzabunn. Når pizzabunnen står til heving starter du på sauce mornay med västerbottensost. Du kan selvsagt bruke andre oster, men sausen blir beste hvis du bruker oster med god og kraftig smak.

Smelt smøret på middels varme i en liten kjele og ha i melet mens du pisker godt med en visp. Ha i litt og litt av melken. Fortsett å piske hele tiden. La sausen få et oppkok mellom hver gang du tilsetter melk. Riv västerbottensosten og ha den i melkeblandingen. La osten smelte mens du rører jevnt. Smak til med pepper. Mengden vi har angitt her gir ca. 3 dl sauce mornay, noe som burde være nok til 3-4 store pizzaer.

Kjevle ut pizza-emnene og legg et lag sauce mornay på bunnen. Fordel cambozola ost (eller annen blåmuggost) og rødløkringer over osten og dryss over litt nykvernet pepper. Fordel litt av den osten du foretrekker til pizza over bunnen. Du trenger ikke mye ost på toppen av pizzaen siden den allerede har ost i sausen og i toppingen, men litt synes vi likevel er godt...

Stek pizzaen midt i ovnen på 220 grader i 10-12 minutter. Sett gjerne på grillen de siste minuttene, men pass på så den ikke blir for mye stekt!

Ta pizzaen ut av ovnen når du er fornøyd med den og strø over ruccola og valnøtter før du har drypper litt akasiehonning over pizzaen. Server med limebåter.

Gulrotkake

Gulrotkake er utrolig saftig og godt og finnes i utallige varianter. Denne oppskriften på gulrotkake har vært med meg siden studietiden på midten av 90 tallet. Først gang jeg lagde denne kaken var i 1996 på studenthybelen til en veldig god venninne. Gulrotkake var på denne tiden en ny kake for oss og det var selvsagt spennende å prøve å lage den selv...

Vi var ikke veldig drevne på kakebaking, nylig flyttet hjemmefra som vi var, og gjorde derfor flere feil som skulle få konsekvenser for det ferdige resultatet... Den første feilen vi gjorde var å lese feil i oppskriften og i stedet for 6 dl revne gulerøtter tok vi 6 revne gulrøtter. Dette kunne selvsagt gått fint hvis det ikke var for at vi hadde kjøpt veldig flotte, store og saftige gulrøtter og ferdig revet var nok disse seks gulrøttene nærmere 12 dl enn de 6 dl vi skulle ha. Videre oppdaget vi at den oljen vi hadde brukt var olivenolje og ikke en mer smakløs olje som f.eks solsikkeolje eller rapsolje.

Kaken stekte og stekte, men den ble liksom aldri ferdig på grunn av den store mengden saftig raspet gulrot... og da vi endelig valgte å ta den ut av ovnen og prøvesmakte på den meget deigete kaken var ikke smaken helt slik som gulrotkakene som var begynt å komme på kafeene...


Jeg har lagd gulrotkake etter denne oppskriften mange manger siden den gang med nydelig resultat, men jeg tror ikke jeg husker noen av dem så godt som den første katastrofale gangen!


Til en gulrotkake trenger du:
  • 4 egg
  • 4 dl sukker
  • 4 dl hvetemel
  • 2 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 dl smakløs olje, f.eks rapsolje
  • 6 dl revne gulrøtter
  • 100 gram hakkede mandler

Rør egg og sukker til eggedosis. Mens egg og sukker visper skreller du gulrøttene og river dem på rivjernet. Hvor grovt du river er litt opp til deg, men vi pleier å rive gulrøttene ganske fint. Hakk opp mandlene og mål opp resten av ingrediensene slik at du har dem klare. Du kan droppe mandlene hvis du ikke ønsker å ha mandler i kaken, men vi liker den best med mandler.

Finn frem en springform på ca 24 cm i diameter og smør bunn og kanter godt med litt smør. Pass på at du smører kantene helt opp da kaken vil heve seg opp til kanten på formen.

Når egg og sukker har blitt en hvit eggedosis tilsetter du resten av ingrediensene og blander alt til en jevn røre. Bruk en slikkepott og ikke kjøkkenmaskinen til å blande alle ingrediensene sammen.
Hell røren i den ferdigsmurte springformen og stek gulrotkaken på 180 grader i ca. 60 minutter.
Hvor høyt i ovnen du setter inn kaken er avhengig av steke-egenskapene til ovnen din. Vi pleier å sette den inn midt mellom det laveste nivået og midt nivået i ovnen.

Ta kaken ut av ovnen og sett den til avkjøling på benken. Når kaken er avkjølt kan du lage ostekrem til å pynte kaken med. Vi synes det er godt med et litt godt lag med ostekrem, og denne porsjonen er derfor ganske stor:
  • 250 gram naturell smøreost
  • 100 gram smør
  • 8 dl melis
  • 4 ts vaniljesukker
Alle ingrediensene blandes og vispes til en glatt glasur. Fordel glasuren både på kanter og på toppen av gulrotkaken og pynt kaken.


lørdag 14. januar 2017

Hummus

Hummus kommer opprinnelig i fra midtøsten og er en paste som ofte blir brukt som tilbehør til andre retter sammen med godt brød. Hovedingrediensen er kikerter som fungerer som en base sammen med sitronsaft, tahini og hvitløk. Du kan smaksette hummusen ytterligere alt etter hvilke smaker du liker - her har vi brukt spisskummen og paprika i tillegg.


Hummus inneholder tahini, som er en masse laget av malte sesamfrø. Du finner tahini i matbutikker med godt utvalg eller asiatiske grønnsaker. Hvis du ikke fått tak i tahini kan du bruke litt sesamolje i stedet.

Til en skål hummus trenger du:

1 boks kikerter (240 gram)
1 ts salt
2 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
1 sitron
2 ss tahini
1 ts paprikapulver
1 ts spisskummenpulver

Vi bruker kikerter på boks som er ferdig kokte, men du kan selvsagt koke kikertene selv også.
Start med å helle bort halvparten av saften i kikerterboksen. Resten kan du bruke til å spe på med litt fuktighet om behov, så hell det oppi en kopp.  Ha kikertene oppi en beholder som passer til stavmikseren din eller i en blenderen sammen med hvitløk, paprikapulver, olivenolje, spisskummenpulver og tahini. Kjør ingrediensene til en jevn masse.

Blir blandingen for tørr bruker du litt og litt av saften fra boksen med kikerter som du har tatt vare på og sper på mens du bruker blenderen/stavmikseren og får en fin jevn hummus. Smak til med salt og saft fra sitronen.

Ringle litt god olivenolje over og eventuelt litt paprikapulver og server hummusen som tibehør til grillmat eller som en del av tapasen sammen med godt brød.


fredag 13. januar 2017

Eltefritt grovt brød med havrekli og kruskakli

Vi blir aldri lei av nybakt brød! Det er en helt uslåelig å kjenne lukten av nybakt brød spre seg på kjøkkenet når du begynner å bli sulten og det er på tide å dekke bordet for å spise lunch.

Her har vi tilsatt litt havrekli og kruskakli i deigen og oppnår et ganske grovt brød som metter godt samtidig som det er luftig.  Når du skal lage eltefrie grovbrød er det viktig å ikke ha for mye grovt i deigen - det blir vanskeligere og vanskeligere å få brød som hever godt jo mer grovt du tilsetter. Dette brødet har ca 50 % grovt mel og 50 % hvetemel. Vår opplevelse er at det i eltefrie brød er vanskelig å få brødet så veldig mye grovere enn dette uten at det blir et litt tungt/massivt brød.



Med eltefri bakst starter du med noen minutters arbeid kvelden før, og noen minutter innimellom dagen etter og er nok den bakemåten som krever minst innsats - og nesten altid gir det et vellykket resultat.

Til et brød trenger du:

300 g hvetemel
100 g sammalt hvete, finmalt
100 g sammalt hvete, grovmalt
50 g havrekli
50 g kruskakli
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts akasiehonning
1 ss olje
5 dl temperert vann

Ha alle tørre ingredienser i en stor bakebolle, men hold igjen litt av hvetemelet slik at du kan justere med mel til du har en passe deig. Bland de tørre ingrediensene lett sammen og tilsett romtemperert vann olje og honning. Hvis du ikke har temperert vann kan du ha vannet i vannkokeren og sette den på noen sekunder slik at det kalde vannet fra springen varmes litt opp. Husk at vannet kun skal være romtemperert, ikke varmt eller lunkent. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott. Deigen skal ikke flyte utover, men er gjerne litt klissete.

Dekk bakebollen med plast og sett den på kjøkkenbenken til heving. Deigen skal nå stå og heve seg over natten. Den lange hevetiden på 10-20 timer gjør at du selv kan styre når du ønsker at brødet skal være ferdig.

Når det er rundt tre timer til du skal spise brødet må du igjen vie deigen noen minutters oppmerksomhet. Strø godt med mel på benken og hvelv deigen ut på melet med hjelp av en slikkepott. Deigen vil flyte litt utover og er veldig klissete - det er helt greit! Dra litt i deigen og brett fliken du har dratt i inn til midten av deigen. Gjenta denne øvelsen rundt og rundt på deigen til det begynner å bli vanskelig å brette den mer.

Strø godt med mel på en pizza-spade eller en skjærefjøl og legg deigen til heving på melet med skjøtene ned. Sett bakebollen over deigen og la brødet etterheve på kjøkkenbenken i 1 1/2 -2 timer. Når det er 1/2 time igjen av hevetiden setter du jerngryten med lokket på inn i ovnen på nederste rille og setter ovnen på 250 grader.

Ta jerngryten ut av ovnen, husk den er varm! Overfør brødet så forsiktig som du kan opp i gryta og rist litt forsiktig på den slik at brødet sklir på plass. Sett på lokket og stek brødet oppi gryten i 30 minutter på 250 grader. Når det har gått 30 minutter tar du av lokket og dunker forsiktig på brødet. Hvis det lager en hul lyd og du er fornøyd med sprøheten i skorpen tar legger du brødet til avkjøling på en rist. Hvis brødet ikke er helt ferdig eller du ønsker sprøere skorpe steker du brødet 5 minutter til uten lokk.

Avkjøl brødet på rist en liten stund før det spises, det blir litt letter å skjære skiver av brødet når det er noe avkjølt.


Nyt!

Grove vafler med havregryn

Vafler smaker utrolig godt og passer i mange sammenhenger. Denne oppskriften er med litt grovere mel og havregryn og kan fint brukes som erstatning for brødskiva til en bedre lunch.


Til ca. 15 trenger du:

3 egg
2 ss sukker
4 dl kefir
5 dl lettmelk
1 ts bakepulver
1 ts natron
5 dl sammalt hvete, finmalt
3 dl havregryn
50 gram smeltet margarin

Start med å røre sammen egg og sukker for hånd og bland inn kefir og lettmelk. Rør sammen mel, havregryn, bakepulver og natron og tilsett det tørre i melkeblandingen samtidig som du rører godt slik at du ikke får klumper. Smelt til slutt margarin og tilsett den smeltede margarinen i en stråle mens du rører. Sett vaffelrøren til side og la den stå og svelle i 20-30 minutter.

Pensle vaffeljernet med smeltet margarin og stek vaflene til de er gyldne. Server vaflene mens de er varme med nyrørte bær eller brunost. De smaker også nydelig med salat, litt grov postei og charlottløk!

Vafler smaker aller best når de er varme og nystekte så du kan gjerne lage vaffelrøren på forhånd og steke etter hvert som ønskene om flere vafler kommer.... Hvis du har vaffeljern for bål er en god løsning å helle røren over på en stor rengjort melkekartong med vid skrukork og ta røren med på tur. En populær turmat både for store og små, men det krever som sagt et vaffeljern for bål.