søndag 12. februar 2017

Po-thai-toes

Til enkelte thailandske retter hender det at vi ikke føler at det passer med ris eller nudler, og da er disse smakfulle po-thai-toesene midt i blinken. Vi serverer dem til grillet eller stekt kjøtt, men de passer også perfekt som en egen rett hvis du skal lage et asiatisk inspirert koldtbord.

Til en god skål med  Po-thai-toes trenger du:
  • 1 kg poteter
  • 2 ss fish sauce
  • 4 ss oliven olje
  • 4 ss lime juice
  • 2 fedd hvitløk
  • 5 cm frisk ingefær
  • 1 liten rød chili
  • salt og pepper
  • 2 ss frisk koriander
  • 2 ss knuste ristede peanøtter
Kok opp potetene og la dem småkoke i 20 minutter, til de er gjennomkokte. Hell av vannet og la potetene tørke. Skjær potetene opp i grove båter.

Rens hvitløken, ingefær og chili før du kapper dem opp i småbiter og bruk en morter til å knuse alt til en paste. Hell fish sauce, oliven olje, lime juice og pasten opp i en bolle og rør rundt. Tilsett potetbåtene og bland sausen med potetene. Hell innholdet i bollen over i et serveringsskål og strø over oppskåret frisk koriander og knuste peanøtter.

Server Po-thai-toes som tilbehør til thailandsk grillmat eller som en rett på et asiatisk koldtbord.

Andebryst med appelsin og madeira saus

Denne retten er inspirert av den klassiske franske retten Duck à l´orange men vi har her brukt andebryst, og ikke en hel and. Andebrystene er både lettere å få tak i og enklere å steke slik at du får den perfekt rosa i midten og sprø i skinnet.

Andebryst er alltid en vinner hos oss og her er den fulgt av en søt og syrlig saus som hever smaken på andekjøttet enda mer! Sausen gjør mye av smaksopplevelsen og sammen med litt friske appelsinfileter er dette en helt utsøkt rett som kan serveres de mest kresne.

Til en god middag til to trenger du:

2 andebryst
2 ss sukker
2 dl madeira
2 dl god appelsinjuice
2 ss konsentrert viltfond
2 ss smør
salt
pepper

garnityr:
zest av appelsin
appelsinfileter

Start med å sette stekeovnen på 125 grader, den skal nemlig brukes til å ha andebrystene i etter at du har stekt dem på pannen.

Smelt sukkeret i en liten gryte på middels varme til det er lyst gyllen-brunt. Tilsett appelsinjuice  og madeira og rør til det smeltede sukkeret har løst seg opp. Det er ingen fare hvis det freser og du plutselig føler at du her knekk på bunn av gryta - det løser seg opp mens du rører. Tilsett deretter viltfond og og la sausen småkoke til den er redusert til halvparten (ca 2 dl). Smak til med salt og pepper hvis det er behov for det. Sett deretter sausen til side mens du ordner med kyllingbrystene.

Dersom du har frosne andebryst er det best å tine disse sakte. Ta dem ut av fryseren dagen før og la dem tine  i kjøleskapet til dagen etter. Ta ut andebrystene fra kjøleskapet en times tid før de skal steikes slik at de tempereres. 


Skjær ca 1x1 cm ruter på i skinnet på andebrystet. Du skal kun skjære i fettet, men ikke ned og inn i kjøttet. Gni andebrystene godt inn med salt og pepper på begge sidene.

Vi pleier å steke andebrystene i en stekepanne. Den skal være tørr og kald når du legger andebrystet med skinnsiden ned i pannen. Sett på middels til sterk stekevarme og la andebrystet ligge og steke til skorpen blir gyllen brun og sprø (ca 2-3 min). Pass på så den ikke blir svidd. Snu deretter andebrystene og stek videre på andre siden til de har fått en fin og gylden farge. 

Når andebrystet er brunet på begge sider legger du legge dem i en ildfast form. Bruk steketermometer for å være sikker på å få et perfekt resultat. Ta ut andebrystene fra ovnen når de har en kjernetemperatur på 57 grader. La andebrystene ligge og hvile i ca. 10 minutter. Kjernetemperaturen stiger noe etter at du har tatt dem ut av ovnen så de skal nå ha en kjernetemperatur på ca. 60 grader. Andebrystene vil da være rosa i midten og sprø i skinnet.

Mens andebrystene hviler fiver du zesten av en appelsin. Pass på at du kun får med den gule delen av skallet, den hvite delen er nemlig beisk. Skjær bort resten av skallet med og skjær ut appelsinfileter  mellom hinnene. Zest og appeslinfiletene brukes til garnityr når du serverer.

Varm opp sausen og visp inn smøret. Skjær opp andebrystene i forholdsvis tynne skiver og server med pannestekte potetbåter med salt og pepper. Pynt med zest av appelsin og appelsinfileter.

tirsdag 7. februar 2017

Pulled pork burger med BBQ saus

Pulled pork burger er utrolig godt! Saftig sakte-stekt kjøtt godt blandet sammen med hjemmelaget BBQ saus og toppet med noen store flotte syltagurkskiver er en god og kraftig smaksopplevelse.


Pulled pork lager seg nesten selv i ovnen og når den står der i varmen og blir bedre og bedre kan du finne på noe annet. Du gnir bare kjøttet inn med litt rubbing, legger kjøttet i en stor ildfast form og putter i ovnen! Kjøttet skal stå i minst 4-6 timer på 150 grader, så du har god tid til en skitur eller en tur på skøyter med ungene!

Til pulled pork trenger du:

  • Svinekjøtt 2-4 kg. Vi har her brukt et stort stykke nakkekoteletter uten bein på 2-3 kg, men her kan du se hva du finner av større kjøttstykker av svin i butikken.
  • Sennep
  • 2 ss hvitløkspulver
  • 2 ss løkpulver
  • 2 ss paprikapulver
  • 2 ts chilipulver
  • 3 ss brunt sukker
  • 1 ss salt 
  • 1 ss pepper
  • 2 mellomstore løk
  • 1 ss five spice krydder

Sett ovnen på 150 grader slik at den varmes opp mens du klargjør kjøttet.
Stykket vårt med nakke-kjøtt hadde endel fett rundt kjøttet. Om det ikke er så alt for mye kan du bare la fettet sitte på når du tilbereder kjøttet, det gir kjøttet en saftig smak når det er ferdigstekt. Om det er mye fett på utsiden av kjøttet, så kan det med trygghet skjæres  bort med en skarp kniv.

Gni kjøttet inn med et tynt lag med sennep før du finner frem en skål og blander hvitløkspulver, løkpulver, paprikapulver, chilipulver, five spice krydder, brunt sukker, salt og pepper godt sammen.
Gni kjøttstykket inn på alle sider med krydderblandingen.

Skjær opp løken i skiver og løs ringene fra skivene. Dekk bunnen i en ildfast form med løken. Legg det ferdig krydrede kjøttstykket oppå løkringene og sett formen inn i ovnen. Dekk til den ildfaste formen med sølvfolie. På den måten lukker du inne fuktigheten slik at kjøttet ikke blir tørt. La kjøttet stå i 2-3 timer før du tar av folien. La kjøttet stå i ovnen i 2 nye timer uten folie.

Mens kjøttet steker lager du hjemmelaget BBQ saus og hvis du ikke skal på skitur (dette er skrevet på vinteren) kan du også lage hjemmelagde hamburgerbrød. Men det er klart - har du dratt på skitur så klarer du deg med kjøpte hamburgerbrød også... Selv om det ikke er like godt!

Steketiden vil være avhengig av hvor stort kjøttstykket ditt er. For å sjekke om kjøttet er ferdig kan du bruke to gafler og prøve å få løst litt kjøtt. Dette skal gå enkelt og greit om kjøttet er ferdig. Når  kjøttet er ferdigstekt tar du det ut av ovnen og lar det stå å hvile i 10-15 minutter under folien før du  drar kjøttet fra hverandre med gafler. 

Når du har dratt kjøttet fra hverandre legger du strimlene med kjøttet tilbake i den ildfaste formen der du har smørmyk løk og veske fra stekingen. Tillett 2-3 dl med hjemmelaget BBQ saus til kjøttet og bland kjøtt, BBQ saus, løk og stekesky godt. Sett så den ildfaste formen inn igjen i ovnen og skru opp temperaturen til 180 grader og la kjøttet stå i 10 minutter.

Serveres enkelt og greit i et hamburgerbrød med syltagurk og eventuelt litt ekstra BBQ saus. 


lørdag 4. februar 2017

Hjemmelaget BBQ saus

Hjemmelaget BBQ saus er utrolig mye bedre en den du få kjøpt i butikken, og i tillegg har du større mulighet til å variere styrke og smak når du lager din egen BBQ. Denne oppskriften kan du røre sammen på to minutter, deretter skal den bare så og putre for seg selv i 40 minutter.




Denne enkle og gode BBQ sausen kommer til å gjøre deg forundret på hvorfor du ikke har laget den selv før. Når du først har vent deg til smaken av hjemmelaget BBQ saus er det vanskelig å akseptere den ferdigkjøpte i butikken.

Til et stort glass BBQ saus trenger du:

  • 2 ss smakløs olje (f.eks solsikkeolje)
  • 1 løk
  • 3 hvitløksfedd
  • 4 dl ketchup (vi bruker Heinz)
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 dl vann
  • 3 ss lønnesirup
  • 1 dl brunt sukker
  • 2 ss dijon sennep
  • 1 ss røykt paprikapulver
  • 1 ss paprikapulver
  • 2 ts chilipulver
  • 2 ss worcestershire saus
  • Smak til med salt og pepper

Start med å ha litt olje i en kasserolle og sett den på litt over middels sterk varme. Det er viktig at dette er en smakløs olje slik at ikke smaken på oljen gir smak på sausen. Finnhakk løken og hvitløken og fres løken i 1-2 minutter i kjelen. Tilsett deretter ketchup, hvitvinseddik, vann, lønnesirup, brunt sukker, sennep, paprikapulver, røkt paprika pulver, chilipulver og worcestershire saus og rør rundt.

BBQ sausen skal stå og småputre i ca. 40 minutter. Husk å røre innimellom slik at den ikke svir seg. Når det er ca. 10 minutter igjen av koketiden bruker du en stavmikser til å jevne ut sausen.

I starten vil det lukte litt overveldende fra ketchupen og fra hvitvinseddiken. Dette kommer til å roe seg veldig når sausen har kokt en liten stund.

BBQ kan blant annet brukes til spare ribs, hamburgere, diverse grillkjøtt med mye mer.


Nyt!

Hjemmelagde loffhorn

Disse hornene er supergode og passer perfekt når du har lyst på litt ekstra godt til lunch... Hos oss forsvinner de ofte før de har blitt kalde.  Gutta spiser dem nemlig gjerne varme med kun litt smør på som smelter ned i hornet...


Hvis du har det travelt kan du i denne oppskriften kutte litt ned på hevetiden. Hvor lenge du lar deigen og hornene heve må du nesten se litt an, men deigen hever raskt og flott så en litt kortere hevetid går helt fint.

Til 16 horn trenger du:

3 dl melk
50 gram gjær (1 pakke)
1 ts salt
2 ts sukker
100 gram margarin
Ca. 500 gram siktet hvetemel

Start med å la margarinen ligge ute på kjøkkenbenken en liten time før du begynner å bake.

Finn frem bakebollen og ha det meste av hvetemel i bollen. Skjær margarin i små terninger og ha dem i melet. Bruk hendene og smuldre smøret i melet slik at det ikke er noen store biter med margarin igjen i melet. Melet skal se ut som vanlig mel uten klumper, men hvis du klemmer det sammen i hånden vil det så vidt klebe seg sammen.

Varm melken til den er lunken og rør ut gjæren. Tilsett salt og sukker og ha væsken over i melblandingen. Elt deigen i 10-15 minutter til en smidig men ikke for fast deig. Juster med hvetemel hvis det er behov for det. Deigen skal slippe kantene i bakebollen. Dekk deigen med et rent kjøkkenhåndkle og la den heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter til en time.

Hvelv deigen ut på bakebordet og del den i to emner. Kjevle emnene ut til hver sin sirkel, ca. 40 cm i diameter. Del hver sirkel i 8 spisser. Vi bruker vanligvis et pizzahjul til å dele opp i trekanter.

Rull hver spiss fra den brede siden og inn mot spissen. Legg det rullede hornet med spissen ned på et bakebrett og bøy hver av sidene slik at det dannes et horn. Dekk hornene med et rent kjøkkenhåndkle og la dem heve til dobbel størrelse, ca en time.

Visp sammen et egg og pensle hornene. Stek hornene midt i ovnen på 220 grader i 12-15 minutter.
Avkjøl på rist.