Nå som appelsinene er ordentlig gode på smak er det deilig å lage appelsimarmelade! Appelsinmarmelade passer sammen med litt ost på frokostbordet særlig godt passer den til kraftige blåmuggoster. Et hjemmelaget glass med appelsinmarmelade kan også være en fin liten gave hvis du skal bort på middag
eller til venner på ost og kjeks.
Til 3 store glass trenger du:
1,5 kilo appelsiner
1 sitron
5 dl vann
1-1,5 kg sukker
Start
med å vaske appelsinene og sitronen godt. Vi kjøper gjerne økologiske appelsiner og sitroner, særlig når du som her i denne marmeladen skal bruke både skallet og fruktkjøttet føles det bedre med økologisk dyrket frukt.
Skjær appelsinene og
sitronen først i to og deretter i tynne halvmåner. Her er det lurt å
bruke en skarp kniv slik at du må presse minst mulig og ikke får all
saften fra klementinene ut over skjærebrettet. Vi har best erfaring med
en meget skarp kniv med tagger. Vi synes det blir best med tynne
strimler av skallet og skjærer derfor bort "skalken" på de halve
sitrusfruktene før vi skærer så tynne halvmåner som mulig, men det er jo opp til deg hvordan du vil ha det. Det er også mulig å ta bort en del av skallet hvis du ikke er så glad i appelsinskallet i marmeladen.
Legg
den oppskårne frukten i en gryte og tilsett vann. La gjerne steinene
fra appelsinene bli med opp i gryten, steinene hjelper nemlig til med å
få marmeladen tykk. Hvis du ikke orker å plukke ut steinene etter at
marmeladen er ferdig kan du legge steinene i et gasbind og koke det
med i gryten, men vi plukker bare opp steinene mot slutten av koketiden.
Gjør du det på denne måten risikerer du å glemme en sten eller to, men
vi tenker at det er noe av sjarmen med å ha hjemmelaget marmelade.
La fruktmassen koke forsiktig opp
og la det stå å småkoke med lokket på i en times tid mens du rører en
gang innimellom. Etter en times tid tilsetter du sukker. Smak deg litt
til og se hvor mye sukker du trenger. Vi synes det smaker best når den
litt syrlige smaken av sitrusfruktene kommer til sin rett, men her er
det rett og slett smak og behag... Etter at du er fornøyd med smaken på
marmeladen koker du marmeladen videre til den har passe konsistens. I
denne siste kokeperioden tar du av lokket på gryten slik at en del av
vannet fordamper. Hvor lang tid det tar å få riktig konsistens på
marmeladen varierer litt, men 40 minutter til en time er ikke så
urimelig. Mot slutten av koketiden begynner du å plukke ut appelsinsteinene som har kokt med i marmeladen.
Stereliser
noen fine syltetøyglass enten ved å koke opp syltetøyglassene og
lokkene i en stor gryte eller ved å bake dem i ovnen på ca 100 grader.
Hvilke metode vi bruker varierer litt alt etter hvor store mengder glass
vi trenger, men glassene bør varmebehandles minst 10 minutter. Sørg for
at glassene er helt tørre før du overfører appelsinmarmeladen til
glassene mens den enda er kokende varm. Sett på lokket og snu glassene
opp ned
slik at de står med lokket ned. Grunnen til dette er at det kokende
innholdet da vil dekke lokket og vil forhåpentligvis drepe eventuelle
mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil
innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket. En
god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset
(klikklokk skal ikke ha
poppet ut). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og
innholdet må regnes som ferskvare. Oppbevar marmeladen kjølig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar