Det er noe ekstra stas med hjemmelagede lefser og tradisjonen tro er disse lefsene supre når du ønsker å by på noe ekstra!
Hvis du først har laget disse lefsene en gang så vil jeg tro du lager
dem på nytt. De kan brukes både som en liten rett sammen med
velkomstdrinken, som en forrett eller som en del av tapasbord. I tillegg passer de perfekt til kaffen litt senere på kvelden.
Prøv
lefseruller med spekeskinke og ruccula eller lefseruller med røkelaks
og hvis du har lyst på noe ekstra godt til kaffen kan du prøve deg på
disse dessertlefsene.
Til ti lefser trenger du:
200 gram margarin
1/2 liter helmelk
100 gram semulegryn
2 ss sukker
ca. 500 gram hvetemel
+ mel til utkjevling
Start med å smelte smøret og tilsett helmelk, sukker og semulegryn. La semulegrynene koke til en grøt og trekk deretter gryten til side slik at grøten avkjøles. Når grøten er lunken tilsetter du ca. 500 gram hvetemel, litt om gangen, og elter til en passe deig. Deigen skal være fast og minne litt om en gjærdeig. Når du er fornøyd med konsistensen på deigen legger du den tilbake gryten og lar den ligge og hvile 30 min til en time.
Del deigen i ti like store emner og finn frem takken. Lefsene skal
stekes på en ren og tørr flate så tørk godt av takken før du skrur den på
litt over middels temperatur.
Ha godt med mel på
bakebordet og arbeid med ett og ett lefseemne om gangen. Ta et emne og
kjevl det til en rund lefse med 40-45 cm i diameter. Kjevle ut lefsen
litt og litt og snu den ofte. Ha hele tiden godt med mel på bakebordet
slik at deigen ikke får mulighet til å klistre seg fast. Dette er ikke
vanskelig å få til men det går med en god del mel i prosessen.
Stek
lefsen på begge sider til den er gylden og begynner å bli stiv. Lefsen
vil krympe en del under steking - en lefse på ca 45 cm i diameter ved
utkjevling vil etter steking ha krympet til litt over 35 cm i diameter.
Stek
alle lefseemnene og fordel dem utover benken. Lefsene kan godt ligge å
stivne noen timer før du stabler dem oppå hverandre. Oppbevar dem tørt i
et rent klede. Lefsene kan godt oppbevares over lang tid.
Når
du skal bruke lefsene skylles hver av lefsene raskt i kaldt vann og
legges i et fuktig kjøkkenhåndkle i 30-60 minutter før de fylles med godt
fyll.
Det er kun fantasien som setter begrensninger på hva du kan fylle disse lefsene med - her er det bare å prøve seg frem til du finner ditt eget perfekte fyll!
Bruk lefsene som en liten rett sammen med
velkomstdrinken, som en forrett eller som en del av tapasbordet eller som en liten godbit til kaffen litt senere på kvelden.
Prøv
lefseruller med spekeskinke og ruccula eller lefseruller med røkelaks
og hvis du har lyst på noe ekstra godt til kaffen kan du prøve deg på
disse dessertlefsene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar