Lefser gjør seg godt både til forrett og på tapasbordet og er både godt og utrolig enkelt! Bedre enn det kan det nesten ikke bli :) Her har vi rundet av den kraftige ramsløken med rømme og serverer dem sammen med røkelaks. En kombinasjon med masse smak samtidig som lefsene holder seg saftige og delikate.
Lefser er også et godt alternativ hvis du ønsker å gjøre noe av det du skal severe klar på forhånd. Disse lefsene klarer seg fint på et fat i kjøleskapet i noen timer før gjestene kommer... så har du tid til å konsentrere deg om noe annet som sikkert må ordnes før gjestene kommer.
Til to store lefser (forrett til 6) trenger du:
200 gram røykelaks
6 ss rømme
4 ss ramsløkpesto
Lag først hjemmelagede lefser. og ramsløkpesto. Lag gjerne lefsene i forveien - du kan lagre lefsene lenge hvis de
ligger tørt og trygt inne i et klede. Hvis du lagrer lefsene over litt tid er det lurt
å legge dem en plass der de er beskyttet mot støt og bevegelse da de
lett kan brekke. Også ramsløkpestoen kan lages på forhånd og oppbevares i kjøleskapet til du skal bruke den.
Skyll hver av lefsene raskt i kaldt vann og
legg dem i et fuktig kjøkkenhåndkle i 60 minutter.
Legg 1-2 ss ramsløkpesto på hver lefse og smør den utover så tynt du kan. Ramsløk er kraftig på smak og du trenger derfor ikke så mye for å få god smak på lefsene. Legg deretter et tynt lag med rømme på hver lefse og topp med røykelaks. Sørg for at du fordeler røkelaksen jevnt utover lefsen.
Rull lefsene fast sammen og skjær
rullene i ca. 3 cm skiver. Vi synes det fungerer best med en skarp kniv
med tagger for å få penest mulige skiver. Hvis du skal du bruke lefsene på
tapasbordet legger du dem pent på et serveringsfat med plastfolie over
og setter dem kaldt. Ta fatet ut av kjøleskapet når du dekker bordet.
Hvis du skal bruke lefsene til forrett passer det med to eller tre til
hver person. Du kan oppbevare de ferdig lagde lefsene i kjøleskapet til gjestene har kommet og legge 2-3 pent på hver asjett. Pynt gjerne med litt ruccola salat og noen ekstra dråper ramsløkpesto.
▼
søndag 21. mai 2017
lørdag 20. mai 2017
After eight iskrem
For mange år siden var vi på familieferie i Spania og leide oss et hus ikke så veldig langt fra Marbella. I løpet av ferien dro vi mye rundt nærområdet og befant oss en av dagene i Fuengirola der vi stoppet i en av de mange iskrembodene og kjøpte oss hver vår store is som vi koste oss med på en benk i nærheten.
Mitt valg av iskrem falt på en after eight is da jeg er veldig glad i det meste som smaker mynte. Det er et valg jeg ikke angret på! Det var rett og slett den beste isen jeg noen gang har smakt! Det er mulig at noe av inntrykket skyldes at vi hadde det hyggelig og at det rett og slett var en fin dag, men det er ikke til å komme bort fra at after eight iskremen var fantastisk god!
I denne varianten var det After eight sjokolader i isen, ikke bare små biter med mint-sjokolade, og jeg tror det var denne kombinasjonen av god iskrem og after eight som ble så vellykket. Glade som vi er i å lage noe nytt og teste ut, var det morsomt å se om det er mulig å finne en kombinasjon som gjenskaper smaksopplevelsen vi hadde på en benk i en tilfeldig gate i Fuengirola.
Vi har tatt utganspunkt i Hellstrøms vaniljeiskrem, som i seg selv er utrolig god og til en god boks med hjemmelaget After eight iskrem trenger du:
5 dl helmelk
2,5 dl kremfløte
200 gram sukker
6 eggeplommer
2 vaniljestenger
200 gram After eight (1 pakke)
Start med å dele vaniljestengene på langs og skrap ut alle frøene så godt du kan. Finn frem en god gryte og kok opp melk og fløte med vaniljestengene og frøene du skrapte ut av oppi. Når melken har kokt opp tar du gryten til side og la melkeblandingen trekke i 20-30 minutter under lokk.
La eggene ligge på kjøkkenbenken en stund før du skal bruke dem. Egg som er romtempererte før bruk vil gi en luftigere og stivere eggedosis en du vil klare å få til med kalde egg som tas rett fra kjøleskapet. Har du glemt å ta eggene ut fra kjøleskapet, kan du legge eggene i en bolle med lunkent vann (ikke varmt), og la dem ligge der noen minutter.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett deretter melkeblandingen i eggedosisen mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Ta blandingen over i en kasserolle og varm opp til ca. 80 grader. Det er viktig at du rører jevnt under oppvarmingen til blandingen tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl før du kjører den i en iskremmaskin til den har blitt til en litt myk iskrem.
Ha iskremen i en form og stikk de fleste After eightene ned i isen. La gjerne noen av after eightene stikke litt opp av iskremen for pynten sin del. Oppbevar formen med iskrem i fryseboksen, men ta den opp en liten stund før du skal servere, slik at isen (og sjokoladen) rekker å mykne litt og du kan lage lekre kuler med After eight iskrem til dem som er så heldig å få det servert. Pynt med resten av after eightene og litt mynteblader når du legge isen i serveringsskåler.
Nytes best under stekende sol!
Mitt valg av iskrem falt på en after eight is da jeg er veldig glad i det meste som smaker mynte. Det er et valg jeg ikke angret på! Det var rett og slett den beste isen jeg noen gang har smakt! Det er mulig at noe av inntrykket skyldes at vi hadde det hyggelig og at det rett og slett var en fin dag, men det er ikke til å komme bort fra at after eight iskremen var fantastisk god!
I denne varianten var det After eight sjokolader i isen, ikke bare små biter med mint-sjokolade, og jeg tror det var denne kombinasjonen av god iskrem og after eight som ble så vellykket. Glade som vi er i å lage noe nytt og teste ut, var det morsomt å se om det er mulig å finne en kombinasjon som gjenskaper smaksopplevelsen vi hadde på en benk i en tilfeldig gate i Fuengirola.
Vi har tatt utganspunkt i Hellstrøms vaniljeiskrem, som i seg selv er utrolig god og til en god boks med hjemmelaget After eight iskrem trenger du:
5 dl helmelk
2,5 dl kremfløte
200 gram sukker
6 eggeplommer
2 vaniljestenger
200 gram After eight (1 pakke)
Start med å dele vaniljestengene på langs og skrap ut alle frøene så godt du kan. Finn frem en god gryte og kok opp melk og fløte med vaniljestengene og frøene du skrapte ut av oppi. Når melken har kokt opp tar du gryten til side og la melkeblandingen trekke i 20-30 minutter under lokk.
La eggene ligge på kjøkkenbenken en stund før du skal bruke dem. Egg som er romtempererte før bruk vil gi en luftigere og stivere eggedosis en du vil klare å få til med kalde egg som tas rett fra kjøleskapet. Har du glemt å ta eggene ut fra kjøleskapet, kan du legge eggene i en bolle med lunkent vann (ikke varmt), og la dem ligge der noen minutter.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett deretter melkeblandingen i eggedosisen mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Ta blandingen over i en kasserolle og varm opp til ca. 80 grader. Det er viktig at du rører jevnt under oppvarmingen til blandingen tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl før du kjører den i en iskremmaskin til den har blitt til en litt myk iskrem.
Ha iskremen i en form og stikk de fleste After eightene ned i isen. La gjerne noen av after eightene stikke litt opp av iskremen for pynten sin del. Oppbevar formen med iskrem i fryseboksen, men ta den opp en liten stund før du skal servere, slik at isen (og sjokoladen) rekker å mykne litt og du kan lage lekre kuler med After eight iskrem til dem som er så heldig å få det servert. Pynt med resten av after eightene og litt mynteblader når du legge isen i serveringsskåler.
Nytes best under stekende sol!
fredag 19. mai 2017
Brenneneslesuppe
Når våren kommer og knoppene begynner å danne et irrgrønt skjær er det mange planter du kan høste i den norske naturen som du kan lage mye godt ut av, noen eksempler er ramsløk, løvetann, karse, syre, brennesler, hanefot/skvallerkål bjørkeblader og mye mer. Noen av disse planene har du kanskje tidligere bare gått forbi uten å tenke over at du kan bruke dem i lekre matretter. I tillegg er det flott å ha et mål for familieturen og ungene synes det er morsomt og stas å være med å plukke inn... Husk hansker hvis det er brennenesler dere er ute etter!
En av de suppene som har imponert oss mest er brenneslesuppe. Brenneslene er best når skuddene er unge og planten ikke har vokst seg større enn 10-15 cm. Som regel er det bare bladene som blir brukt. De fleste tenker på brennesler som et ugress som ikke er godt til noe, men da har de ikke smakt brenneslesuppe enda. Om du googler brennesler vil du finne ut av at den har en mengde fordelaktige påvirkninger på kroppen samt vitaminer og mineraler.
De fleste har vel en eller annen gang brent seg på en brennesle og tenker at det må gjøre vondt dersom man skal spise dem. Da kan det være betryggende å vite at kun etter få sekunder i kokende vann, brenner den ikke lenger.
Til nesten 4 liter brenneslesuppe trenger du:
1/2 kg brennesleblader uten stilk
4 store charlottløk
8 hvitløksfedd
5 terninger grønnsakbuljong
2,5 liter vann
4 dl fløte
1 muskatnøtt
Rapsolje til steking
Salt og pepper
Plukk inn brennenesler, men husk å beskytte hendene når du plukker og renser dem. Fjern stilkene og ta vare på bladene. Legg bladene i kaldt vann og skyll dem rene. Sil av vannet og la neslene stå og dryppe av seg.
Finhakk sjalottløk og hvitløk før du setter på en stor gryte og steker løken og hvitløken til den er gylden. Tilsett litt brennesleblader om gangen. Bladene kommer til å kollapse ganske raskt. Når du har tilsatt alle bladene tilsetter du vann og buljongterninger.
La neslene få et oppkok og la suppen koke i 5 til10 minutter. Bruk en stavmikser og kjør den til du får en jevn, grønn og fin suppe. Tilsett fløte og rasp en muskatnøtten oppi. La suppen få et oppkok, og smak deretter til med pepper og salt, husk at buljongen kan være svært salt, så det er lurt å smake suppen til slik at den ikke blir for salt.
Server brenneslesuppen rykende varm, gjerne med godt brød og litt rømme eller god olivenolje.
En av de suppene som har imponert oss mest er brenneslesuppe. Brenneslene er best når skuddene er unge og planten ikke har vokst seg større enn 10-15 cm. Som regel er det bare bladene som blir brukt. De fleste tenker på brennesler som et ugress som ikke er godt til noe, men da har de ikke smakt brenneslesuppe enda. Om du googler brennesler vil du finne ut av at den har en mengde fordelaktige påvirkninger på kroppen samt vitaminer og mineraler.
De fleste har vel en eller annen gang brent seg på en brennesle og tenker at det må gjøre vondt dersom man skal spise dem. Da kan det være betryggende å vite at kun etter få sekunder i kokende vann, brenner den ikke lenger.
Til nesten 4 liter brenneslesuppe trenger du:
1/2 kg brennesleblader uten stilk
4 store charlottløk
8 hvitløksfedd
5 terninger grønnsakbuljong
2,5 liter vann
4 dl fløte
1 muskatnøtt
Rapsolje til steking
Salt og pepper
Plukk inn brennenesler, men husk å beskytte hendene når du plukker og renser dem. Fjern stilkene og ta vare på bladene. Legg bladene i kaldt vann og skyll dem rene. Sil av vannet og la neslene stå og dryppe av seg.
Finhakk sjalottløk og hvitløk før du setter på en stor gryte og steker løken og hvitløken til den er gylden. Tilsett litt brennesleblader om gangen. Bladene kommer til å kollapse ganske raskt. Når du har tilsatt alle bladene tilsetter du vann og buljongterninger.
La neslene få et oppkok og la suppen koke i 5 til10 minutter. Bruk en stavmikser og kjør den til du får en jevn, grønn og fin suppe. Tilsett fløte og rasp en muskatnøtten oppi. La suppen få et oppkok, og smak deretter til med pepper og salt, husk at buljongen kan være svært salt, så det er lurt å smake suppen til slik at den ikke blir for salt.
Server brenneslesuppen rykende varm, gjerne med godt brød og litt rømme eller god olivenolje.
mandag 15. mai 2017
Blåskjell med ramsløkpesto
For noen dager siden kom minstemann hjem fra skolen med 10-12 flotte blåskjell som han hadde plukket da han hadde vært med klassen på stranda. Skjellene var store og flotte og planen til 7 åringen var at vi skulle ha dem til forrett... Skuffelsen var derfor STOR da verken mamma eller pappa tok sjansen på å tilberede skjellene som i tillegg til å være plukket på meget grunt og antagelig forholdsvis stillestående vann hadde oppholdt seg et ukjent antall timer i en varm og klam skolesekk. For å bøte på skuffelsen lovet vi at vi skulle lage blåskjell ved første og beste anledning!
I denne oppskriften har vi brukt hjemmelaget ramsløkpesto som passer ypperlig til blåskjell. Kraften fra dampingen tilsettes litt kremfløte og på den måten får du en mild og kremet ramsløk-kraft som smaker nydelig. Kraften heller du over blåskjellene ved servering.
Til forrett til 8 personer trenger du:
2 kg blåskjell
3 dl hvitvin
3 dl kremfløte
1-2 ss ramsløkpesto
3 fedd hvitløk
4 sjalottløk
4 ss olivenolje
Salt og nykvernet pepper
Rens og skrubb blåskjellene forsiktig. Hvis du finner skjell som er knust eller som ikke lukker seg når du banker lett på dem skal de kastes.
Finhakk sjalottløk og hvitløk og ha litt olje i en stor gryte. Fres løken en liten stund til den er gylden og tilsett ramsløkpesto. Rør raskt i gryten slik at løk og pesto blandes godt. Tilsett blåskjell og hvitvinen og legg lokket raskt på gryten. Damp skjellene til de har åpnet seg, men husk at dampingen av skjell ikke tar lang tid - hvis du damper dem for lenge risikerer du at de blir seige og smakløse. Kast de skjellene som ikke åpner seg.
Ha i fløte og smak til med salt og pepper. Husk at blåskjellene har en del salt i seg fra før, det er derfor viktig at du smaker til kraften.
Fordel blåskjellene i 8 dype skåler og hell litt av kraften fra gryten over hver porsjon. Server mens blåskjellene er varme, gjerne med et glass hvitvin og kanskje litt godt brød som du kan dyppe i kraften.
I denne oppskriften har vi brukt hjemmelaget ramsløkpesto som passer ypperlig til blåskjell. Kraften fra dampingen tilsettes litt kremfløte og på den måten får du en mild og kremet ramsløk-kraft som smaker nydelig. Kraften heller du over blåskjellene ved servering.
Til forrett til 8 personer trenger du:
2 kg blåskjell
3 dl hvitvin
3 dl kremfløte
1-2 ss ramsløkpesto
3 fedd hvitløk
4 sjalottløk
4 ss olivenolje
Salt og nykvernet pepper
Rens og skrubb blåskjellene forsiktig. Hvis du finner skjell som er knust eller som ikke lukker seg når du banker lett på dem skal de kastes.
Finhakk sjalottløk og hvitløk og ha litt olje i en stor gryte. Fres løken en liten stund til den er gylden og tilsett ramsløkpesto. Rør raskt i gryten slik at løk og pesto blandes godt. Tilsett blåskjell og hvitvinen og legg lokket raskt på gryten. Damp skjellene til de har åpnet seg, men husk at dampingen av skjell ikke tar lang tid - hvis du damper dem for lenge risikerer du at de blir seige og smakløse. Kast de skjellene som ikke åpner seg.
Ha i fløte og smak til med salt og pepper. Husk at blåskjellene har en del salt i seg fra før, det er derfor viktig at du smaker til kraften.
Fordel blåskjellene i 8 dype skåler og hell litt av kraften fra gryten over hver porsjon. Server mens blåskjellene er varme, gjerne med et glass hvitvin og kanskje litt godt brød som du kan dyppe i kraften.
fredag 12. mai 2017
Bjørkebrus
Jada, du leste korrekt. Bjørkebrus!! Barnas turlag på Nesodden laget dette på en tur de hadde nå på våren og vi har latt oss inspirere... Det er viktig å lage bjørkebrus mens bladene på bjørketrærne er i ferd med å springe ut og fremdeles er lysegrønne unge og friske.
Vi må innrømme at vi var litt skeptiske til hvordan en brus smaksatt med bjørk ville bli, men etter å ha laget og smakt på bjørkebrusen så er vi overbeviste! Vi lager gjerne bjørkebrus igjen! Særlig er dette morsomt for de minste og vår minstemann på 7 år koste seg stort med innhøsting av bjørkeblader og ikke minst med å smake.
Bjørkebrusen blir ganske frisk i smak og passer fint som leskedrikk en varm vårdag ute i hagen!
Du trenger:
Farris eller Bris uten smak (avhengig av hvor mye kullsyre du liker)
ca. 3 dl med lysegrønne friske bjørkeblader
ca. 4 ss sukker
ca. 4 dl vann
Kok opp vannet og ta gryten av platen. Ha bjørkebladene og sukkeret i gryten med det varme vannet og la sukkeret løse seg opp. Sørg for at alle bladene er godt dekket av det varme vanne og la det stå og trekke i ca. 5 minutter. Rør rundt og sil så av.
Du vil nå kjenne at det lukter bjørkeskog av vannet.. Det skal vanskelig gjøres å lage mer vår enn det i en gryte på kjøkkenet! Tapp Bjørkevannet på en flaske eller et glass og avkjøl det i kjøleskapet.
Når bjørkebrusen skal serveres legger du en isbit eller to i et glass og har over en del bjørkevann og to deler Farris eller Bris - server omgående!
Hvordan blandingsforholdet mellom bjørkevann og farris/bris er selvsagt en smakssak og her gjelder det å smake seg litt frem. Blandingsforholdet kan også variere fra gang til gang da smaken på vannet gjerne blir litt forskjellig alt etter hvor mye bjørkeskudd du hadde i forhold til vann når du lagde bjørkevannet.
Prøv da vel!
torsdag 4. mai 2017
Hvitvinsdampede hjerteskjell
Hjerteskjell er utrolig godt! Men kanskje litt i dyreste laget å spise seg mett på... Disse hvitvinsdampede hjerteskjellene har vi brukt til forrett og de er virkelig en perfekt start på et festmåltid!
Fordel skjellene i porsjonsskåler og du har en forrett som er lekker å se på samtidig som den ikke metter så alt for mye og gjestene dine har plass til hovedretten. Husk bare å undersøke om noen av gjestene dine er allergisk!
Hjerteskjell er en del av musling-familien og består av over 100 forskjellige arter, der 7 av disse lever langs kysten i Norge. Hjerteskjellene lever nede i sanda, det er derfor ekstra viktig å skylle skjellene nøye, selv om de som oftest kommer rengjort fra butikken.
Som forrett til 4 trenger du:
1 nett hjerteskjell
1 stor sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 neve timian
1,5 dl hvitvin
Olivenolje
Lime
Rens og skrubb hjerteskjellene forsiktig. Hvis du finner skjell som er knust eller som ikke lukker seg skal de kastes. Det er vanligvis ikke så mye å rense bort hvis du har kjøpt skjellene i ferskvaredisken, men vi pleier å gå over dem og skyller dem til sist i rennende kaldt vann slik at du er sikker på å få bort sand fra skjellene.
Finhakk sjalottløk, hvitløk og timian, men spar ca halvparten av timianen til garnityr. Ha litt olje i en stor gryte og fres løken en liten stund til den er gylden. Tilsett hjerteskjellene og ha hvitvin og timian over med det samme. Ha lokket over gryten og damp skjellene til de har åpnet seg. Dampingen av hjerteskjellene tar ikke lang tid - husk at hvis du damper dem for lenge risikerer du at de blir seige og smakløse.
Fordel hjerteskjellene i dype skåler og hell litt av kraften fra gryten over hver porsjon. Dryss over resten av timianen og legg en eller to limbåter på kanten av skålen.
Server mens hjerteskjellene er varme gjerne med et glass hvitvin og kanskje litt godt brød som du kan dyppe i kraften.
Fordel skjellene i porsjonsskåler og du har en forrett som er lekker å se på samtidig som den ikke metter så alt for mye og gjestene dine har plass til hovedretten. Husk bare å undersøke om noen av gjestene dine er allergisk!
Hjerteskjell er en del av musling-familien og består av over 100 forskjellige arter, der 7 av disse lever langs kysten i Norge. Hjerteskjellene lever nede i sanda, det er derfor ekstra viktig å skylle skjellene nøye, selv om de som oftest kommer rengjort fra butikken.
Som forrett til 4 trenger du:
1 nett hjerteskjell
1 stor sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 neve timian
1,5 dl hvitvin
Olivenolje
Lime
Rens og skrubb hjerteskjellene forsiktig. Hvis du finner skjell som er knust eller som ikke lukker seg skal de kastes. Det er vanligvis ikke så mye å rense bort hvis du har kjøpt skjellene i ferskvaredisken, men vi pleier å gå over dem og skyller dem til sist i rennende kaldt vann slik at du er sikker på å få bort sand fra skjellene.
Finhakk sjalottløk, hvitløk og timian, men spar ca halvparten av timianen til garnityr. Ha litt olje i en stor gryte og fres løken en liten stund til den er gylden. Tilsett hjerteskjellene og ha hvitvin og timian over med det samme. Ha lokket over gryten og damp skjellene til de har åpnet seg. Dampingen av hjerteskjellene tar ikke lang tid - husk at hvis du damper dem for lenge risikerer du at de blir seige og smakløse.
Fordel hjerteskjellene i dype skåler og hell litt av kraften fra gryten over hver porsjon. Dryss over resten av timianen og legg en eller to limbåter på kanten av skålen.
Server mens hjerteskjellene er varme gjerne med et glass hvitvin og kanskje litt godt brød som du kan dyppe i kraften.