Jada, du leste korrekt. Bjørkebrus!! Barnas turlag på Nesodden laget dette på en tur de hadde nå på våren og vi har latt oss inspirere... Det er viktig å lage bjørkebrus mens bladene på bjørketrærne er i ferd med å springe ut og fremdeles er lysegrønne unge og friske.
Vi må innrømme at vi var litt skeptiske til hvordan en brus smaksatt med bjørk ville bli, men etter å ha laget og smakt på bjørkebrusen så er vi overbeviste! Vi lager gjerne bjørkebrus igjen! Særlig er dette morsomt for de minste og vår minstemann på 7 år koste seg stort med innhøsting av bjørkeblader og ikke minst med å smake.
Bjørkebrusen blir ganske frisk i smak og passer fint som leskedrikk en varm vårdag ute i hagen!
Du trenger:
Farris eller Bris uten smak (avhengig av hvor mye kullsyre du liker)
ca. 3 dl med lysegrønne friske bjørkeblader
ca. 4 ss sukker
ca. 4 dl vann
Kok opp vannet og ta gryten av platen. Ha bjørkebladene og sukkeret i gryten med det varme vannet og la sukkeret løse seg opp. Sørg for at alle bladene er godt dekket av det varme vanne og la det stå og trekke i ca. 5 minutter. Rør rundt og sil så av.
Du vil nå kjenne at det lukter bjørkeskog av vannet.. Det skal vanskelig gjøres å lage mer vår enn det i en gryte på kjøkkenet! Tapp Bjørkevannet på en flaske eller et glass og avkjøl det i kjøleskapet.
Når bjørkebrusen skal serveres legger du en isbit eller to i et glass og har over en del bjørkevann og to deler Farris eller Bris - server omgående!
Hvordan blandingsforholdet mellom bjørkevann og farris/bris er selvsagt en smakssak og her gjelder det å smake seg litt frem. Blandingsforholdet kan også variere fra gang til gang da smaken på vannet gjerne blir litt forskjellig alt etter hvor mye bjørkeskudd du hadde i forhold til vann når du lagde bjørkevannet.
Prøv da vel!
Hvilken grad skal man koke det opp i?
SvarSlett