fredag 19. mai 2017

Brenneneslesuppe

Når våren kommer og knoppene begynner å danne et irrgrønt skjær er det mange planter du kan høste i den norske naturen som du kan lage mye godt ut av, noen eksempler er ramsløk, løvetann, karse, syre, brennesler, hanefot/skvallerkål bjørkeblader og mye mer. Noen av disse planene har du kanskje tidligere bare gått forbi uten å tenke over at du kan bruke dem i lekre matretter. I tillegg er det flott å ha et mål for familieturen og ungene synes det er morsomt og stas å være med å plukke inn... Husk hansker hvis det er brennenesler dere er ute etter!


En av de suppene som har imponert oss mest er brenneslesuppe. Brenneslene er best når skuddene er unge og planten ikke har vokst seg større enn 10-15 cm. Som regel er det bare bladene som blir brukt. De fleste tenker på brennesler som et ugress som ikke er godt til noe, men da har de ikke smakt brenneslesuppe enda. Om du googler brennesler vil du finne ut av at den har en mengde fordelaktige påvirkninger på kroppen samt vitaminer og mineraler.

De fleste har vel en eller annen gang brent seg på en brennesle og tenker at det må gjøre vondt dersom man skal spise dem. Da kan det være betryggende å vite at kun etter få sekunder i kokende vann, brenner den ikke lenger.

Til nesten 4 liter brenneslesuppe trenger du:

1/2 kg brennesleblader uten stilk
4 store charlottløk
8 hvitløksfedd
5 terninger grønnsakbuljong
2,5 liter vann
4 dl fløte
1 muskatnøtt
Rapsolje til steking
Salt og pepper

Plukk inn brennenesler, men husk å beskytte hendene når du plukker og renser dem. Fjern stilkene og ta vare på bladene. Legg bladene i kaldt vann og skyll dem rene. Sil av vannet og la neslene stå og dryppe av seg.

Finhakk sjalottløk og hvitløk før du setter på en stor gryte og steker løken og hvitløken til den er gylden. Tilsett litt brennesleblader om gangen. Bladene kommer til å kollapse ganske raskt. Når du har tilsatt alle bladene tilsetter du vann og buljongterninger.

La neslene få et oppkok og la suppen koke i 5 til10 minutter. Bruk en stavmikser og kjør den til du får en jevn, grønn og fin suppe. Tilsett fløte og rasp en muskatnøtten oppi. La suppen få et oppkok, og smak deretter til med pepper og salt, husk at buljongen kan være svært salt, så det er lurt å smake suppen til slik at den ikke blir for salt.

Server brenneslesuppen rykende varm, gjerne med godt brød og litt rømme eller god olivenolje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar