Konsistensen eller tykkelsen på granskuddsirupen er avhengig av hvor lenge du lar den koke, så du kan lett bestemme hvordan det endelige resultatet skal være - alt fra tyktflytende karamell (mørke brun) innom honning lignende konsistens (lysere brun med litt rødskjær) til en tyntflytende akasiehonning-konsistens (frisk rosa/rødfarge). Husk at sirupen tykner en del når den blir avkjølt.
Vi har i år laget tre varianter av granskuddsirupen, og ingen av dem har blitt helt like. Den kraftigste er en tykk sirup med ganske intens smak og mørk farge, de to andre er tynnere og friskere i smak med rosa/røde farge. De to siste kan helles fra flasker, selv om den ene renner ganske sakte, den første bruker vi honningskje på.
Det er lett å lage granskuddsirup - du trenger bare 3 ingredienser:
- Granskudd
- Vann
- Sukker
La granskuddene koke med lokk i 30 minutter på middels sterk varme. Vi synes det var koselig med den varme granlukten som bredte seg i huset mens dette sto og putret på komfyren, men det er ikke fritt for at det luktet skog i hele huset!
Sil av granskuddene, enten gjennom et rent klede eller med en sil med et kaffefilter oppi (skyll i tilfellet filteret først slik at det er helt rent). Sil gjerne saften direkte opp i et litermål eller en gryte med litermål langs siden. Måle opp hvor mye granskuddsaft du har. Nå skal du altså finne ut hvor mye sukker du må tilsette. Vi bruker blandingsforholdet 3/5 granskuddsaft og 2/5 sukker. Har du for eksempel 1,5 liter granskuddsaft tilsetter du 1 liter sukker.
Hvis du ikke allerede har granskuddsaften i en gryte overfører du den nå til en passe stor gryte og tilsetter sukkeret. Rør rundt innimellom og la sukker og granskuddsaften småkoke uten lokk. Hvor lenge dette skal koke kommer an på hvor flytende/fast du ønsker sirupen.
I starten har den en gul-orange farge. Etter å ha kokt i 15-20 minutter begynner fargen å forandre seg litt og nå er det lurt å følge litt med slik at du stopper kokeprosessen og får sirupen slik du vil ha den. Om du ønsker en litt tynn sirup bør du stoppe kokingen når du får en rosa/rød farge. Fortsetter du kokingen blir sirupen mørkere, fastere og mer intens på smak.
Hvis du skal bruke granskuddsirupen til iskrem er vår anbefaling en litt dyp rosa/rød farge, men her går det ann å prøve seg frem og se hva du synes er best. Husk at sirupen stivner og blir fastere når den er kald, så ikke la deg lure!
Tapp sirupen over på flasker eller glass, alt etter hvor tykk du har laget den. Hvis du oppbevarer den kjølig er det viktig å ta granskuddsirupen opp i romtemperatur i god tid før du skal bruke den slik at den ikke er for fast. Sirupen vil også flyte lettere når du varmer den forsiktig opp i vannbad.
Granskuddsirup holder seg lenge og passer godt til bruk i sauser, til desserter og i søt gjærbakst.
Og hvis du ikke allerede har smakt vaniljeis med granskuddsirup så anbefales det på det sterkeste!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar