På myrene rundt hytta vår har nå multene begynt å modnes. De blir modne over noen uker nå på sensommeren og hvis du ønsker å plukke mest mulig av disse eksklusive bærene er det lurt å gå på de samme myrene med litt mellomrom slik at du får med deg både multene som er modne tidlig og de som modner litt senere...
Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig. Bærene bruker lang tid på å modne og er først harde og røde før de modner til den karakteristiske orange fargen. Bærene vil være ganske myke når de er ferdig modnet og den aromatiske smaken utviklet.
Vi pleier å koke multesyltetøy av multene med det samme vi kommer hjem fra turen der vi har gått og plukket multene. Multesyltetøyet bruker vi som utgangspunkt når vi lager multekrem eller tilslørte ryper.
Start med å finne ut hvor mye bær på har plukket. Bærene vil synke sammen i spannet du plukker i og nesten bli en sammenhengende masse når du går og svinger med spannet på myrene så et lite spann blir ganske tungt.
Til multesyltetøy trenger du:
1 kilo multer
300-400 gram sukker
Overfør bærene til en passe stor gryte og dryss sukkeret over. Kok opp multene og rør innimellom. La multene koke i noen minutter.
Ha multesyltetøyet over på steriliserte glass og oppbevar det i fryseboksen til du skal lage noe godt av det!
Multer har et høyt innhold av benzosyre som er et konserverende stoff. De kan derfor oppbevares i kjøleskapstemperatur en stund. Vi pleier likevel å fryse multesyltetøyet ned for å unngå at
det begynner å gjære.
mandag 31. juli 2017
Energibar med sjokolade, nøtter og tørket mango
Når du skal ut på tur er det viktig å planlegge både mat og kos. Disse energibarene er nok nærmere kos enn mat, men energi og motivasjon det gir de i alle fall! Hvis du tar med deg barna for å lage disse som en del av planleggingen av turen så er det enda mer stas når du finner dem frem...
Fordelen med å lage energibarene selv er at du kan putte i akkurat det du selv har lyst på! Så her er det fritt frem til å finne din egen variant og lage den med de ingrediensene du synes er best.
Til ca 40 små energi-boostere trenger du:
Hakk opp tørket mango, valnøtter og mandler og bland nøttene og frukten sammen med solsikkekjerner og sesamfrø. Tilsett appelsinjuice og honning og bland alt sammen til en jevn masse.
Velg en sjokolade du liker - her har vi brukt vanlig melkesjokolade (det var det vi hadde i hus), men du kan godt bruke mørk sjokolade eller en annen sjokolade du liker godt.
Sjokolade bør ikke utsettes for sterk varme men heller smeltes over et vannbad. Fyll en kjele med noen centimeter vann og bruk en stålbolle stor nok til at den ikke tar ned i bunnen på kjelen. Varm vannet til like under kokepunktet.
Hakk opp sjokolade og ha den i stål-bollen som plasseres oppi kjelen. Rør jevnlig og pass på at du ikke får noe vann i sjokoladen. Når sjokoladen er smeltet tar du den av varmen med det samme.
Blir sjokoladen for varm, ødelegges konsistensen og utseendet.
Bland nøtteblandingen sammen med den smeltede sjokoladen til en jevn masse og fordel massen ved hjelp av teskjeer i små konfektskåler eller direkte på et bakepapir.
Sett energibarene kjølig til sjokoladen har stivnet. Oppbevar dem tørt og kjølig.
Fordelen med å lage energibarene selv er at du kan putte i akkurat det du selv har lyst på! Så her er det fritt frem til å finne din egen variant og lage den med de ingrediensene du synes er best.
Til ca 40 små energi-boostere trenger du:
- 200 gram sjokolade
- 30 gram valnøtter
- 30 gram mandler
- 20 gram solsikkekjerner
- 20 gram sesamfrø
- 40 gram tørket mango
- 2 ss appelsinjuice
- 2 ss honning
Hakk opp tørket mango, valnøtter og mandler og bland nøttene og frukten sammen med solsikkekjerner og sesamfrø. Tilsett appelsinjuice og honning og bland alt sammen til en jevn masse.
Velg en sjokolade du liker - her har vi brukt vanlig melkesjokolade (det var det vi hadde i hus), men du kan godt bruke mørk sjokolade eller en annen sjokolade du liker godt.
Sjokolade bør ikke utsettes for sterk varme men heller smeltes over et vannbad. Fyll en kjele med noen centimeter vann og bruk en stålbolle stor nok til at den ikke tar ned i bunnen på kjelen. Varm vannet til like under kokepunktet.
Hakk opp sjokolade og ha den i stål-bollen som plasseres oppi kjelen. Rør jevnlig og pass på at du ikke får noe vann i sjokoladen. Når sjokoladen er smeltet tar du den av varmen med det samme.
Blir sjokoladen for varm, ødelegges konsistensen og utseendet.
Bland nøtteblandingen sammen med den smeltede sjokoladen til en jevn masse og fordel massen ved hjelp av teskjeer i små konfektskåler eller direkte på et bakepapir.
Sett energibarene kjølig til sjokoladen har stivnet. Oppbevar dem tørt og kjølig.
torsdag 20. juli 2017
Eltefri loff
Det er ikke så ofte vi baker loff-brød, men hvis vi først tenker at vi skal kose oss med reker, hjemmelaget majones og hvitvin er det utrolig fint om vi planlegger det litt slik at vi får tid til å sette deigen til et eltefritt loff-brød... -
deigen skal nemlig heve i 12-20 timer, så du må begynne kvelden før du
ønsker at brødet skal stå ferdig på bordet.
Den lange hevetiden gjør at glutenet i melet får tid til å utvikle seg. Dette resulterer i et saftig og godt brød med store flotte luftbobler. Brødet stekes i jerngryte med lokk ved høy temperatur. Dette gjør at du sitter igjen med ett luftig brød med en knasende sprø skorpe! Det er nesten så man bare kan servere loffen og droppe rekene...
Til et brød trenger du:
600-650 g hvetemel
5 dl temperert vann
1/2 ts tørrgjær
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts akasiehonning
Kvelden før blander du 600 gram hvetemel og resten av de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann, olje og honning. Bland vått og tørt sammen til en deig. Resten av hvetemelet kan du bruke til å justere til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken natten over.
Neste dag strør du godt med mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Brett deigen inn mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger til deigen ikke flyter ut over. Legg deigen til heving med skjøten ned. For enkelt å kunne lirke deigen opp i jerngryten når den er ferdig hevd er det lurt å etterheve deigen på noe som lett kan løftes opp og tippes litt. Hvis du har en heve-kurv drysser du godt med mel i denne og legger deigen til heving i den.
Dekk til deigen med et klede over bakebollen og la den etterheve i 1-1,5 time. Sett jerngryten med lokk inn i ovnen og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet. Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en hul lyd når du banker på undersiden.
Ta brødet ut av ovnen og avkjøl det på rist. La brødet hvile litt før du skjærer i det.
Server sammen med reker, hjemmelaget majones og hvitvin, eller som tilbehør til en god salat.
Den lange hevetiden gjør at glutenet i melet får tid til å utvikle seg. Dette resulterer i et saftig og godt brød med store flotte luftbobler. Brødet stekes i jerngryte med lokk ved høy temperatur. Dette gjør at du sitter igjen med ett luftig brød med en knasende sprø skorpe! Det er nesten så man bare kan servere loffen og droppe rekene...
Til et brød trenger du:
600-650 g hvetemel
5 dl temperert vann
1/2 ts tørrgjær
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts akasiehonning
Kvelden før blander du 600 gram hvetemel og resten av de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann, olje og honning. Bland vått og tørt sammen til en deig. Resten av hvetemelet kan du bruke til å justere til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken natten over.
Neste dag strør du godt med mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Brett deigen inn mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger til deigen ikke flyter ut over. Legg deigen til heving med skjøten ned. For enkelt å kunne lirke deigen opp i jerngryten når den er ferdig hevd er det lurt å etterheve deigen på noe som lett kan løftes opp og tippes litt. Hvis du har en heve-kurv drysser du godt med mel i denne og legger deigen til heving i den.
Dekk til deigen med et klede over bakebollen og la den etterheve i 1-1,5 time. Sett jerngryten med lokk inn i ovnen og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet. Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en hul lyd når du banker på undersiden.
Ta brødet ut av ovnen og avkjøl det på rist. La brødet hvile litt før du skjærer i det.
Server sammen med reker, hjemmelaget majones og hvitvin, eller som tilbehør til en god salat.
lørdag 15. juli 2017
Brokkolisalat med jordbær og valnøtter
Nå på sommeren med mye mat på grillen er det deilig med gode salater som tilbehør. Brokkolisalat skiller seg litt ut fra de vanlige salatene med at den har god tyggemotstand. Den egner seg derfor godt der du ønsker salat som tilbehør til grillmaten i stede for tyngre tilbehør eller som en av flere salater ved en liten grillfest!
Brokkolisalat fikk vi første gang servert for noen år siden av venner på en grillfest der den ble meget populær og selfølgelig forsvant før alt annet... Denne varianten er med jordbær og smaker nydelig som tilbehør både til grillet kjøtt, fisk og kylling. I tillegg er det enkel å lage og kan lages klar i god tid før du får middagsbesøk.
Til en stor skål med salat trenger du:
2 brokkoli
2 rødløk
3 dl crème fraîche
1 dl majones
2 ss sitronsaft
1 ss honning
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1 kg jordbær
100 gram valnøtter
Start med å dele brokkolien i passe munnfuller og rødløken i halvringer og ha grønnsakene i en kjøkkenskål. Bland sammen crème fraîche, majones, sitronsaft og honning til det er jevnt og smak til med salt og pepper. Bland crème fraîche blandingen sammen med brokkoli og rødløk og bland alt sammen godt.
Rens og del jordbær i to eller fire, avhengig av jordbærenes størrelse og vend jordbærene lett inn i brokkoliblandingen.
Overfør salaten til en serveringsskål før du hakk opp valnøttene i litt grove biter og drysser nøttene over salaten. Oppbevar brokkolisalaten kjølig frem til servering.
Brokkolisalat fikk vi første gang servert for noen år siden av venner på en grillfest der den ble meget populær og selfølgelig forsvant før alt annet... Denne varianten er med jordbær og smaker nydelig som tilbehør både til grillet kjøtt, fisk og kylling. I tillegg er det enkel å lage og kan lages klar i god tid før du får middagsbesøk.
Til en stor skål med salat trenger du:
2 brokkoli
2 rødløk
3 dl crème fraîche
1 dl majones
2 ss sitronsaft
1 ss honning
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1 kg jordbær
100 gram valnøtter
Start med å dele brokkolien i passe munnfuller og rødløken i halvringer og ha grønnsakene i en kjøkkenskål. Bland sammen crème fraîche, majones, sitronsaft og honning til det er jevnt og smak til med salt og pepper. Bland crème fraîche blandingen sammen med brokkoli og rødløk og bland alt sammen godt.
Rens og del jordbær i to eller fire, avhengig av jordbærenes størrelse og vend jordbærene lett inn i brokkoliblandingen.
Overfør salaten til en serveringsskål før du hakk opp valnøttene i litt grove biter og drysser nøttene over salaten. Oppbevar brokkolisalaten kjølig frem til servering.
Abonner på:
Innlegg (Atom)