Det er ikke så ofte vi baker loff-brød, men hvis vi først tenker at vi skal kose oss med reker, hjemmelaget majones og hvitvin er det utrolig fint om vi planlegger det litt slik at vi får tid til å sette deigen til et eltefritt loff-brød... -
deigen skal nemlig heve i 12-20 timer, så du må begynne kvelden før du
ønsker at brødet skal stå ferdig på bordet.
Den lange hevetiden gjør at
glutenet i melet får tid til å utvikle seg. Dette resulterer i et saftig og godt
brød med store flotte luftbobler. Brødet stekes i jerngryte med lokk
ved høy temperatur. Dette gjør at du sitter igjen med ett luftig brød
med en knasende sprø skorpe! Det er nesten så man bare kan servere loffen og droppe rekene...
Til et brød trenger du:
600-650 g hvetemel
5 dl temperert vann
1/2 ts tørrgjær
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts akasiehonning
Kvelden
før blander du 600 gram hvetemel og resten av de tørre ingrediensene i en
bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann, olje og honning. Bland vått og
tørt sammen til en deig. Resten av hvetemelet kan du bruke til å justere til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du
trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene
er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på
kjøkkenbenken natten over.
Neste dag strør du godt med
mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Brett deigen inn
mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger til deigen ikke flyter ut over. Legg deigen til
heving med skjøten ned. For enkelt å kunne lirke deigen opp i
jerngryten når den er ferdig hevd er det lurt å etterheve deigen på
noe som lett kan løftes opp og tippes litt. Hvis du har en heve-kurv drysser du godt med mel i denne og legger deigen til heving i den.
Dekk til deigen med et klede over bakebollen
og la den etterheve i 1-1,5 time. Sett jerngryten med lokk inn i ovnen
og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet.
Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i
ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket
og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes
brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en
hul lyd når du banker på undersiden.
Ta brødet ut av
ovnen og avkjøl det på rist. La brødet hvile litt før du skjærer i det.
Server sammen med reker, hjemmelaget majones og hvitvin, eller som tilbehør til en god salat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar