søndag 29. oktober 2017

Syltet gresskar med asiatisk krydderblanding

Det nærmer seg Halloween og det er flust med gresskar i butikkene og en ypperlig anledning til å lage syltet gresskar! Vi har laget flere typer syltet gresskar med ingefær og krydder tidligere, men noe som er så godt er verd å lage igjen - og så er det litt morsomt å eksperimentere litt... Her er iallefall en ny oppskrift med syltede gresskar fra oss. Håper du lar deg inspirere!


Hvis du skal bruke gresskaret til skumle lykter på Halloween er det viktig å bevare gresskaret helt. Det gjør det selvsagt vanskeligere å utnytte alt kjøttet inni gresskaret, men det er mulig å få ut ganske mye selv med et lite hull på toppen. Skjær toppen av gresskarene på skrå innover. Dette hjelper til med å holde lokket på plass når lykten er ferdig. Skrap ut frø og den løse innmaten. Skjær deretter ut så mye som du klarer av kjøttet i gresskaret. Vi har hatt best resultater med å bruke en is-skje og hule ut gresskaret.

Hvis du ikke skal bruke gresskaret til Halloween er det selvsagt mye enklere og du får utnyttet mer av gresskarkjøttet. Hvor mye gresskarkjøtt du får pr kilo gresskar varierer nok litt, men ut fra vårt 4 kg gresskar fikk vi ca 2,5 kg ferdig oppskjært gresskarkjøtt i terninger.

 Du trenger:

Ca. 2 kg gresskarkjøtt
6 dl eddik klar 7%
6 dl vann
1 kg sukker
80 g ingefær
4 røde chili
6 stjerneanis
2 kanelstenger
6 nelliker

Lag eddiklake med å løse opp sukker i vann og eplesidereddik. skjær gresskarkjøttet i terninger og skjær ingefær og chili i tynne skiver. Tilsett ingefær, chili, stejerneanis, kanelstenger og nellik til eddiklaken. Gi blandingene et oppkok og tilsett gresskarkjøttet La blandingen småkoke til gresskarbitene er møre. Koketiden vil variere ut fra hvor store terninger du har laget av gresskarkjøttet. Du kan sjekke om bitene er møre ved å stikke en gaffel gjennom som du ville gjort ved en potet. Hvis biten glir lett av gaffelen igjen er den gjennomkokt, hvis den stritter litt imot har den litt koketid igjen...

Ta gresskarbitene over på rene sterile glass og fyll glassene opp med laken før du setter på lokk. Avkjøl glassene med syltede gresskar i romtemperatur og oppbevar dem deretter mørkt og kjølig.

Glassene med syltet gresskar holder seg lenge og lager du nok har du til hele grillsesongen... Syltet gresskar med asiatiske krydderblanding smaker nemlig nydelig som tilbehør til grillede kjøttretter og godt krydret mat. 


lørdag 21. oktober 2017

Lapskaus med lammekjøtt

Nå på høsten er det sesong for lam og du finner masse deilig lammekjøtt i butikkene. Her har vi brukt lammekjøtt til å lage en klassisk lys lapskaus. Lapskaus finnes det utallige oppskrifter på og hjemme hos oss varierer den fra gang til gang. Det er derfor lurt å se på oppskriften som et utgangspunkt og lage din lapskaus med de ingrediensene du finner i butikken. 


Lapskaus er billig å lage, og hvis du gjør som oss og lager store porsjoner har du enkle og gode middager til travle dager... Ingrediensene til denne lapskausen kom på under 500 kroner og gir mange middager til vår familie på fem.

Bruk en 18-20 liters gryte hvis du lager like store mengder lapskaus som vi har gjort med denne oppskriften. Til ca 16 liter lys lapskaus trenger du:

  • 3-3,5 kg lammekjøtt, gjerne godt fårikålkjøtt (Hvis du vil gjøre lapskausen enda rimeligere kan du erstatte feks. 1 kg lammekjøtt med 1 kg røkte kjøttpølser)
  • 3 kg poteter
  • 900g  sellerirot
  • 1 kg kålrot
  • 3 små purre
  • 1 kg gulrøtter
  • 4 terninger klar kjøttbuljong
  • Salt og pepper

Legg lammekjøttet i en stor gryte og tilsett litt salt og pepper. Fyll opp med vann til alt kjøttet er dekket med vannet og kok opp. La kjøttet trekke/småkoke til det er mørt, minst 2,5-3 timer, gjerne lengre. 

Når kjøttet nærmer seg ferdig starter du med å vaske og skrelle alle grønnsakene. Skjær deretter poteter, sellerirot og kålrot i ca like store terninger, purreløken og gulrot skjærer du opp i ca 1 cm tykke skiver. Ta grønnsakene oppi en stor gryte på 18-20 liter.

Tilsett vann i gryten med grønnsakene inntil vannet dekker grønnsakene og kok opp. Hell lammekjøttet sammen med kraften du har kokt kjøttet i over i den store gryten. La lapskausen få ett oppkok og rør litt av og til. Tilsett kjøttbuljong (og skiver av røkt kjøttpølse hvis du har erstattet noe av lammekjøttet med pølser). Smak til med salt og pepper.

Server lapskausen rykende varm med flatbrød og smør! Sett gjerne salt og pepper på bordet når du serverer i steden for å salte og pepre mye i den store gryten. De som skal spise middagen kan ha forskjellige preferanser på hvor mye salt og pepper de liker.

lørdag 14. oktober 2017

Omelett med kantarell og timian

Nå på høsten bugner det med sopp i skogen og, heldigvis for oss som ikke kan så veldig mye om sopp og ikke kjenner de gode sopp-plassene, i butikken. Sopp er fantastisk godt og du trenger egentlig ikke så mye sopp for å få den gode smaken. Så har du vært i skogen og plukket litt kantarell (men kanskje ikke nok til middagen) så har du en kjempegod lunch med denne omeletten med kantarell og timinan. 


Dette er en ganske enkel oppskrift som får frem den naturlige, gode og milde smaken av kantarell toppet med litt smakfull timian. Passer perfekt til en god helg-frokost eller en bedre lunch.

Til 2 personer trenger du:

4 egg
4 ss melk
100g kantareller
Salt og pepper
Smør
Timian

Smelt litt smør i en liten stekepanne til det freser og er gyllent. Del opp kantarellene i passe biter. Vi deler gjerne kantarellene i to elle fire på langs slik at vi fremdeles ser at det er kantareller, men hvor store biter du deler dem i er selvsagt en smakssak. Surr kantarellene i smøret på mellomsterk varme i en stekepanne et par minutter og legg dem over på et lite fat.

Knus eggene i en bolle og tilsett melk. Bruk en spiralvisp eller gaffel til å slå luft inn i eggene ved å vispe forholdsvis raskt og hardt. Mange bruker for lite tid til å vispe inn luft i egg- og melkeblandingen. Bruker du nok tid blir det en luftig og fin omelett. Smak til med litt salt og pepper.

Bruk den samme stekepannen som du brukte til å steke kantarellene. Stekepannen inneholder smør fra steking av kantarellene. Dette smøret bruker vi nå til å steke selve omeletten, det gir litt smak av kantarellen. Hvis du ikke har så mye smør igjen i pannen tilsetter du litt ekstra.

Stek eggeblandingen på middels varme til eggene har stivnet. Vi pleier å la blandingen stivne i bunn og løfter/skyver deretter litt på omeletten slik at eggeblandingen som ikke har stivnet renner ned i bunn av pannen. Men gjør det forsiktig, du skal lage omelett og ikke eggerøre. Dette gjør at stekeprosessen går litt raskere og du får en bølgende og fin overflate på omeletten. La det siste av egg-massen stivne uten å bevege omeletten. Mot slutten av steketiden fordeler du kantarellene over omeletten.

Del omeletten i to og legg stykkene over på en god baguette som er delt på langs. Kvern litt pepper over kantarellene og legg noen friske kvister med timian på toppen. Server med det sammen mens omelett og sopp fremdeles er deilig og varm!

onsdag 11. oktober 2017

Potetsuppe med sprøstekt bacon

Potetsuppe er ordentlig godt og er en tykk og mettende suppe. Når du i tillegg har i litt sprøstekt bacon har du en deilig høstmiddag! Server gjerne et smakfullt brød med sprø skorpe, som vårt eltefrie brød med pesto og oliven.


I denne deilige potetsuppen er det mer enn bare poteter. Blant annet løk, hvitløk, vårløk og purre. Det gir en fyldig og rik smak og er med på å gjøre suppen god på smak. Pass på at du bruker gode råvarer! Jo bedre råvarer desto bedre suppe :)

Til en stor gryte til 6 personer treger du:

2 løk
2 purreløk
3 fedd hvitløk
6 store poteter
1 ss smør
2 vårløk
1,5 l vann
3 terninger grønnsaksbuljong
1 ts salt
1 ts kvernet pepper

Til garnityr:

280 g bacon
Olivenolje
Bladpersille

Start med å finhakke hvitløk og løk. Skjær purre og vårløk i ringer og skrell potetene før du deler dem i terninger. Bruk bare stilken og ikke bladene på purren. Sett en stor gryte på middels sterk varme og la smøret smelte og frese litt i panne. Tilsett løk, hvitløk, purre og vårløk og la det surre noen minutter til blandingen har fått en gylden farge. Tilsett potetene og la alle grønnsakene surre videre i noen minutter.

La suppen småkoke i 20-30 minutter eller til grønnsakene er myke. Når grønnsakene er myke og ferdig kokte tar du stavmikseren og jevner suppen. Du skal nå ha en tykk og deilig suppe!

Skjær bacon i terninger og sprøstek den i en stekepanne. 

Server suppen med sprøstekt bacon og pynt med blad-persille og en liten stripe eller to med god extra virgin olivenolje. Server et godt brød til og nyt et sunt og godt måltid!

torsdag 5. oktober 2017

Hjemmelaget sylteagurk

Vår mellomste kom hjem med sylteagurker etter at han hadde vært med en kamerat på en gård som hadde selvplukk av grønnsaker  - han ville lage sylteagurk! Det synes vi selvsagt var en god idé og han satte i gang med prosjekt sylteagurk :)


Å lage sylteagurk er ikke vanskelig i det hele tatt, men det tar litt tid. Da er det viktig å huske på uttrykket "Den som venter på noe godt... venter ikke forgjeves". Her er det altså bare å smøre seg med tålmodighet - noe som ikke alltid er like lett når man er 10 år og har laget noen helt selv og har lyst til å smake :)

Her har vi laget vanlige sylteagurker, uten noen smakstilsetninger. Til et stort glass trenger du:

Ca. 500 gram sylteagurk

Saltlake:

100 gram salt
1 liter vann

Eddiklake:

5 dl 7% eddik
125 gram sukker

Start med å skylle sylteagurkene godt for å få vekk all sand og jord. Lag saltlake ved å røre ut saltet i 1 liter vann. Du får da en 10% saltlake - har du flere agurker ganger du bare oppskriften opp.

Det er et triks som er lurt å få med seg når du skal lage sylteagurker nemlig at du alltid skal vente til laken er helt kald før du heller den over agrukene. Hvis du heller laken over mens den er varm vil agurkene nemlig bli myke.

Legg agurkene i en stor bolle og hell saltlaken over agurkene. Legg noe over bollen slik at agurkene er under overflaten. La dem ligge i saltlaken ca. et døgn.

Kok opp eddik og sukker og avkjøl eddiklaken helt. Ta agurkene opp av saltlaken før du skyller og tørker dem. Ha dem over i et sterilisert stort glass og hell over den kalde laken. Skru på lokkene og sett glasset kaldt.

Etter en ukes tid kan du begynne å smake på agurkene, men de har god holdbarhet og kan lagres lenge.

Bruk sylteagurkene til nybakte rundstykker med leverpostei eller til hjemmelagede hamburger... Nydelig!


søndag 1. oktober 2017

Hvetekrans med valnøtter og kardemomme

Nå på høsten er det deilig å kose seg inne med gjærbakst. Her har vi brukt valnøtter og kardemomme som gir en deilig krydret nøttesmak på bakverket.


Vi har her brukt vår grunnoppskrift på bolledeig som vi bruker til feks. Kanel i svingene og Eplesnurrer. Den er lett å få til og gir et luftig og saftig resultat!

Til to kringler (eller til en stor) trenger du:

3,5 dl melk
50 gram gjær
100 gram smør
3 ts kardemomme
1 ts salt
1 dl sukker
ca. 1 kg mel

Til fyllet trenger du:

50-100 gram smør
200 gram valnøtter
Kardemomme
Sukker

Varm melk forsiktig til den er lunken og løs opp gjæren i melken. For å teste om du har riktig temperatur kan du (uten å se) stikke en finger i melken. Ved perfekt temperatur skal du ikke kunne kjenne at fingeren går ned i melken. Smelt smør og tilsett smør, sukker, salt og kardemomme til melkeblandingen.

Elt inn mel til en blank og smidig deig. La deigen elte ca. ti minutter. Dekk deigen med et klede og sett den til heving en lun plass. Deigen skal heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Strø mel på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen. Kjevle deigen ut til et rektangel og del det i to på langs med et pizzahjul. Smelt smøret hell det ut på de to halvdelene. Bruk en pensel til å fordele smøret jevnt ut over rektanglene. Strø over sukker, kardemomme og fordel grovhakkede valnøtter utover før du ruller rektanglene sammen fra langsiden. Spar litt av valnøttene til å drysse over kransen etter at den er formet.

Legg rullene over på hvert sitt stekebrett og del dem i to på langs med en skarp kniv. "Flett" de to lengdene samtidig som du passer på at snittflaten kommer opp slik at fyllet blir synlig. Legg fletten i en sirkel og fest endene godt sammen. Dekk kransene med et rent klede og la dem heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Dryss resten av valnøttene og litt sukker over kransen. Sukkeret vil smelte og feste nøttene til kransen.
Kransen stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter til den er gyldne i fargen.

Avkjøl kransene på rist.