Pizza Margherita er den enkleste men muligens også den vanskeligste av de typisk italienske pizzaene, nettopp fordi den er så enkel. Det viktigste med en så enkel italiensk pizza som Pizza Margherita er gode råvarer. Her kommer hver enkelt smak godt frem og gode ingredienser vil gi en god smaksopplevelse.
På en hver liten italiensk pizza restaurant vil du finne Pizza Margherita på menyen, og det er egentlig ikke så rart for den er utrolig god! Servert rett fra ovnen med et par friske basilikumblader er denne pizzaen en ren nytelse.
Til Pizza Margherita trenger du:
Pizzadeig
Tomatsaus
Mozzarella
Frisk basilikum
Start med å lage pizzadeig. Når vi lager deig til enkle pizzaer som denne passer vi særlig på å bruke finmalt mel beregnet til pizza.
Når vi lager pizzadeig av 1kg hvetemel passer det å lage ca 8 porsjonspizzaer. Hvis du skal trykke ut emnene slik som vi gjør her er det lurt med en litt løs deig.
Mens pizzaen hever lager du tomatsaus og river mozzarella i passe strimler. Hvis du har pizzastein (anbefales) så legger du den midt i ovnen og lar den varmes opp sammen med ovnen. Sett opp varmen på maks og la ovnene varmes opp i god tid før du skal steke pizzaene.
Del deigen i passe emner og oppbevar emnene du ikke bruker under et rent klede. Strø litt mel på bakebordet og legg første pizzaemne i melet. For å få en italiensk pizza med boblende sprø skorpe blir det mest vellykket å trykke pizzaemnene ut med hendene. Trykk pizzaemnet flatt i fra midten og utover mot kantene, men ikke trykk ned selve kantene (men du skal gangske langt ut mot kanten). Det er viktig at den ikke blir for tykk, men heller ikke for tynn. Hvis du får deigen for tynn er det lett for at du får hull i den og det blir vanskelig å slide den inn og ut av ovnen. Det gjør ikke noe at pizzabunnen blir skjev eller ujevn i kantene, det er bare sjarmerende!
Fordel et tynt lag tomatsaus over bunnen og ha på mozzarella. Overfør pizzaen til pizzaspaden og slide den over på den varme stenen. Stek pizzaen i ca. 5 min på maks varme. Hos oss er maks varme 300 grader, men her må du neste prøve deg litt frem og se hva som passer din ovn.
Ta pizzaen ut av ovnen med en pizzaspade og sett raskt neste pizza inni slik at du beholder den høye temperaturen i ovnen. Ha noen blader med frisk basilikum på pizzaen og del den opp i passe store biter, eller server den hel på en stor porsjonstallerken.
▼
søndag 12. november 2017
Tomatsaus til pizza
I serie "Truls à la Hellstrøm" som vises på TV2 reiser Truls og Hellstrøm til Napoli i Italia for å oppleve verdens beste pizzarestauranter og for å smake på og å lage verdens beste pizza.
Vi lar oss lett inspirere og fikk så lyst på pizza at det selvsagt ble pizza neste kveld ;)
Vi har her forsøkt å gjenskape denne fantastisk gode og enkle oppskriften på tomatsaus som Truls lagde i serien. Oppskriften har få ingredienser og er avhengig av råvarer med god kvalitet og smak for at sausen virkelig skal komme til sin rett.
Til ca 5 dl tomatsaus trenger du:
800g cherrytomater av god kvalitet
5 hvitløksfedd med skall
1/2 dl Olivenolje
Salt
Fjern av toppen av tomatene (der hvor stilken er) og kast dem. Stilk-festene smaker ikke så godt som resten av tomaten det er derfor en fordel å fjerne det. Skjær tomatene i to og legg dem i en bolle inntil du skal ha alle opp i gryta.
Ha olje i en passe stor gryte/panne og varm opp til sterk varme, men ikke så sterk at olivenoljen blir brent/ begynner å ryke.
Hell oppi tomatene og hvitløksfeddene (hele med skall) og rør rundt så det ikke brenner seg i bunnen. La tomatene surre sammen med oljen og hvitløken til tomatsausen tykner og tomatene er møre og delvis går i oppløsning.
Hvitløksfeddene plukker du ut av sausen etter sausen har fått en fyldig konsistens, ca 10-13 minutter. I slutten på koketiden smaker du til med litt salt. Bruk til slutt stavmikser slik at du får en jevn og tykk saus.
Tomatsausen smaker rett og slett nydelig, og passer godt til enkle italienske pizzaer som feks. Pizza Margherita.
Sausen er ganske drøy i bruk og denne oppskriften var for oss nok til 16 små porsjonspizzaer. Tomatsausen holder seg fint en liten stund i kjøleskapet. Hvis du ikke bruker opp alt på en gang så ta resten av sausen over på et rent glass med tett lokk og oppbevar den i kjøleskapet.
Tips:
Olje kan fort ble veldig varm, og dersom den blir så varm at den begynner å ryke setter det en dårlig smak på oljen samt at det er ugunstig for helsen å spise den. En passe temperatur på oljen er ca 180 grader. Det kan derfor være lurt å varme opp en panne før du heller oppi oljen. Extra virgin olivenolje med høy kvalitet tåler en god del mer varme, opptil 220 grader, før den begynner å ryke.
Vi lar oss lett inspirere og fikk så lyst på pizza at det selvsagt ble pizza neste kveld ;)
Vi har her forsøkt å gjenskape denne fantastisk gode og enkle oppskriften på tomatsaus som Truls lagde i serien. Oppskriften har få ingredienser og er avhengig av råvarer med god kvalitet og smak for at sausen virkelig skal komme til sin rett.
Til ca 5 dl tomatsaus trenger du:
800g cherrytomater av god kvalitet
5 hvitløksfedd med skall
1/2 dl Olivenolje
Salt
Fjern av toppen av tomatene (der hvor stilken er) og kast dem. Stilk-festene smaker ikke så godt som resten av tomaten det er derfor en fordel å fjerne det. Skjær tomatene i to og legg dem i en bolle inntil du skal ha alle opp i gryta.
Ha olje i en passe stor gryte/panne og varm opp til sterk varme, men ikke så sterk at olivenoljen blir brent/ begynner å ryke.
Hell oppi tomatene og hvitløksfeddene (hele med skall) og rør rundt så det ikke brenner seg i bunnen. La tomatene surre sammen med oljen og hvitløken til tomatsausen tykner og tomatene er møre og delvis går i oppløsning.
Hvitløksfeddene plukker du ut av sausen etter sausen har fått en fyldig konsistens, ca 10-13 minutter. I slutten på koketiden smaker du til med litt salt. Bruk til slutt stavmikser slik at du får en jevn og tykk saus.
Tomatsausen smaker rett og slett nydelig, og passer godt til enkle italienske pizzaer som feks. Pizza Margherita.
Sausen er ganske drøy i bruk og denne oppskriften var for oss nok til 16 små porsjonspizzaer. Tomatsausen holder seg fint en liten stund i kjøleskapet. Hvis du ikke bruker opp alt på en gang så ta resten av sausen over på et rent glass med tett lokk og oppbevar den i kjøleskapet.
Tips:
Olje kan fort ble veldig varm, og dersom den blir så varm at den begynner å ryke setter det en dårlig smak på oljen samt at det er ugunstig for helsen å spise den. En passe temperatur på oljen er ca 180 grader. Det kan derfor være lurt å varme opp en panne før du heller oppi oljen. Extra virgin olivenolje med høy kvalitet tåler en god del mer varme, opptil 220 grader, før den begynner å ryke.