Du trenger ikke så mye for å lage bjørkesirup - det holder med en stor gryte og sevjen du har tappet fra bjørketreet, og litt tålmodighet, prosessen er nemlig ganske tidskrevende! Du må nemlig koke inn sevjen du har tappet til en passe sirup.
Vi brukte den største gryten vi har som er på 18 liter. Denne fylte vi med 18 liter bjørkesevje og satte væsken til å koke. Ut fra en gryte med bjørkesevje sto vi igjen med litt i underkant av 3 dl bjørkesirup.
Det er med andre ord mye vann som skal fordampe og det kan være lurt å koke inn sirupen i friluft hvis du har mulighet til det. Hvis du ikke har mulighet til å lage sirupen utendørs anbefales dager der du kan ha dører og vinduer åpne og på den måten få luftet dampen godt ut av huset. Bjørkesevje inneholder rundt 13 gram sukker per liter sevje og for å få en sirup må du koke inn sevjen til et sukkerinnhold på 60-65 % avhengig av hvilke konsistens du ønsker på sirupen.
Beregn god tid på å koke inn sevjen og start gjerne fra morgenen av en dag der du kan gå litt til og fra gryten og passe på. Mot slutten av koketiden må du passe litt bedre på da bjørkesirupen tykner raskt fra en meget rennende sirup til til en tykk sirup. Det gjelder å la sirupen tykne til du synes den er litt tynnere en det du ønsker den ferdige bjørkesirupen skal være - sirupen tykner nemlig litt når den avkjøles.
Her ser du en liten filmsnutt av en bjørkesirup rett før den ble tatt av platen:
Dette utseende ved avsluttende koking gav oss en bjørkesirup med en tykkelse som kan minne om akasiehonning og med en kraftig og god smak. Sirupen er ikke så søt som lønnesirup fra butikken og har en kraftigere smak som passer godt til tykke pannekaker, is og andre desserter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar