søndag 24. februar 2019

Flesk til jul

Her er enda en oppskrift fra barndommens jul - flesk! De snakker vi ikke om svoren på ribben, men om julegodteri! Dette er en enkel måte å lage godteri på og det er en oppskrift som barna tidlig kan være med på og gjerne ta mye av ansvaret for - og da blir det ekstra fint å finne frem på julaften! Det eneste som en voksen bør passe på er å blande den varme blandingen av sukker og gelatin.


Her har vi laget rødt og grønt flesk - vi synes det passer godt til julen! For å gå en god rødfarge (og ikke rosa) trenger du ganske mye rød konditorfarge. Den grønne trenger du mindre av, men også her gjelder det at jo mer farge, jo kraftigere farge.

Til to former med flesk trenger du:

  • 1 kg sukker
  • 36 plater gelantin
  • 4,5 dl vann
  • 1/2 flaske sitron essens 
  • Sitronsyre 
  • Rød konditorfarge
  • Grønn konditorfarge
  • Sukker til å trille fleskebitene i

Ha sukker og 3 dl vann i en gryte og kok opp. Ha resten av vannet en metallskål eller et desilitermål av metall og ha det over et vannbad og løs opp gelatinen. Ta gryten av varmen og bland gelatinen i sukkerlaken. La sukkerblandingen koke i ca 10 minutter. Ta i sitronessens og smak til slutt til flesket med litt sitronsyre.

Fordel sukkerlaken i to brødformer av metall og tilsett rød konditorfarge i den ene formen og grønn konditorfarge i den andre formen. Tilsett så mye at du er fornøyd med fargen. Her kan du selvsagt også tilsette andre farger. Rør forsiktig i formene til fargene er jevnt fordelt, men prøv å ikke få for mye sukkerlake opp langs kantene.

Dekk formene til med litt plast og sett dem kaldt natten over.

Neste dag strør du et lag sukker oppå gelemassen og skjær forsiktig langs kantene på formen. Løsne geleen fra brødformen i den ene kortenden og dra forsiktig slik at geleen løsner fra formen.

Klipp geleen i passe terninger slik at du kan spise en i en munnfull. Ha sukker i en skål og trill hver fleskebit i sukkeret slik at bitene ikke kleber seg sammen.

Oppbevar flesket i en tett kakeboks og ha dem over i en fin serveringsbolle når de skal på bordet. Disse bitene med flesk er her i huset meget populært julegodt blandt gutta og forsvinner raskt fra skålen, men det er kanskje ikke lurt å ta frem for mange av gangen da de jo nesten utelukkende består av sukker...

Tips: Hvis du skal lage delfiakake til jul kan du klippe noen lange strimler av hver av fargene av flesket. Disse passer perfekt til å legge i delfiakaken.  





Syltede chili

I drivhuset har vi i sommer hatt flere typer chili, og ettersom sensommeren tok over ble det ganske mange chilifrukter som modnet. Utover høsten modnet flere og flere av chiliene og etter hvert fikk vi et godt overskudd av chili. Når du dyrker chili på friland eller i hobby-drivhus vil du oppdage at chilien modner litt forskjellig og at du derfor vil ha chili som er kruttsterk og chili som nesten smaker som paprika på samme plante. Når fruktene blir ordentlig modne vil de bli sterke og gode.


Da høsten kom og drivhuset skulle ryddes for vinteren hadde vi et godt overskudd av chili som fremdeles hang igjen på buskene og som vi gjerne ønsket å ta vare på. En god måte å ta vare på egendyrkede chili er å sylte dem. Her er en helt enkel basisoppskrift på syltede chili. Vi har her blandet alle chiliene som var igjen i drivhuset og det er derfor både forskjellige farger og styrke på chiliene  i glasset. Vi synes ikke det gjør så mye, men hvis du ønsker like farger og/eller styrke er det jo bare å sortere.

Til et stort glass syltede chili trenger du:

Chili
Ingefær
2 dl 7 % klar eddik
2 dl vann
1 dl sukker
1 ss salt

Hent inn modne (og ikke fullt så modne) chili fra krukkene på terrassen eller i drivhuset. Det gjør ingen ting om du blander flere sorter, og heller ingen ting om noen er rød, noen orange og noen grønne. Vi har i denne omgangen til og med noen som er lilla-sorte (en type som heter "Vampire", som først blir lilla-sorte og deretter modner til rød).

Skjær alle chiliene i skiver. Du trenger ikke å ta bort frøene, det fungerer helt fint å sylte chiliene med frøene på. Fjern skallet på ingefæren og skjær litt ingefær i tynne skiver.

Bland eddik, vann, sukker og salt i en gryte. Tilsett de tynne skivene med ingefær og kok opp eddik-laken.

Steriliser et norgesglass eller et syltetøyglass som passer til mengden chili du har ved å koke opp glasset i en stor gryte eller ved å bake det i ovnen på ca. 100 grader.  Hvilke metode vi bruker varierer litt alt etter hvor store mengder glass vi trenger, men glassene bør varmebehandles minst 10 minutter.

Ha skivene med chili over i det steriliserte glasset  og hell over den varme eddiklaken til chiliene er dekket. Fest lokket godt og oppbevar glasset i kjøleskapet. Syltet chili passer utmerket som tilbehør til asiatisk mat og grillmat som hjemmelagde hamburgere.

Pannebrød med rugmel

Dette brødet er raskt og enkelt å lage, med forholdsvis kort hevetid. Det gjør at det er ideelt som matpakke til skogsturen eller til en god lunch. Det lages i langpanne og brytes opp i stykker som kan spises som den er med litt smør på, noe som er veldig populært med det samme det kommer ut av ovnen, eller det kan deles på langs og du kan lage deilige matpakker eller smørbrød av brødstykkene.

Brødet inneholder halvparten rugmel og får en god smak av rug. Det inneholder også sirup noe som gjør at du kan bestemme fargen på brødet ut fra om du har i mørk eller lys sirup. Her har vi hatt i lys sirup, noe som gjør at brødet blir lysere i fargen enn om du tilsetter mørk sirup. Mørk sirup vil også gi en litt annen smak enn den lyse gjør. 

Til et pannebrød trenger du:

  • 50 gram gjær 
  • 5 dl melk
  • 1/2 dl sirup
  • 1/2 ts salt
  • 350 gram rugmel
  • 350 gram hvetemel

Start med å varme opp melken til den er fingervarm og løs opp gjæren i den varme melken. Tilsett sirup og salt og la det løses seg opp. Tilsett deretter rugmel og hvetemel, men hold igjen på litt av melet slik at du har mulighet til å justere. Elt deigen 10-15 minutter i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være løs, men ikke klissete.

Dekk til bakebollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse - ca 1 time.
Ha deigen over på en lett melet kjøkkenbenk og kjevle den til en firkant på størrelse med langpannen din. Pass på at du kjevler slik at deigen er like tykk overalt. Legg et bakepapir på langpannen og legg deigen oppå.  Finn frem en gaffel og prikk overflaten på deigen med gaffelen slik at du har en deigflate med jevnt med små huller i. Bruk en kniv eller et pizzahjul til å rute opp deigen i passe stykker.

Brødet etterheves en kort tid - kanskje 1/2 time - og stekes til det er gyllent og fint i ca. 15 minutter på 230 grader. Ta brødet ut av ovnen og la det avkjøle seg på en rist. Når brødet er litt avkjølt kan det lett brytes langs de linjene du rutet opp brødet i før du satte det til etterheving.

Skjær hver rute i to og lag smørbrød med bunn og topp. Dette brødet er utrolig godt til matpakke og rekker ikke å bli gammelt i skuffen!