mandag 26. august 2019

Råsaft av druer

For mange år siden plantet vi en drueplante av typen Vitis Beta i et høybed som står i tilknytning til en pergola i hagen. Tanken var selvsagt å få modne fine drueklaser hengende ned i pergolaen. Og vi får mye druer på planten, men det er kun de fineste somrene de rekker å modne ordentlig.

Da drivhuset sto ferdig sent på høsten 2017 hadde vi allerede bestemt oss for at det skulle plantes en drueplante også i drivhuset. Noe av det første vi gjorde våren 2018 var derfor å plante en drueplante i langbedet inne i drivhuset. Denne gangen ble det Vitis Mika som modner tidligere en Vitis Beta, men begge sortene har små mørkeblå druer og smaker nydelig!

Allerede denne våren så vi at vi fikk en mengde drueklaser på den unge planten i drivhuset og frukten utviklet seg godt i løpet av sommeren. Nå i august begynte druene å bli modne og etter å ha spist mye druer rett fra planten fant vi ut at vi ikke klarte å spise dem like raskt som de modnet.


En rask og fin måte å ta vare på store mengder bær og frukt er å lage råsaft. Vi bruker en saftkoker når vi lager saft av druene. Det gjør saftingen enkel og gir en rikelig mengde saft på forholdsvis kort tid.
Hvis du har veldig mye druer så ikke plukk inn mer en det som går i saftkokeren din. Druene holder seg bedre på planten enn i kjøleskapet.

Hent inn druene fra planten. Klasene sitter godt fast så du må klippe dem av planten. Vi bruker en liten hagesaks, men en skarp kniv eller vanlig saks vil fungere like fint. Når druene kommer fra egen hage vet vi at de ikke er sprøytet, men skyll likevel klasene og se etter om det er bær som er dårlige og må fjernes eller små edderkopper som må plukkes bort. Du trenger ikke å fjerne stilken.

Ha drueklasene over i saftkokeren og fyll vann i bunnen av kjelen.  Plasser delene i saftkokeren i riktig rekkefølge og plasser hele stabelen på kokeplaten.

Når vi lager råsaft bruker vi å safte uten å tilsette ekstra sukker. På den måten kan vi senere tilsette sukker i forhold til det vi skal lage. Råsaften kan blant annet brukes til å lage druegelé, sorbet, sirup og gløgg. Eller kanskje du vil bruke den som tilsetning i sauser eller gryteretter?

Damp druene i 30-45 minutter alt etter størrelsen på druene. Du vil se at mengden saft som drypper ned i oppsamleren minker når det ikke er mer saft igjen i frukten. Druene vil i tillegg synke sammen til nesten halvparten av sitt opprinnelige volum og fruktmassen får en litt grålig farge. Druene fra planten vi har i drivhuset er mørkblå og saften vi får vil da også få en fantastisk dyp blå-lilla farge - og det samme vil da selvsagt det det vi lager av druesaften.

Råsaften vil i saftkokeren samles opp i den midtre kjelen og kan tappes direkte på flasker. Hvis du har fylt saftkokeren helt til topps kan det være lurt å tappe ut saften i flere omganger da rommet som saften samles opp i ikke rommer så mange liter.

Fyll råsaften over på rene og sterile flasker. Saften kan fint fryses eller du kan bruke den til å lage druegelé eller noe annet godt med det samme!






1 kommentar: