onsdag 28. oktober 2020

Stekt traktkantarell

Når vi plukker sopp går vi alltid sammen med venner og prater om løst og fast. Det er utrolig hyggelig å rusle på tur og lete etter sopp! Men det er også en annen grunn til at vi alltid går sammen med venner på soppturen og det er at vi ikke kan nok om sopp til å stole på egen vurdering av om vi har funnet riktig/spiselig sopp. Vi går derfor med venner som kan litt mer om sopp enn oss og som vi kan spørre hvis vi er usikre.

Når det kommer til sopp er det utrolig viktig at du er sikker på hva som puttes i kurven. Er du nybegynner (slik som vi er) må du plukke sammen med noen, eller få noen til å se over det du har plukket slik at du er sikker på at du ikke har tatt med deg giftig sopp fra skogen.


Traktkantarell er en meget god matsopp som vokser helt til frosten kommer. Den har brun hatt med en dyp trakt og lyse grå-gule kantarellribber på undersiden, men den er tynnere i kjøttet enn en kantarell.

Det er flere måter å ta vare på sopp som du plukker i skogen. Denne kurven med traktkantarell valgte vi å steke. Dette er måten å ta vare på sopp som vi husker fra vi var små og kom hjem fra sopptur. 

Denne soppen er ikke så stor så du trenger ikke å dele den opp. Det holder med at du ser over soppen og tar bort sopp som er dårlig og annet rusk og rask som har kommet opp i kurven. 
Sett en stor stekepanne på høy varme. Når pannen er god og varm tilsetter du traktkantarell i tørr panne og steker den litt. Det er viktig at du holder temperaturen høy, væsken i soppen skal fordampe slik at soppen steker seg tørr. Ved behov kan du tilsette litt smakløs olje for å brune soppen bedre.

Når soppen er stekt tørr tilsetter du litt smør og smaker til med salt og pepper.
Traktkantarellen kan nå brukes til det du måtte ha lyst til å bruke den til. Her i huset synes vi dette er sopp som passer både til pizza, pastasauser, som tilbehør til en god entrecôte eller i en omelett.

Du kan også ta vare på traktkantarellen og bruke den senere. Ha soppen over i en boks som egner seg til å fryse og sett den i fryseboksen. Husk å merk boksen med dato og innhold - det er vanskelig å se hvilke sopp du har frosset når du er på leting etter noe godt i fryseboksen.









søndag 25. oktober 2020

Hjemmelaget kebab med lammekjøtt

Lammekjøtt er nydelig og noe vi burde spise mer av. Norsk lammekjøtt kommer fra frittgående lam som beiter i og på Norsk natur og er kanskje det mest bærekraftige kjøttet du kan finne i butikken. 

Om høsten er det mye rimelig lammekjøtt i butikken. I fryse- og ferskvaredisken finner du fårikålkjøtt som med rett tilbereding kan brukes til mye annet enn fårikål. Kjøttet er supert å  lage god lamme-kebab av, men det er viktig med riktig tilberedning for å få mørt og godt kjøtt.


Denne gangen har vi brukt trykkokeren for å få kjøtt som er så mørt at det ramler fra hverandre når vi renser kjøttet for bein og fett. Trykket i en trykkoker gjør at vannet koker ved 120 grader, i stedet for 100 grader. Det gjør at det tar mye kortere tid å få mørt kjøtt i en trykkoker. 

I trykkokeren trenger du:
  • ca. 2,5 kg fårikålkjøtt (gir ca. 1 kilo ferdig renset lammekjøtt)
  • 3 hvitløksfedd
  • 2 ts spisskumin-pulver
  • 2 ts koriander-pulver
  • 3 tørkede chilier
  • 2 ts maldon salt
  • 1.5 l vann
Til krydderblandingen trenger du:
  • 1 ts koriander
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts hvitløks-pulver
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1 ts svart pepperpulver
  • 1 ts hvit pepperpulver
  • 1 ts ingefærpulver
Legg lammekjøttet i trykkokeren sammen med hvitløk, chili, krydder og salt. Hell i vann og sett lokket på gryta. Vi har to innstillinger på vår trykkoker, nummer 1 er til lettere grønnsaker og fisk, mens nummer 2 er mer for tyngre kjøtt som f.eks lammekjøtt. Hvis du ikke bruker trykkoker så må du beregne lengre tid og koke kjøttet til det løsner lett fra beinet. Sett gryta over høy varme og vent til den begynner å slippe ut steam fra sikkerhetsventilen. Skru deretter ned varmen til det nesten ikke slippes ut steam. La gryta stå og koke i 2 timer. 

Mot slutten av lammekjøttets koketid kan du forberede lefser og salat som tilbehør til kebaben. Vi har her laget hjemmelagede tortilla og skåret opp salat, paprika, cherrytomater, rødløk og frisk koriander. Som dressing har vi brukt hjemmelaget yogurt naturell (oppskrift kommer snart). 

Husk at en trykkoker ikke må åpnes når det er trykk i gryta. Trykket må alltid slippes ut før du åpner gryta. De fleste trykkokere har en indikator på når det er trykk i gryta.

Når det har gått 2 timer og du skal slippe opp trykket i gryta pleier vi å legge en klut over sikkerhetsventilen før vi fører ventilen fra posisjon 2 til posisjon 1. Det kommer ganske mye steam ut i starten, og noen ganger kommer det væske ut sikkerhetsventilen. Kommer det væske ut må du slippe ut steamen i puljer inntil det ikke kommer ut mer væske. Altså flytt tilbake fra nummer 1 til nummer 2, vent litt og sett den på 1 igjen for å slippe ut mere steam. Når det ikke lenger er noe steam som kommer ut på innstilling 1, så vrir du bryteren over på null (trykk helt av). Det vi da starte å steame ut på nytt. Når den har frest fra seg skal gryta være trygg å åpne.

Ta kjøttet ut av gryten og rens bort bein, trevler og fett. Legg kjøttet over i en stekepanne og bland sammen krydderblandingen. Dryss ca. to gode spiseskjeer av blandingen over kjøttet og ha 1-2 dl vann i pannen sammen med kjøttet og krydderet. Bland godt sammen og la krydderet trekke inn i kjøttet og vanne fordampe mens det småkoke noen minutter. 

Server lammekjøttet varmt i myke lefser med salat og litt yogurt. Dette er en super måte å servere lammekjøtt på som slår an både hos store og små!