Lammekjøtt er nydelig og noe vi burde spise mer av. Norsk lammekjøtt kommer fra frittgående lam som beiter i og på Norsk natur og er kanskje det mest bærekraftige kjøttet du kan finne i butikken.
Om høsten er det mye rimelig lammekjøtt i butikken. I fryse- og ferskvaredisken finner du fårikålkjøtt som med rett tilbereding kan brukes til mye annet enn fårikål. Kjøttet er supert å lage god lamme-kebab av, men det er viktig med riktig tilberedning for å få mørt og godt kjøtt.
Denne gangen har vi brukt trykkokeren for å få kjøtt som er så mørt at det ramler fra hverandre når vi renser kjøttet for bein og fett. Trykket i en trykkoker gjør at vannet koker ved 120 grader, i stedet for 100 grader. Det gjør at det tar mye kortere tid å få mørt kjøtt i en trykkoker.
I trykkokeren trenger du:
- ca. 2,5 kg fårikålkjøtt (gir ca. 1 kilo ferdig renset lammekjøtt)
- 3 hvitløksfedd
- 2 ts spisskumin-pulver
- 2 ts koriander-pulver
- 3 tørkede chilier
- 2 ts maldon salt
- 1.5 l vann
Til krydderblandingen trenger du:
- 1 ts koriander
- 1 ts spisskummen
- 1 ts hvitløks-pulver
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1 ts kanel
- 1/2 ts chilipulver
- 1 ts svart pepperpulver
- 1 ts hvit pepperpulver
- 1 ts ingefærpulver
Legg lammekjøttet i trykkokeren sammen med hvitløk, chili, krydder og salt. Hell i vann og sett lokket på gryta. Vi har to innstillinger på vår trykkoker, nummer 1 er til lettere grønnsaker og fisk, mens nummer 2 er mer for tyngre kjøtt som f.eks lammekjøtt. Hvis du ikke bruker trykkoker så må du beregne lengre tid og koke kjøttet til det løsner lett fra beinet. Sett gryta over høy varme og vent til den begynner å slippe ut steam fra sikkerhetsventilen. Skru deretter ned varmen til det nesten ikke slippes ut steam. La gryta stå og koke i 2 timer.
Mot slutten av lammekjøttets koketid kan du forberede lefser og salat som tilbehør til kebaben. Vi har her laget hjemmelagede tortilla og skåret opp salat, paprika, cherrytomater, rødløk og frisk koriander. Som dressing har vi brukt hjemmelaget yogurt naturell (oppskrift kommer snart).
Husk at en trykkoker ikke må åpnes når det er trykk i gryta. Trykket må alltid slippes ut før du åpner gryta. De fleste trykkokere har en indikator på når det er trykk i gryta.
Når det har gått 2 timer og du skal slippe opp trykket i gryta pleier vi å legge en klut over sikkerhetsventilen før vi fører ventilen fra posisjon 2 til posisjon 1. Det kommer ganske mye steam ut i starten, og noen ganger kommer det væske ut sikkerhetsventilen. Kommer det væske ut må du slippe ut steamen i puljer inntil det ikke kommer ut mer væske. Altså flytt tilbake fra nummer 1 til nummer 2, vent litt og sett den på 1 igjen for å slippe ut mere steam. Når det ikke lenger er noe steam som kommer ut på innstilling 1, så vrir du bryteren over på null (trykk helt av). Det vi da starte å steame ut på nytt. Når den har frest fra seg skal gryta være trygg å åpne.
Ta kjøttet ut av gryten og rens bort bein, trevler og fett. Legg kjøttet over i en stekepanne og bland sammen krydderblandingen. Dryss ca. to gode spiseskjeer av blandingen over kjøttet og ha 1-2 dl vann i pannen sammen med kjøttet og krydderet. Bland godt sammen og la krydderet trekke inn i kjøttet og vanne fordampe mens det småkoke noen minutter.
Server lammekjøttet varmt i myke lefser med salat og litt yogurt. Dette er en super måte å servere lammekjøtt på som slår an både hos store og små!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar