I år har vi vært mer hjemme enn noen gang - også på dagtid da vi begge har hatt mye hjemmekontor. Det har også gjort at vi har bakt mer brød enn vi normalt gjør. Gutta er heldigvis tilbake på skole etter perioden med hjemmeskole noe som gjør at brødet som ble satt til heving kvelden i forveien må være ferdig før gutta skal på skolen.
Da går det ikke å lage brød som skal heve minst en time før det går i ovnen hvor det også skal stå i nærmere en time. Vi har derfor gått over til å lage baguetter om morgenen i ukedagene. De trenger ikke så lang hevetid i tillegg til at de tar kortere tid i ovnen og kan være ferdig i tide til frokost. I tillegg er gutta veldig glad i å lage en god baguett til lunch på skolen, så disse baguettene overlever ikke lengre enn noen timer her i huset.
Vi lager vanligvis mellomgrove baguetter og i løpet av året er det noen typer som til stadighet går igjen. Baguetter med valnøtter har blitt en av favorittene og i disse baguettene er det godt å ha i litt sammalt enkorn.
Enkorn antas å være verdens eldste kornsort og er opprinnelsen til hvete, spelt og emmer. Kornet har et høyere proteininnhold enn de andre melsortene og det inneholder vesentlig mer betakaroten, vitamin A og antioksidanter. Enkorn har i tillegg en nøtteaktig smak som passer godt sammen med valnøttene.
- 50 g valnøtter
- 150 g sammalt enkorn
- 100 g grovt sammalt rug
- 1/2 ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 1 ts akasiehonning
- 5 dl vann
- Ca. 350 g siktet hvetemel